自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

外國朋友將會乘搭國泰到香港,然後兩個鐘內轉搭大韓航空到韓國,由於不同航空公司,需要在香港重新check-in行李,請問朋友是否需要入境香港,提取行李,然後上去departure hall重新到大韓航空counter check-in ?然後重新辦理出境手續?另外,朋友如入境香港是須要VISA的,如真的如上述情況,是否要申請VISA?
從香港國際機場網頁之中,有提及沒有下班機boarding pass的乘客要到禁區內 E1/W1 counter辦理轉機手續及提取登記證,問題係,如何處理寄艙行李從一間航空公司轉到另外一間航空公司?
Thanks in advance

子爵府

請問有冇高人指點?

子爵府

Germami 發表於 18-11-17 22:53
請問有冇高人指點?

有轉機櫃臺,唔使入香港境,唔使 visa

珍珠宮

Germami 發表於 18-11-17 22:31
外國朋友將會乘搭國泰到香港,然後兩個鐘內轉搭大韓航空到韓國,由於不同航空公司,需要在香港重新check-in ...

行李應該做direct transfer架,佢自己係香港落地後直接行去該大韓班次嘅閘口上機就是,唔使攞行李又再check-in 架。

大宅

回覆樓主:

如果個connecting flight 係made under the same booking咁行李會自動去final stop咁你就咁transit就可以了。Transit Visa (是否Indian?) 網上有講點申請(同tourist Visa 差不多).

子爵府

brindlewin 發表於 18-11-17 22:58
行李應該做direct transfer架,佢自己係香港落地後直接行去該大韓班次嘅閘口上機就是,唔使攞行李又再chec ...

因為係分開book兩張機票,國泰嗰邊已經講咗話個行李唔會去到韓國,所以朋友唔知道喺香港轉機嗰陣時應該點做

子爵府

eziznw 發表於 18-11-17 22:58
如果個connecting flight 係made under the same booking咁行李會自動去final stop咁你就咁transit就可以了 ...

就係因為分開book, 國泰嗰邊已經問咗話個喼唔會直接去到韓國,但係又冇教佢喺香港應該點樣做

琥珀宮

Germami 發表於 18-11-17 23:09
就係因為分開book, 國泰嗰邊已經問咗話個喼唔會直接去到韓國,但係又冇教佢喺香港應該點樣做
...

咁要取回第一程行李,要先入香港境,你朋友應該要拎VISA。

入境等行李隨時攪大半個鐘,轉機只得兩小時,好大機會趕唔切再check in第二程機

大宅

Germami 發表於 18-11-17 23:06
因為係分開book兩張機票,國泰嗰邊已經講咗話個行李唔會去到韓國,所以朋友唔知道喺香港轉機嗰陣時應該點做 ...

點解會咁架? 呢個真係好take risk 喎! 第一班機有可能delay,2個鐘就算轉機都好趕,依家仲要clear immigration, claim行李等! 同埋tourist條隊可以特別長。有冇可能第二班機轉時間?我覺得你兩個鐘冇可能做到。

琥珀宮

...

分開booking ,CX只係負責將客人及行李運到香港。客人之後去邊,唔關CX事

子爵府

木土土 發表於 18-11-17 23:14
咁要取回第一程行李,要先入香港境,你朋友應該要拎VISA。

入境等行李隨時攪大半個鐘,轉機只得兩小時, ...

謝謝,等我話返俾佢聽先

男爵府

點解唔一次過買cx
cx一日咁多機去韓國

子爵府

eziznw 發表於 18-11-17 23:14
點解會咁架? 呢個真係好take risk 喎! 第一班機有可能delay,2個鐘就算轉機都好趕,依家仲要clear ...

佢公司幫佢book ,所以先搞到一頭霧水

伯爵府

...

真係好冒險喎。中間得2小時。第一程機delay真係企響度。同埋見多數起飛前45分鐘定30分鐘就閂counter.到時瞓地都好難幫到。

子爵府

都敏俊C 發表於 18-11-17 22:57
有轉機櫃臺,唔使入香港境,唔使 visa

係晤係HKIA website 提及係禁區裏面嘅E1/W1 轉機櫃檯?但係啲行李又點樣去轉過另外一班機呢?

大宅

其實你朋友到港後可到KE transfer desk 睇下可唔可以係basement retag 件行李到韓國,如果佢地唔得就要整Visa 出去。你可以試下問ke 先.

子爵府

djd 發表於 18-11-17 23:21
其實你朋友到港後可到KE transfer desk 睇下可唔可以係basement retag 件行李到韓國,如果佢地唔得就要整Vi ...

原來可以錦,學到野,謝謝

琥珀宮

畀面勳章

Korean and Cx 好似係 One world? 唔可以直掛咩?

大宅

Germami 發表於 18-11-17 23:20
係晤係HKIA website 提及係禁區裏面嘅E1/W1 轉機櫃檯?但係啲行李又點樣去轉過另外一班機呢?
...

如果你冇機倉行李咁用transfer desk (即E1 W1)係冇問題。但你朋友有機倉行李咁問題就出現了!

大宅

littlesister 發表於 18-11-17 23:31
Korean and Cx 好似係 One world? 唔可以直掛咩?

KE係skyteam; CX係one world

首頁

尾頁

跳至