母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

不經常吃糖,但晚晚啜住訓攪到蛀兩隻牙,兩歲須要睇牙醫嗎?

禁止訪問

大宅

Money.ngaiTse 發表於 18-11-19 17:52
要丫。蛀牙可大可小的。我小朋友之前都係咁。

三歲奶粉B又係蛀牙請問帶去睇醫生點樣令佢肯張開嘴巴俾醫生檢查?同埋醫生會有咩建議?佢有早晚刷牙...

禁止訪問

大宅

Money.ngaiTse 發表於 18-11-20 14:33
如果係去兒科嗰間,佢哋所有設備都係為小朋友而設嘅。好似洗牙 噴水嗰部機,佢哋會同小朋友講, 陣間呢個 ...

多謝指點,咁我都要帶佢去試下睇牙醫先。

禁止訪問

複式洋房

先睇下兒科醫生,了解下係咩情況,旺角銅鑼灣都有一間牙科連鎖(UMH),有個女醫生做好多兒科牙齒case,可以了解下

珍珠宮

回覆樓主

埋身餵唔會導致蛙牙
蛙牙係平日飲食習慣所致,甜食、糖果、果汁.......
但啜住瞓係壞習慣,為小朋友好就戒啜住瞓

Pamela Erickson博士在一篇被譽為最好的科學研究論文中,探討母乳與蛀牙的科學研究,論文證實:「母乳不會造成嬰兒蛀牙。」這篇論文使得Pamela Erickson博士在1997年獲得美國小兒牙醫學會的基礎研究教育?,以及1998年的美國小兒牙醫學大會?項第二名,更被美國小兒牙醫學會認可為重要的研究。
Erickson博士的研究結論摘錄如下:

1)人類乳汁(HBM)確實可以儲存鈣和磷到琺瑯質中。
2)人類乳汁並不會降低口腔酸鹼值太多,而形成牙斑。
3)人類乳汁不會造成蛀牙(除非有其他碳水化合物來源造成細菌發酵)。因為口腔中的酸鹼值降低,才會增加蛀牙的危機。
4)造物者將母乳設計為完美的食物,母乳是呈現飽和狀態的緩衝液,所以不會改變胃中的酸鹼值,讓母乳本身可以更好消化。

http://nurse2baby.blogspot.com/2013/05/ToothDecay.html?m=1

洋房

honeycrystal 發表於 18-11-21 13:12
先睇下兒科醫生,了解下係咩情況,旺角銅鑼灣都有一間牙科連鎖(UMH),有個女醫生做好多兒科牙齒case,可以 ...

我想同囡囡去睇牙醫,可否告知邊個醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊