意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 8|主題: 77761

一轉乾燥,BB濕疹又黎

複式洋房

國民生產總值:287

濕疹BB真係好辛苦,天氣一轉乾佢又R到流血,濕疹爆發,可以點做?

王國熱話
原來工人偷野,未判前都有權繼續住喺僱...
如果direct hire工人,邊間顧傭公司平啲?
孟加拉女傭有無人請過?
要撘菲律賓內陸機先返返到家鄉,咁點出...

大宅

國民生產總值:1055

Sakura櫻花子 發表於 18-11-20 12:24
濕疹BB真係好辛苦,天氣一轉乾佢又R到流血,濕疹爆發,可以點做?

呢排轉天氣真係好討厭,唯有密密搽cream,我而家每日都起碼搽4次,盡量保濕等佢唔好R,如果損左發炎仲麻煩

複式洋房

國民生產總值:389

濕疹太嚴重嘅話都係要睇醫生,同埋要避開d致敏源

別墅

國民生產總值:538

濕疹皮膚其實本身就容易乾燥,而且鎖水嘅能力冇咁好,尤其係bb,所以一定要做好保濕,千祈唔好用太熱嘅水幫bb沖涼,沖完涼之後一定係拍乾同埋即刻搽返野

大宅

國民生產總值:1875

2018勳章

醫生話要密密補濕

別墅

國民生產總值:950

回覆 Sakura櫻花子 的帖子

你試下幫佢搽金盞花膏都應該舒緩到

回覆 Sakura櫻花子 的帖子

Hello Sakura櫻花子,
濕疹bb皮膚會較乾燥, 沖完涼後趁皮膚濕潤帶有水分時, 可以幫bb厚厚甘搽成份天然, 無色無味既保濕膏按摩吸收, 為皮膚保濕。另外, 幫bb沖涼時要留意番水溫, 水溫太高會加劇皮膚痕癢架, 有冇同bb睇過醫生呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

國民生產總值:140

複式洋房

國民生產總值:150

CScene9 發表於 18-11-22 16:08
其實濕疹皮膚要做好保濕, 應該由沖涼開始, 如果沖涼液本身容易令皮膚乾, BB沖完涼都會出事...我建議你試下 ...
我仔都用緊呢個牌照子嘅野,真係幫到濕疹無咁犀利,依家我個仔啲皮膚已經好返好多喇

禁止訪問

國民生產總值:213

複式洋房

國民生產總值:267

Sakura櫻花子 發表於 18-11-20 12:24

bb皮膚如何,我的心情也必如何

複式洋房

國民生產總值:291

我bb舊年冬天濕疹又係好勁 要用類固醇 我睇兩個兒科 一個叫我沖涼用oilatum既浸浴乳平時就用cetaphil 早晚用physiogel 既ai cream 搽面 但我覺得唔係好得 之後我睇番出世就跟開既兒科 佢拎左支sample俾我 支野叫麗澤膚適軟膏 我用左一星期左右 效果都ok 但好似個醫生講 要不斷搽 乾就要搽 支野都唔平 50 ml就要250 仲要唔係度度有得買 我依家沖涼就用oilatum 搽面就用果
利申 我唔係賣廣告 真係醫生介紹俾我 我用過效果好先買

複式洋房

國民生產總值:420

最緊要保濕

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.