自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

畀面勳章

EMILY03 發表於 18-11-19 21:31
其實死去的太太都只將層樓留比兩個仔,我相信佢老公都應該有d野我地唔知!Anyway,兩個仔都唔應該做到咁絕! ...

同意,一家唔知一家事,可能個老豆都有不為人知嘅野

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Tinkerbell 發表於 18-11-20 07:49
個親戚吾肯走,業主都收吾到楼的
業主比匙親戚,即系授權佢居住權

对~

象徵式每月都要收返一蚊, 以免日後法律上爭拗~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

oceandeepsea 發表於 18-11-19 21:05
頭先睇東張西望,佢老豆比人困左係將軍澳層樓度,無智能卡,有出無入,搞到佢老豆唔敢落街,最離奇係叫外賣 ...

我公司試過...只要同管理處講話送去咩室既外賣唔比上,就可以。。。

侯爵府

2018復活節勳章

HoshiSora 發表於 18-11-19 21:16
其實個父親有什麼唔啱唔著,都叫做有屋有飯咁養大啲仔吖!
依家啲仔,竟然咁樣懲罰自己父親:實行禁止食物 ...

同感。其實點錯都好,佢冇功都有啲勞啩,報仇都唔好夾生餓死佢呀!冇人性。
不過其實呢單野我係咁二睇過下,冇深入睇。一睇到係爭產爭業權就冇乜興趣。

琥珀宮

cinda72. 發表於 18-11-20 01:02
唔得架,就算業主係個仔,但個老豆住左咁耐,一定可以證實有居住權,唔可以抬佢走,要去法庭申請。

有人 ...

咁屈都合法?佢嘅居住權唔係業主比嘅咩,咁業主轉左,唔比佢住都唔得?香港有咁嘅法例嘅咩?

琥珀宮

但原來個業授權,而家轉左業主喎
再唔係cut水cut電得唔得呢

珍珠宮

回覆樓主:

佢叫外賣落隔黎屋應該可以啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HoshiSora 發表於 18-11-19 21:12
唉⋯⋯唔知這位父親做咗什麼錯事,
但兒子們的做法⋯⋯其實有點⋯⋯可怕
...

同路人啦

水晶宮

畀面勳章

mike89 發表於 18-11-20 09:12
佢叫外賣落隔黎屋應該可以啦

但長期落去都不是辦法,總不可能以後一步都唔離開屋企

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

一家唔知一家事

子爵府

plumtree 發表於 18-11-20 09:03
同感。其實點錯都好,佢冇功都有啲勞啩,報仇都唔好夾生餓死佢呀!冇人性。
不過其實呢單野我係咁二睇過下 ...

邊得咁易餓死,佢叫得外賣即係有錢,同鄰居關係好比錢人幫佢買都得,唔明點解要人免費請佢食,如果個人好,管理員都會私人時間幫佢買,幾多住唐樓老人家落唔到街都無餓死。

男爵府

但業主仲有keep key 個親戚 即係可以合法霸咗人地間屋?

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-11-20 01:02
唔得架,就算業主係個仔,但個老豆住左咁耐,一定可以證實有居住權,唔可以抬佢走,要去法庭申請。

有人 ...

佢老豆真係好帶挈!

琥珀宮

ssssky 發表於 18-11-20 09:41
但業主仲有keep key 個親戚 即係可以合法霸咗人地間屋?

唔會咁兒嬉囉,佢唔走就冇符?香港仲成世界嘅

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

個爸點衰定其他,咁樣對個爸爸

男爵府

mandy952 發表於 18-11-20 10:04
唔會咁兒嬉囉,佢唔走就冇符?香港仲成世界嘅
其實間屋係比業主的媽媽住 所以一直冇收佢錢 但d親戚就住埋一齊 咁點先可以攞返 ?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無論點都好
道德/情理上
個仔一定輸曬
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

琥珀宮

ssssky 發表於 18-11-20 10:13
其實間屋係比業主的媽媽住 所以一直冇收佢錢 但d親戚就住埋一齊 咁點先可以攞返 ?
...

開聲叫佢走囉,再唔走就換鎖,當然唔使話佢知換鎖,再絕d就cut水cut電,佢刑毀仲好,報警拉人,記住人善被人欺

公爵府

總之斷水斷糧嗰2兄弟就一定係錯!

別墅

家家有本難念的經
如果話有其父必有其子,我相信都係因為個老豆有問題,D仔先會咁對佢

首頁
34567...11

尾頁

跳至