夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Tinahui 發表於 18-11-20 11:14
即係,其實大家可能都係比 同自己完全不同性格的人吸引⋯⋯因為同自己性格相反,所以覺得很欣賞⋯⋯但事實 ...

其實當初識佢時都/唔會/或者係我自己沒留意/或者係隨著年齡意識到要開始之后嘅生活,所以先會開始有轉變。❨我識佢時都已經係好勤力果種人。❩

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-20 00:30
你係男士還是女士?
如果有小朋友,你會覺得由小朋友幾歲開始你會選擇2?
...

男同女都要分咩?我同老公一樣都咁諗
小朋友細就多啲精力放家囉
到小朋友大啦,都唔駛睇咁多時,就梗係搏啲儲多個錢俾將來啦

男爵府

Tinahui 發表於 18-11-20 11:16
可以已經現在進行式,不能抽身,想抽身,牽發動全身⋯⋯港人特點,一動不如一靜⋯⋯如斯者⋯⋯又過了一世 ...

好sad 呢⋯⋯
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

Tinahui 發表於 18-11-18 22:37
認真思考先答
如果有兩種生活比你選擇,你會選擇邊種

唔洗諗,唔洗考慮,一定係2

別墅

anyuser18 發表於 18-11-20 12:51
到小朋友大啦,都唔駛睇咁多時,就梗係搏 ...

所以恭喜你,搵到同腳步的伴侶⋯⋯我屋企掉返轉,小朋友細,我老公都唔點理,到依家大了,發覺小朋友同佢唔多親近,先放多d時間落來⋯⋯總之,我同佢腳步不一致⋯⋯現在,反而我覺得小朋友開始大,我同佢應該有多d時間談談情⋯⋯但係⋯⋯卻是相反⋯⋯佢要花多時間來彌補之前的不足⋯⋯哈哈⋯⋯真系覺得可笑⋯⋯
有時,心裏真的不平衡⋯⋯細路細,同老公一家人去旅行⋯⋯我只能留係酒店湊仔⋯⋯老公就同佢屋企人出去夜蒲⋯⋯去玩⋯⋯請問,有唸過我感受嗎?

別墅

BBB豬 發表於 18-11-20 20:43
唔洗諗,唔洗考慮,一定係2

你一定係女士⋯⋯

別墅

分男女,我只係想知個比例姐⋯⋯

別墅

rtydfg 發表於 18-11-20 11:19
其實當初識佢時都/唔會/或者係我自己沒留意/或者係隨著年齡意識到要開始之后嘅生活,所以先會開始有轉變。 ...

嗯⋯⋯女強人⋯⋯
不過,我都認識一位家長爸爸,佢入得廚房,出得廳堂,同我地C9 吹水,清潔用品,執屋,煮飯,買送⋯⋯一清二楚,反而佢太太,我地friend ,乜都唔識,話屋企所有野都係佢老公搞⋯⋯話時話,有時真系都幾羨慕⋯⋯無期望老公可以好似人地咁,但至少唔好搞搗亂⋯⋯(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-20 23:25
所以恭喜你,搵到同腳步的伴侶⋯⋯我屋企掉返轉,小朋友細,我老公都唔點理,到依家大了,發覺小朋友同佢 ...

無㗎,兩公婆無了解好價值觀就結婚,就生仔,自己係有責任
依家米已成炊
仔女大咗,咪離婚去尋找愛情囉!
唔離仲留的話,問吓自己點解
佢心態由出去玩多,變咗想同子女多
老實講都係同你近咗啦!
可能子女細時唔識揍,大咗可以溝通到先親近返,都唔係壞事
你一肚怨氣點同你親近呢?
你不如處理吓自己啲唔開心
同佢好好溝通化解
咁先會有你想的婚姻
呢個世界啲男人點
關你和你老公的關係咩事呢?
其實你心中唔滿意佢
攞其他顧家男同佢比,你認為佢會唔知?會開心咩?佢都顧家多咗,你又一樣埋怨的話,咁好難建立感情
感情要經營,從自己開始。即然佢想親子,諗吓點一齊開始再建立

別墅

anyuser18 發表於 18-11-21 08:09
無㗎,兩公婆無了解好價值觀就結婚,就生仔,自己係有責任
依家米已成炊
仔女大咗,咪離婚去尋找愛情囉!

係啊,怨氣當然唔係一朝一夕⋯⋯唔通上來發下牢騷都唔得?定係留返同老公吵大獲?我並不是要比較,無咩好比,只係想知道,大家男女不同都有咩唸法⋯⋯如果連呢個位都唔比發晦氣,唔比呻⋯⋯咁⋯⋯
係呢度出po ,都係想有正面回應,十卜下自己姐⋯⋯

別墅

回覆 Tinahui 的帖子

我諗我係2, 但老公曾經想/ 唔介意我係1...

後知後覺, timing 問題. 如果timing 夾條路的確會順D..

別墅

pnylw 發表於 18-11-22 23:18

我諗我係2, 但老公曾經想/ 唔介意我係1...

你講得啱⋯⋯timing .夾,大家可以同步⋯⋯timing 唔夾⋯⋯真系嘔血⋯⋯

子爵府

Tinahui 發表於 18-11-18 22:37
認真思考先答
如果有兩種生活比你選擇,你會選擇邊種

我揀左2

別墅

musiccisum 發表於 18-11-23 21:53
我揀左2

你係男士還是女士?如果係男士,真心開心,又多一個暖男⋯⋯如果係女士,對你以敬佩之心

大宅

回覆 anyuser18 的帖子

我們剛剛相反,未有小孩係1,到經濟穩定後生小孩係2

子爵府

yau2012 發表於 18-11-25 02:46
回覆 anyuser18 的帖子

我們剛剛相反,未有小孩係1,到經濟穩定後生小孩係2

覆錯?

我答:
無小朋友就1
有小朋友就2

伯爵府

我係1.我就完全無問題,
年青時两個人共同努力去經營好一個家,
e+老公退休,女兒又已成年,
由於無經濟壓力,我地現在可以享受吓遲來嘅二人世界.

別墅

fattymama 發表於 18-11-25 10:45

我係1.我就完全無問題,

(emoji)(emoji)但係,當年唔會嫌爸爸陪伴時間少咩?還是你兩公婆都要返工,大家都無時間?

伯爵府

唔會.我得一個女,所以我可以全部時間俾哂佢.
我有解釋爸爸因為忙陪唔到佢咁多,
但個女畢業呀呢類活動我老公會請幾個鐘假都會出席嘅.
個女大咗就越明白父母已盡力做到最好添啦.

大宅

或是我理解錯?😅😅

首頁

尾頁

跳至