自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

琥珀宮

monchichi0927 發表於 18-11-19 15:06
讃下都吾得,D人心胸真隘窄

試下讚日本人,百份之99.9冇人會話你

侯爵府

teresayan07 發表於 18-11-19 17:31
移民日本係估咁易咩?
同埋你錯了.. 日本係唔興讓坐既..

係日本讓座人地覺得你睇唔起佢吖
8-)

水晶宮

回覆 大力大力 的帖子

我起碼十幾年歷史!俾人搶嘢八年前!三個男人人盯人!想係我背囊搶走攝錄機!有一次我地上的士我老公正準備打開車尾箱!有個男人想打銀包!我老公唔見咗小錢包!!不過近年稍為好啲!行乞都小咗!以前真係好多在街邊装模作樣係垃圾箱摷飯食!口岸亦有些大媽問我要唔要細路!真係嚇一跳。但搭地鐵真係幾多人搶位!偶有一次見個年青人讓坐令我眼一亮!

水晶宮

monchichi0927 發表於 18-11-19 15:06
讃下都吾得,D人心胸真隘窄

只係讚咪好囉,但你而家係踩住人地抬高自己,心胸又有幾廣闊?

男爵府

大力大力 發表於 18-11-19 18:46
井底蛙,係甘講的~

絕對同意,無進步空間

水晶宮

我眼裏 香港人的讓坐文化,跟很多其他國家地方一樣,唔會爭住讓坐給小朋友,尢其5678歲嗰D,但有需要開聲就大多會讓。同意有JM,呢D唔關咩修養質素事,是文化不同。冇分對與錯的 但先唔好踩人。

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

內地所講的熊小孩,就是這樣養成的,小孩為中心的文化,其實是一孩政策造成的問題。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mandy952 發表於 18-11-19 19:16

無人會叫妳去日本住~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

幸福花 發表於 18-11-19 19:35
回覆 大力大力 的帖子

我起碼十幾年歷史!俾人搶嘢八年前!三個男人人盯人!想係我背囊搶走攝錄機!有一次 ...

以前是這樣的,但應該已是20年前深圳鄉郊吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

大力大力 發表於 18-11-19 18:46
井底蛙,係甘講的~

咁老而不點答

水晶宮

回覆 大力大力 的帖子

五年前深圳市我所形容!近幾年比較好D!

男爵府

andyman 發表於 18-11-19 19:14
請問你邊度過關, 我太鄉下人, 未見過小朋友專用通道???學童通道, 長者通道都見過, 唔通你講的大陸唔係我去 ...

北京機場,上海機場都試過超過5次。排正常通道時,有關員帶我去另一條通道(好似special needs 通道)。我估不是official , 但大陸人普遍對小朋友遷就。呃你托咩

珍珠宮

二小姐 發表於 18-11-19 19:26
係日本讓座人地覺得你睇唔起佢吖

只可以話每個地方文化唔同..
唔通深圳興讓坐而日本唔興讓坐..
就可以話深圳禮讓質素好過日本咩?講笑就得..

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chillimom 發表於 18-11-19 20:18
北京機場,上海機場都試過超過5次。排正常通道時,有關員帶我去另一條通道(好似special needs 通道)。我 ...
哦, 咁就唔係大陸獨有, 好多國家都有
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

回覆樓主:

咁奇怪,我反而每次同呀女坐地鐵,都會有大陸喺面前話要坐,有次仲要我呀女讓比大陸人個女,幾奇怪?

伯爵府

開心吸收勳章

幸福花 發表於 18-11-19 20:13
回覆 大力大力 的帖子

五年前深圳市我所形容!近幾年比較好D!

你係唔係真係返過大6,你咁討厭大6,返去做咩野!!我近年開始上網睇人地寫blog介紹玩和食,都係5年內左右,直係冇過你講情況,也冇見過讓坐,也冇見過爭位!

是否你記錯10幾年前呀!!

伯爵府

開心吸收勳章

mandy952 發表於 18-11-19 19:16

日本人點只會讓坐咁簡單,你去佢餐廳食唔駛比錢,佢地會請埋你。見係行李多,會幫你攞埋,你地幾多人來都好,迫到景點爆,佢地都90度 鞠躬多謝你們……

琥珀宮

wai4919 發表於 18-11-20 08:38
日本人點只會讓坐咁簡單,你去佢餐廳食唔駛比錢,佢地會請埋你。見係行李多,會幫你攞埋,你地幾多人來都 ...

日本人最高質素,唔會攪咩關注組趕大陸旅客走,反而會90度鞠躬多謝大陸旅客到日本瘋狂消費 ,日本人超有禮貌呢

伯爵府

開心吸收勳章

mandy952 發表於 18-11-20 08:51
日本人最高質素,唔會攪咩關注組趕大陸旅客走,反而會90度鞠躬多謝大陸旅客到日本瘋狂消費 ,日 ...

佢地未必識分港客和陸客,如趕客的話,一定2者都趕

侯爵府

2018復活節勳章

cestlav 發表於 18-11-19 00:47
小朋友,我都唔讓,一般情况企都得啦!

咪就係。小朋友根本精力旺盛到咩咁。又坐唔定。我冇諗過連細路都要讓囉!咁攪法,中年人就冇需要咩,唔會攰,唔會狀態唔好嘅 。真係慘。而家出街我都已經長企㗎啦。有時好唔容易好彩至有個位坐下。批鬥座有都唔敢坐。若果仲要連細路都讓埋,咁即係叫我哋以後都唔好坐。

首頁
23456...7

尾頁

跳至