意見反饋
義工

1-3歲 今日: 5|主題: 13549

跳至
樓主: meo1114
發展遲緩群組  

大宅

國民生產總值:1224

meo1114 發表於 18-11-18 20:34
阿仔2歲7個月,發展遲緩左15個月。
現在努力同佢追緊。

我孖仔2歲4個月。上年報n冇offer。你做咗評估?

大宅

Yyt123 發表於 18-11-22 15:13
係呀 評估左啦 我最擔心佢專注力問題 老師話專注力好影響各方面學習 但可以做d咩訓練呀?
...

喺邊度做評估?

複式洋房

國民生產總值:322

csc1016 發表於 18-11-23 21:27
我孖仔2歲4個月。上年報n冇offer。你做咗評估?

係協康會做左評估,健康院2歲幾先開始排,冇等到。

複式洋房

877007h 發表於 18-11-23 18:16
有興趣

同佢上緊言語治療堂,黎緊轉密集式課程。
2歲完全唔講野,已進步左好多,教佢都會肯跟住講,句子仲未講到,學習緊詞語、同3個字既短句。

複式洋房

國民生產總值:434

回覆樓主

想問23m 囡囡講野淨係講單字,聽指令無問題
有返n 班老師好比心機教但都唔多肯講野,
我擔心佢語言遲緩,可以去邊度檢查?

複式洋房

wawabbbb 發表於 18-11-24 08:29
想問23m 囡囡講野淨係講單字,聽指令無問題
有返n 班老師好比心機教但都唔多肯講野,
我擔心佢語言遲緩,可 ...

可以同健康院姑娘講再轉介,但時間比較耐,想快點可以去協康做評估。

複式洋房

meo1114 發表於 18-11-24 09:37
可以同健康院姑娘講再轉介,但時間比較耐,想快點可以去協康做評估。

Thx
我見協康會有個係發展評估要$5800,定係應該做言語評估個個?

複式洋房

wawabbbb 發表於 18-11-24 10:26
Thx
我見協康會有個係發展評估要$5800,定係應該做言語評估個個?

協康$5800係同小朋友做全面評估,政府認可報告,如評估後有問題,拎住佢份報告可以排政府服務幫小朋友。
言語個個,如果覺得小朋友問題唔大,可以唔洗做。
因為覺得小朋友有需要通常都會做政府認可報告。有好多機構都有得做,如想搵其他機構資料,去健康院問都有。

複式洋房

meo1114 發表於 18-11-24 10:44
協康$5800係同小朋友做全面評估,政府認可報告,如評估後有問題,拎住佢份報告可以排政府服務幫小朋友。
...

唔該曬你呀,我諗我都會同佢做$5800 呢個評估
我想知埋呢個全面評估會唔會有埋語言個part 知道,
因為佢語言一定遲ga la

大宅

meo1114 發表於 18-11-24 03:36
同佢上緊言語治療堂,黎緊轉密集式課程。
2歲完全唔講野,已進步左好多,教佢都會肯跟住講,句子仲未講到 ...

咁你而家喺邊度上堂,密集課程係私人?

複式洋房

wawabbbb 發表於 18-11-24 11:48
唔該曬你呀,我諗我都會同佢做$5800 呢個評估
我想知埋呢個全面評估會唔會有埋語言個part 知道,
因為佢語 ...

如果覺得有問題評估都好,可以睇返小朋友邊方面弱,
全面評估,有語言、智力、認知(整體發展),另外睇埋自閉方面。有需要佢智寫轉介信,之後教你去點排政府服務,可以快點幫助返小朋友。

複式洋房

csc1016 發表於 18-11-24 11:54
咁你而家喺邊度上堂,密集課程係私人?

我住北區,都係搵返上水、粉嶺,太遠既地方去唔到。
因為政府服務冇咁快排到,上私人幫助小朋友先。

大宅

meo1114 發表於 18-11-24 12:38
我住北區,都係搵返上水、粉嶺,太遠既地方去唔到。
因為政府服務冇咁快排到,上私人幫助小朋友先。
...

通常一個月幾多堂,貴唔貴。只上言語治療?當初點解覺得需要自己出去做評估?健康院建議?

複式洋房

csc1016 發表於 18-11-24 16:23
通常一個月幾多堂,貴唔貴。只上言語治療?當初點解覺得需要自己出去做評估?健康院建議?
...

一個月2-3堂到,我而家個間套票6千/10堂,之前上另一間一千/1堂,出面價錢應該都係$600-$1000。
2歲都唔識講野,要排健康院評估,健康院姑娘建議出面私家評估可以快點幫小朋友,因為健康院評估排好耐。

大宅

meo1114 發表於 18-11-24 16:42
一個月2-3堂到,我而家個間套票6千/10堂,之前上另一間一千/1堂,出面價錢應該都係$600-$1000。
2歲都唔識 ...

你小朋友返咗n有冇講多咗野?
起碼有n返。因為我兩個上年報n都冇offer。

複式洋房

csc1016 發表於 18-11-24 21:31
你小朋友返咗n有冇講多咗野?
起碼有n返。因為我兩個上年報n都冇offer。

返n都有少少幫助,有多d人俾小朋友對住。

複式洋房

國民生產總值:123

專注力不足是不是同發展遲緩一定有關?

複式洋房

SmallPotato006 發表於 18-11-26 12:15
專注力不足是不是同發展遲緩一定有關?

我都唔知道,有些冇發展遲緩可能都有專注力不足,但我聽好多發展遲緩都有專注力不足。

大宅

國民生產總值:2718

應該唔係,囡囡專注力冇問題,其他同學都比不上佢,但遲遲都字講野,又唔會跟人講野,但成日都講外星話。23個月大時去見過精神科醫生,話佢可能有遲緩,但佢講一般野冇問題,只係講野慢,四歲前都會追到,所以上堂可以補救到。

複式洋房

moon7632 發表於 18-11-26 21:57
應該唔係,囡囡專注力冇問題,其他同學都比不上佢,但遲遲都字講野,又唔會跟人講野,但成日都講外星話。23 ...

我仔遲緩加專注力不足,希望專注力不足唔好影響佢學習。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.