自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

已解決!
已經取消了合約 同埋唔洗陪agent fee
多謝大家!

琥珀宮

kate0403 發表於 18-11-18 11:16
無諗過會有呢d情況 所以好突然 唔識做
話說已經傾好哂 落左訂簽左臨約
點知agent突然同我講律師樓整唔見業 ...

快d搵仙姐啦
其實可以踢契啦,佢要賠返比你
咩律師樓黎架,樓契都可以唔見?

大宅

mandy952 發表於 18-11-18 11:17
可以告吹啦

可唔可以當業主撻訂架?要賠錢比我地同agent喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章

梗係告吹啦,有關費用律師樓要負責卦

伯爵府

2024年龍年勳章

千其唔好買,以後賣樓都好煩。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

正契點會係律師樓呢?一般俾晒錢律師就俾返個業主。我覺得個賣家存心欺騙。因為無契樓一般要平好多先會有人考慮。
之前都有唸過買無契樓,因為比市價平,但有d問題。
1. 好多銀行唔肯做按揭,通常要一炮過
2. 第時轉售好困難,如果要賣,要折讓好多先有機會有人買,可能係市價6成。

所以,我最後聽取各方意見後,無買到。

大宅

回覆樓主

咁補契呢?田土廳係業主名 一手樓
佢做左補契係咪當正常使用?

大宅

李豆豆 發表於 18-11-18 11:19
梗係告吹啦,有關費用律師樓要負責卦

未上律師樓 只係比左3%訂同簽左臨約

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

參考以下帖〖好煩,今日簽正式買賣合約,業主話唔見左個屋契〗

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21662308

琥珀宮

唔好買,而家買樓真係要問清楚有冇正樓契,補契就預佢唔係咁易轉手

wcpcelia    發表於 18-11-18 11:53

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪有心一早騙你入局咋?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

kate0403 發表於 18-11-18 11:29
咁補契呢?田土廳係業主名 一手樓
佢做左補契係咪當正常使用?

補契都唔同正契啦,佢係咪市價賣?

琥珀宮

其實無契點交易呢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 18-11-18 11:30
參考以下帖〖好煩,今日簽正式買賣合約,業主話唔見左個屋契〗

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mo ...

真係奇呀!!!天下之大無奇不有
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

小心中伏
屋契唔見咗 何解關律師樓事
Full pay樓張契通常係業主度

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

对方律師可以去田土廳要求影印屋契(佢有soft copy),然後由田土廳certified true copy就有法律效力.費用當然由賣方出。

但check契要小心,咁多次買賣,有冇少左文件,連田土廳都冇,你自己律師check 倒漏文件就要踢契。

樓主放心啦。仙姐做地產,我以前做過銀行幾個部門,信貸文件同樓契都係我check的。不會因是certified cppy影响樓價或貸款。只怕樓契漏文件。

Certified true copy樓契係 ok的。如中間漏左文件,律師會盡量追返該文件的簽署者,如追唔倒,屋契是不完整的,就踢契。

子爵府

如果對方律師唔見,你唔好買,踢契,所有損失對方比,你自己個律師要同你爭取,你的律師要熟悉樓宇買賣,唔好貪平。

如果是你律師唔見,唔好買,claim 你自已律師,他們有保險賠償比你。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至