6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個囡返咗幾個月,但成日病。老人家話我,話咁細個成日病,底子打唔好,大個身體會好差。
有無過來人可以分享一下?
謝謝。

大宅

阿仔四個幾月返育嬰園兩個星期,暫時未出事

別墅

lling_lling 發表於 18-11-18 21:52
阿仔四個幾月返育嬰園兩個星期,暫時未出事

咁好好呀。
但我囡囡返學時已經7個月,可能同其他小朋友一齊係墊度玩,所以成日病。

男爵府

yingyin2010 發表於 18-11-18 22:46
咁好好呀。
但我囡囡返學時已經7個月,可能同其他小朋友一齊係墊度玩,所以成日病。
...

bb到6個月大左右身體會開始用晒媽咪之前留比佢既抗體,加上都7個月大會週圍探索,係會容易接觸細菌病
咁細個bb病係好易引起併發症,有d會病到條氣管唔好,郁d就抖唔到氣,樓主你要快手帶bb打流感針,多一分保護,好快到流感高峰期

別墅

kissapplegirl 發表於 18-11-19 05:08
bb到6個月大左右身體會開始用晒媽咪之前留比佢既抗體,加上都7個月大會週圍探索,係會容易接觸細菌病
咁細 ...

明白,真係要快啲打針。多謝提醒!

男爵府

yingyin2010 發表於 18-11-18 21:25
我個囡返咗幾個月,但成日病。老人家話我,話咁細個成日病,底子打唔好,大個身體會好差。
有無過來人可以 ...

我個病足一年。近排好翻點

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-11-19 05:08
咁細 ...

係喔,你都提醒左我,流感針!

男爵府

yingyin2010 發表於 18-11-19 10:41
明白,真係要快啲打針。多謝提醒!

我好記得上年冬天我陀住呀仔,個陣流感勁到周圍斷貨無針打,死左過百人,所以我係資助一出就我同呀b都打左

男爵府

bchuma 發表於 18-11-19 21:51
係喔,你都提醒左我,流感針!

未打過既bb要打兩針嫁, 打完第一針隔一個月後再打第二針 ,打完仲要兩個星期先產生 抗體,快手喇

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

初頭返學系咁,我大囝當時都系,慢慢大D抵抗力就好D.

別墅

kissapplegirl 發表於 18-11-19 21:54
未打過既bb要打兩針嫁, 打完第一針隔一個月後再打第二針 ,打完仲要兩個星期先產生 抗體,快手喇
...

原來要打2針。之前問過醫生無咁提過。咁我要問清楚,謝謝你!

想問下你囝囝係吵都係咁細個打呀?打完有無好大反應呢?

別墅

bchuma 發表於 18-11-19 21:50
我個病足一年。近排好翻點

成日病真係好心痛!
咁有無諗唔好再返育嬰園呀?

別墅

haha748494 發表於 18-11-19 23:37
初頭返學系咁,我大囝當時都系,慢慢大D抵抗力就好D.

多謝分享。
不過心理關口好難過,佢一病就會諗係咪唔好再返育嬰園。因為我都可以搵老人家幫手湊,不過就無育嬰園咁有規律,同埋開支會多咗,因為老人家要辭職幫手,所以都要俾同人工差不多的錢

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-11-19 21:54
...

好 即刻去

男爵府

yingyin2010 發表於 18-11-20 02:01
成日病真係好心痛!
咁有無諗唔好再返育嬰園呀?

無人湊,無辦法,係要翻嘠la

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 yingyin2010 的帖子

我都煩緊呢個問題,我煩緊細B讀書事。

大宅

yingyin2010 發表於 18-11-18 21:25
有無過來人可以 ...

我仔兩個月大返嬰院,每逢11月開始轉冬天時都會成日病,即係大概一個月發燒一次,一病就成個星期。夏天就好少病。
佢而家兩歲幾,嬰院畢左了。兩年黎,中過兩次手足口,一次玫瑰疹,一次輕微肺炎,同其他普通感冒/口嚨發炎。
而家返N班,我以為佢11月又會開始黎料,touchwood! touchwood so far 冇事喎!我係覺得佢之前病積落左唔同抗體所以抵抗力好左?(我唔知咁講啱唔啱,唔啱請糾正)

入嬰院不久後,有位媽媽同我講佢同bb退左學,因為佢仔實在病得太密,一個月只返到一個星期,嬰院嘅老師都主動叫佢考慮退學,佢哋都唔想bb咁辛苦。
我諗你都可以同你嬰院老師傾吓?

別墅

haha748494 發表於 18-11-20 23:13

我都煩緊呢個問題,我煩緊細B讀書事。

你BB是返N 班?

別墅

xtinalo 發表於 18-11-20 23:57
我仔兩個月大返嬰院,每逢11月開始轉冬天時都會成日病,即係大概一個月發燒一次,一病就成個星期。夏天就 ...

多謝分享!手足口病係我最怕的,因為可以有嚴重併發症。

其實我個囡都係一個月返得好少,因為佢一病我就無俾佢返。

別墅

嬰園多小朋友,容易交叉感染,而且BB還細,抵抗力未建立到,會容易病。我大女歲半入托,冬天最易感冒,流鼻水,咳嗽。好了,但又好快又流過。大概流到夏天先停。但之後去左幼稚園後,抵抗力真係好做好多。現在細女(10個月大)都在嬰園,就第一個月時候鼻涕,咳嗽持續了一個月。 touchwood,現在都好好,就算有鼻水,大概2天就好了。

在飲食方面我現在會隔天餵益生菌,加小小維他命C。和每天都有吃水果,特別系奇異果,因為有高維他命C。我覺得好有幫助。

在嬰園生活,容易病系事實,如果BB已經可以加輔食了,或者你試下在日常飲食上可以增強抵抗力。還未可以吃固體,就多喝母乳啦,recover 快D嘎!

首頁

尾頁

跳至