自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

Yukyuk:
收到~謝謝

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

uncle966 發表於 19-4-26 08:55

我娘家及夫家也有拜天后娘娘習慣。

另外,清明月份是可以敬祖先衣包給(x門堂上歷代)祖先及先人。

禁止訪問

男爵府

Yukyuk 發表於 19-4-26 08:59
我娘家及夫家也有拜天后娘娘習慣。

另外,清明月份是可以敬祖先衣包給(x門堂上歷代)祖先及先人。

想請教一下,衣包有男有女,如拜堂上祖先係咪每性别一份?

謝謝!

侯爵府

Aley1204 發表於 19-4-14 14:03
係呀,家父走後頭大半年成日報夢比我。當時我會同佢傾計,如鍾唔鍾意個灰位、有咩想要、收唔收到我地燒俾 ...
佢有冇話佢下面生活係點樣? 佢同邊啲人一齊住? 燒左既錢係咪真係可以用?

男爵府

dyl 發表於 20-4-10 15:05
佢有冇話佢下面生活係點樣? 佢同邊啲人一齊住? 燒左既錢係咪真係可以用?
...

佢剛走時我會成日諗起同佢一齊生活的點滴,有次發夢時佢同我講佢而家生活得好好,識左d新朋友。咁我問佢有無野想要,佢話想要多d外幣做定期存款。同埋又叫我燒個男裝袋俾佢,方便佢袋住我地燒俾佢的錢同金銀。

其實你都唔駛太擔心啦,下面d生活同我地都無咩分別一樣可以識朋友同去銀行做定期

伯爵府

currypru 發表於 19-3-20 09:33
回覆 Adayung 的帖子

係呀, 可能當時阿爸仲係新鬼, 乜都唔識卦, 就比好似依家既坨地搶佢既嘢, 好彩佢識報 ...

我阿爸過咗身後,都有報過夢比親戚,話要燒一把槍比佢,因為有人搶佢嘢,佢要去搶返回來...

男爵府

anniellm 發表於 20-4-10 18:18
我阿爸過咗身後,都有報過夢比親戚,話要燒一把槍比佢,因為有人搶佢嘢,佢要去搶返回來...
...

我老豆都係咁喎佢話佢比人搶左我地燒俾佢d錢,叫我燒個男裝袋俾佢袋住。唔知係咪整定啦,果日有好幾個平時係衣紙鋪好少見到的Guxxi 男裝袋,即買即燒

首頁

尾頁

跳至