意見反饋
義工

3歲或以上 今日: 20|主題: 5877

跳至
樓主: bbsleep
小一, 返學無朋友.

大宅

國民生產總值:3793

回覆樓主:

三四歲坐唔定係正常,如果可以時常有十分鐘定定地做野應該都唔算,係連坐係度做野都游魂收唔到人講野或指示,我覺得可以觀察下,再多d訓練佢,由佢最鍾意嘅野入手,如畫畫,Lego,做手工....

侯爵府

國民生產總值:21784

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

bbsleep 發表於 18-11-20 01:10
仔仔剛升小一, 現第 3個月. 開始進入適應期. 但仔仔開始回家會講學校沒有小朋友跟他一起玩.
小息的時候自己 ...

鉛筆有冇貼名? 叫佢話俾老師知

大宅

國民生產總值:1117

bbsleep 發表於 18-11-20 01:10
仔仔剛升小一, 現第 3個月. 開始進入適應期. 但仔仔開始回家會講學校沒有小朋友跟他一起玩.
小息的時候自己 ...

根據經驗,如果你可以識到同班同學仔媽媽對你仔仔識到朋友機會會大好多。 另外,通常果排好hit 既卡通及玩具可以準備比你小朋友,小息時拿出來,自然有其他小朋友來同佢傾計
但首要是你要了解下你學校是否有欺凌事件,唔好怕老師無時間太忙,老師除了教授,確保學生心理發展正常都係佢地既工作, 無論欺凌人及被欺凌都對心智發都是負面影響,如果真有欺凌事件,老師都有責任教導欺凌別人既學生

男爵府

國民生產總值:9133

bbsleep 發表於 18-11-22 01:57
回覆 bchuma 的帖子

我已經有了, 但他回到學校總是看著別人玩.我教他, 你問人可吾可以一齊玩呀?

直接同同學仔講:一齊玩丫
我仔細個時在公園玩,試過問幾個玩緊的哥哥“可唔可以一齊玩?” 佢地“本能地”會答 “唔-可-以” 我仔喊到...
之後我叫仔下次直接講一齊玩丫, 或者慢慢跟人一齊玩,又ok喎,少了被拒絕

洋房

國民生產總值:47

幫佢準備定一D 食物, 鼓勵佢拎返學校主動同其他小朋友分享得唔得呢,始終一堆小朋友, 有野食就會變FRIEND, 一步一步黎,唔好擔心,始終小一要慢慢黎

珍珠宮

國民生產總值:36614

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
dativebond 發表於 18-11-20 10:03

所以男仔唔好管教得太乖,好易比人恰。

哇,我都好驚,我仔仔平時去公園玩,比人打,佢都唔知發生乜事

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.