自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

chillimom 發表於 18-11-21 10:31
「其實預知,有遠見的父母好緊要。」

難,現代公主太多,太take it for granted。如果真正落手落腳過,不 ...

Agree

男爵府

我奶奶?我小朋友上晒小學喇,剛剛出世時就初生,而家用緊第五個工人了。初生時我請左兩個工人,所以都唔駛奶奶湊,但奶奶又好錫d孫,見少日都掛念。老人家湊小朋友自有一套方法,識湊嘅真係可以好輕鬆,你睇醫院同育嬰院d嬸嬸佢地一對七都卓卓有餘。反而最辛苦係教果part,要keep 住小朋友競爭力但又要令小朋友快樂,做人父母最難係呢樣。反而你話餵食陪訓呢d,你識湊嘅,兩個月介到夜奶、一歲可以自已食飯自己去小朋友廁所。平時塞住個奶咀望住個電視又一日。唯有要食人奶又要每日落街探索再加home schooling, 呢d除左父母之外其他人無可能提供到。幫人湊同自己湊出嘅effort好唔同。

男爵府

honeybibibibi 發表於 18-11-21 14:36
佢意思即係6299兩個唔湊孫都無人生樂趣咁話啦woo?
如果我地咩都唔明,好心佢就唔好上黎問人啦! ...

唔出奇,老人家都要刷存在感。唔係個個老人都想做獨家村的。

侯爵府

teambuilder 發表於 18-11-21 23:21
唔出奇,老人家都要刷存在感。唔係個個老人都想做獨家村的。

可能既,人人諗法唔同。
但年紀咁大,湊兩個好慘架,我自己抱住個細既去接個大既,落樓幾轉都累,好似我6299個個月去旅行,舒舒服服真開心。
所以我唔希望第時要幫手湊孫,如果佢地請工人,我幫下眼都仲有得考慮。

琥珀宮

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:06
已有大女4.5歲,一直由6299湊 (住隔離屋苑, 日頭6299凑, 放工後放假全部我自己跟),兒家想追多個,老公問奶 ...

唔好再生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ninachu 發表於 18-11-20 01:00
唔好,工人外宿犯法架,工人可以瞓廳或者碌架床

X2

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我係你吾會生。生小朋友係自己,你要諗好點樣湊先準備生。

男爵府

honeybibibibi 發表於 18-11-21 23:27
可能既,人人諗法唔同。
但年紀咁大,湊兩個好慘架,我自己抱住個細既去接個大既,落樓幾轉都累,好似我62 ...

有錢邊個唔想嘆,冇錢就局住公一份婆一份加長老湊小朋友,我以前兩兄妹一個奶奶(麻麻)湊,一個婆婆湊,一間公屋住7個人,以前覺得好開心。到我上左小學奶奶都仲好錫我,佢又係鐘意去旅行,不過只是番大陸,以前唔興撘飛機,有時會帶埋我番。我奶奶好堅,一邊湊B一邊煲煙一邊打麻雀。在我心目中一家人就係咁樣,有福同享,有難同當。我唔知我奶奶老來算唔算舒服,但佢臨終最記掛嘅都係屋企人,佢好錫我地。

首頁

尾頁

跳至