自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

大宅

katieng116 發表於 18-11-20 01:16
我都係在職媽媽
我都好想自己湊我三個仔女
但,我都係選擇左番工

同意,
曾經見過有年輕人喺網上埋怨媽咪當年選擇做ftm而無出去搵錢,令到佢失去海外升學嘅機會。

其實我覺得選擇做ftm或者working mom 都係有其利弊,要點樣選擇真係好depends on 每一個家庭環境。無論係ftm/ working mom, 都係要做好自己吧

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:04
請你睇哂前文後理先講

睇曬先po!不斷強調係奶奶自己話輕鬆,已經唔使講。你自己買餸湊返學放學就返幾個月先口響響啦。

男爵府

chillimom 發表於 18-11-20 01:27
睇曬先po!不斷強調係奶奶自己話輕鬆,已經唔使講。你自己買餸湊返學放學就返幾個月先口響響啦。
...

買餸62, 凑返學係我

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:25
bk有你呢d明白事理嘅jm簡直係奇蹟,我成日出post, 成日都比班唔知咩人狂鬧,想聽下真心分享下意見少之有少 ...

因為。。。
我係貼地媽媽

網上的事,不用上心

我係。好舊bk會員了,舊到我今時今日身邊有點朋友都係係bk識到個種

做人有時,岩聽咪聽囉。。唔岩聽個心係會銀,但一笑置之啦。。平時我瞓左架啦。。但見你俾人圍。。保護吓你乍。。

早點瞓啦。呢個post 會沒完沒了的

男爵府

我都係在職媽媽
但,我都係選擇左番工

多谢你明白,有頭髮邊個想做xx, 不過可能bk好多有$ mama, 冇經濟壓力吧

男爵府

99dogdog 發表於 18-11-20 01:04
得你一個做阿媽既要返工咩!

係囉,好似得佢一個先有好充分理由要勞煩到老人家湊咁。呢度大把在職婦女,有骨氣或者錫住父母都唔會勞煩老人家。不斷強調老人家輕鬆去合理化自己。講到尾除咗自私我都唔識講了。我覺得最離譜係一句話自己唔鍾意有個工人係屋企,就要勞煩老人家。中產家庭呀,重視子女教育嗰啲家庭呀,父母都有好工作好入息高學歷嗰啲家庭呀⋯⋯ 十個有九個都係工人湊細路。陰公,嗰啲家庭一路唔知點走過來!!

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 01:29
因為。。。
我係貼地媽媽

非常多謝你,早抖, 祝你一家平安幸福

子爵府

傻之達人 發表於 18-11-20 01:25
同意,
曾經見過有年輕人喺網上埋怨媽咪當年選擇做ftm而無出去搵錢,令到佢失去海外升學嘅機會。

對我而言
點為之父母

我深信同在過便是

即係簡單番到屋企,唔會掛著玩電話,真係有一齊完成。那怕一個晚餐,一套電視劇。便是了

老實說。現今社會,能一起晚餐傾吓今天發生的事。已算幸福了,父母行多步,小朋友成長充滿愛。便無那麼多自殺了

男爵府

chillimom 發表於 18-11-20 01:31
係囉,好似得佢一個先有好充分理由要勞煩到老人家湊咁。呢度大把在職婦女,有骨氣或者錫住父母都唔會勞煩 ...

我係先問老人家意見,見老人家唔太想,所以應該要請工人,不過未過到自已個關,麻煩你理解清楚先,唔明可以問我

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:29
買餸62, 凑返學係我

你係咪唔識字姐?就係叫你一腳踢做晒先好口響響呀。你係咪想講唔係奶奶一個做晒,有老爺買餸煮飯,有你湊返學,所以好合理咁「輕鬆」?咁你唔洗factor in 佢哋個年紀??

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 01:33
對我而言
點為之父母

係呀,我屋企冇iPad, 食飯off tv, 囡跟我sleep, 同囡感情非常好,常渴望有bro/sis陪伴,一家4口的確很完滿

男爵府

chillimom 發表於 18-11-20 01:37
你係咪唔識字姐?就係叫你一腳踢做晒先好口響響呀。你係咪想講唔係奶奶一個做晒,有老爺買餸煮飯,有你湊 ...

我只係將你誤會搞錯嘅fact解釋比你聽,fact就係fact

男爵府

gilgil39 發表於 18-11-19 23:49
吾好諗住靠工人,吾一定請到個好架!湊兩個真的煩好多,香港D教育令大人同小朋友都勁辛苦,要三思呀!
...

認同,唔好以為工人一定幫到手,可能做幾個月就話要走,但係agent費已經成皮野,走咗仲有真空時間要自己搞返掂,諗清楚!

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:36
我係先問老人家意見,見老人家唔太想,所以應該要請工人,不過未過到自已個關,麻煩你理解清楚先,唔明可 ...

唔使問你呀!唔係經濟問題,而選擇比長老湊是因為自己唔想有個工人係屋企而唔請工人,已經係極不負責任嘅行為。直情問都唔應該問。仔女係你自己要生架,應該係自己負責㗎。就算你生大嗰個都係呀。問問問,你叫99點答,情何以堪!路嘅選擇就係得呢幾條,其實仲可以有乜意見?

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:38
係呀,我屋企冇iPad, 食飯off tv, 囡跟我sleep, 同囡感情非常好,常渴望有bro/sis陪伴,一家4口的確很完滿 ...

最後。醒多你一句至理名言

一句說話一秒辣著ftm 就係(輕鬆)
全世界都以為全職媽媽湊仔好輕鬆
但其實做過就知番工都話有息休,但全職

所以你奶奶所安慰你的(輕鬆)二字就唔好再提了

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:40
我只係將你誤會搞錯嘅fact解釋比你聽,fact就係fact

我無誤唔會你啲fact

生第一個係奶奶要求你俾佢湊
你負責帶返學
你負責夜晚
你負責週末帶佢上興趣班
你唔鍾意多個工人係屋企
請工人冇經濟考慮
你無條件做FTM
小朋友12點半放學
奶奶口講佢輕鬆
老爺負責煮飯
如必要你都會考慮請工人
你老公開口問奶奶生多個佢湊好唔好

你啲fact 我知道,但係你開口問得已經係自私,利申:我entitle 有呢個個人睇法

男爵府

chillimom 發表於 18-11-20 01:43
唔使問你呀!唔係經濟問題,而選擇比長老湊是因為自己唔想有個工人係屋企而唔請工人,已經係極不負責任嘅 ...

又一證明你冇睇清楚d po la, 多謝你花咁多時間回應,眼花眼瞓早d休息,早抖byebye!

水晶宮

我都係在職媽媽
但,我都係選擇左番工

所以你能夠安排到人手照顧小朋友真係非常好,一方面有家人睇住個家又有工人幫手,要返工係冇辦法,最緊要有計劃地安排好,起碼返工都安心啲,又唔會令婆婆太辛苦!

但樓主係講緊要個老人家湊兩個幼兒,只因自己唔想用工人,同你現況完全兩回事!

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 01:46

好,多謝你,早d休息!

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 01:46

呢位JM 你抓得著重點了。

對呢位未試過自己湊加一腳踢,不斷強調輕鬆,真係⋯⋯個老人家講你都唔好咁樣信晒呀。仲要攞嚟合理化自己。

如果你話辣著FTM, 咁強調自己唔鍾意請工人又唔放心,亦辣著不少用工人的WM。

總之一句「唔嗅米氣」!!!

首頁
45678...22

尾頁

跳至