自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛生蛇上眼,已食咗6日藥, 冇好轉及越嚟越犀利……有冇中西醫介绍

謝謝-

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

唔識!只知生蛇上眼要好小心,最好儘快再求診,唔好延誤
希望有jm有介紹

珊瑚宮

畀面勳章

tsung 發表於 18-11-18 07:19
唔識!只知生蛇上眼要好小心,最好儘快再求診,唔好延誤
希望有jm有介紹:f ...

我讀中學時都試過生蛇上眼,當時兩個星期返唔到學,頭尾差不多一個月先完全痊癒。

tsung    發表於 18-11-18 08:07

公爵府

kittykitty 發表於 18-11-18 00:48
剛剛生蛇上眼,已食咗6日藥, 冇好轉及越嚟越犀利……有冇中西醫介绍

謝謝- ...

我都生過蛇,生係塊面,我係睇皮膚科,又係食咗藥無好轉及越嚟越犀利,之後我自己煲雲苓,白术,扁豆衣煲水飲,去濕水食緊西藥都可以飲,飲去濕水第一次巳見好轉,之後晚晚飲好快就好番,但你生係眼要小心,怕生到入眼睛會危險,我當時生係面,皮膚科醫生都怕我生上眼,醫生都寫定張轉介信比我,如果我生到上眼叫我即刻入院睇眼科

wcpcelia    發表於 18-11-18 11:11

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

謝謝- ...

係咪睇緊眼科喇?
放下自在

男爵府

謝謝- ...

我試過生蛇,入眼要睇皮膚科及眼科

男爵府

回覆樓主:

是否打咗疫苗就不會生蛇?

大宅

bee 發表於 18-11-18 08:30
是否打咗疫苗就不會生蛇?

抵抗力差才會生蛇。足50歲才可打疫苗呀

水晶宮

bbkk707 發表於 18-11-18 08:34
抵抗力差才會生蛇。足50歲才可打疫苗呀

打蛇針係去普通診所?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

謝謝- ...

快點去急症,可能要入院入針藥。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

會有特效藥食,無理由唔好,上眼小心會導致盲

大宅

謝謝- ...

我都試過生蛇上眼, 首先要食藥醫咗生蛇先, 有特效藥要食, 但係我記得係要佢發作之內72小時內食先最有效, 另外要睇埋眼科。

我喺啲蛇發出嚟之前, 首先隻眼開始痛, 有一達紅色嘢, 我去咗養和眼科度睇, 可能啲蛇未發出嚟, 淨係話我隻眼發炎, keep住睇都仲有d痛同紅, 跟住到塊面既三叉神經痛, 同埋條眉對上有 一躂紅色嘢, 但係仲未有水泡, 所以睇左腦神經科, 但係腦神經科話我係啲神經發炎, 仲畀咗啲類固醇我查過躂紅色嘢....

大宅

回覆樓主:

跟住啲水泡就發出嚟, 同埋開始刺痛, 嗰時我先知自己生蛇上眼, 我就去咗睇銅鑼灣陳中元醫生睇, 佢好似只係普通科, 但我朋友生蛇睇過佢醫好咗, 介紹我睇, 佢畀咗啲特效藥我食同埋 藥膏搽, 我睇咗兩次就好番

隻眼嗰度, 我去咗旺角睇陳念聰眼科(都係朋友睇過話好), 都係睇咗兩三次就好番, 其實最緊要清左啲蛇毒, 隻眼先會好。

樓主, 生蛇上眼要小心處理, 希望你早日康復!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

祝早日康復

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔好慳,去間貴價d私家如養和,有特效藥食,貴但快好(貴嘅意思你預千零兩千)

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

早前我試過生蛇係面上,還影響眼睛,生蛇食了一個療程葯,之後我叫醫生寫了信俾我去政府醫院睇眼,當時,政府知道我係生蛇,所以即刻幫我睇,之後寫信叫我去明愛眼科,去到後,即睇。你快d叫醫寫信去明愛眼科,眼睛可大可小的。

男爵府

謝謝- ...

三年前生(又係頭同眼)

因為唔識係生蛇,過晒72小時才食藥。記得係下午去睇屋企樓下醫生,開左「蛇」藥,但第二朝仍越來越差,於是跑左去私院門診,食佢地啲藥,終於受控,未有入眼,但眉心有明顯的疤。

經驗之談,大病去醫院,私院又好政府都好,診所藥庫唔夠大,未必有最合適你的藥。

剛剛呢個星期「狂咳」氣管敏感,診所又係無好轉(我已經唔係睇醫療卡果啲診所),只好又去私院門診,食左兩日藥 明顯好轉,起碼半夜無咳醒,雖然仍有咳到毆。醫生重老實話 而家幫你控制左個氣管無咁敏感後,你食好野、做運動又好,睇中醫又好,要調養,西醫呢方面幫唔到長遠架真老實!

珍珠宮

回覆樓主:

唔識 但希望你早日康復

大宅

mariejj 發表於 18-11-18 09:14
跟住啲水泡就發出嚟, 同埋開始刺痛, 嗰時我先知自己生蛇上眼, 我就去咗睇銅鑼灣陳中元醫生睇, 佢好似只係普 ...

哈哈,咩蛇毒呀?生蛇係水痘病毒埋藏在身體,當抵抗力弱就會發出嚟,俗稱生蛇,沒有蛇毒。當然最好盡快睇醫生,後遺神經痛都要一段時間架

大宅

PCCW2319 發表於 18-11-18 08:47
打蛇針係去普通診所?

普通診所有針,長者有醫療券可用嚟打針呢

首頁

尾頁

跳至