自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

就快完租約,唔知會加幾多呢?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

租金硬過樓價

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Poyau 發表於 18-11-18 21:11
租金硬過樓價

Poyau    發表於 18-11-19 11:23

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ET.UFO 發表於 18-11-18 20:48
就快完租約,唔知會加幾多呢?

之前有報導話過樓價之前升既倍數比租金多好多,未必會跌太多

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

除非無人住屋,否則⋯⋯
也不會跌得多。

男爵府

回覆樓主

現租平過市場二千,所以想計下先?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

大宅

回覆樓主:

租金升左

男爵府

ainnai 發表於 18-11-18 21:35
租金升左

但樓價跌咗,租金不會一樣跌嗎?
唔明....

水晶宮

ET.UFO 發表於 18-11-18 21:40
唔明....

你搵到一間肯平嘅就係新市場價,有冇吖?
老實講,差餉管理費年年加,我係業主最多唔加租,應該唔會減,除非樓市再跌三成
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

ET.UFO 發表於 18-11-18 21:40
唔明....

暫唔買樓自住既人/ 或睇定樓價跌幾多先才買樓既人,都要有樓住, 咪出去租住先。

依家需要搬出去住既人多過供, 租金好難跌囉

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

洋洋 發表於 18-11-18 22:49
1997年黃埔花園,收1萬租,之後樓價一路跌,200x年最差,只收$7500,仲要難租出
...

因為經濟唔好,好多人唔夠錢交租,唔減租都無能力租,為有搵平d,業主唔想租客搬咪減租留住租客!

禁止訪問

水晶宮

洋洋 發表於 18-11-18 22:49
1997年黃埔花園,收1萬租,之後樓價一路跌,200x年最差,只收$7500,仲要難租出
...

$7500係幾好厘先?
我租咗層出去,收緊2.x厘咋
(不是黃埔)

禁止訪問

男爵府

香港租金應該唔會大跌,好多人係冇首期上車,就算跌5-8%,根本都係買唔到,自然要繼續租。而且租約一般一年死約一年生約,就算有影響都係2年後,冇咁快。

水晶宮

洋洋 發表於 18-11-18 23:49
4、5厘掛,跌到under 2M ,但我係 3M買

而家升返哂,捱過低潮了
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

而家係樓價同租金嚴重脫勾,因為負利率d人先會不斷買樓推高樓價,實際租金回報 over 樓宇市價不到2厘

當加息時,存銀行利率比租金回報更好時,就會令人投資樓宇意欲大大降低

所以樓價下跌只係match返現時個租金去返合理水平,租金就不一定會下跌

伯爵府

回覆樓主

加1-2k 好平常,租金企硬。

首頁

尾頁

跳至