樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

個市真係唔知幾時先可以好返
但我又好想佢跌多dd因想買樓
做人真係茅盾....

男爵府

當失業率上升,樓市始終要調整, 我覺得依家似係大跌後反彈, 升幅無支持! 所以現階段我同老公都唔打算入市!

男爵府

same as u! waiting now! price dropped might be happened within this year!

原帖由 kiumama 於 09-4-17 16:46 發表
個市真係唔知幾時先可以好返
但我又好想佢跌多dd因想買樓
做人真係茅盾....

男爵府

我都等緊,我唔期待大跌,起碼調整低d價可入市

禁止訪問

水晶宮

我都希望樓價跌,因為有需要提早今年買樓,這幾天努力睇樓,終於找到一間winthin budget,打去銀行估價, 很失望,匯X,恆X,渣X齊齊不到價,最少差20萬,最多差60萬,怎樣買 ? 現在小陽春都估價不足,如果市一跌,無眼睇。

侯爵府

睇下國泰有幾差, 減航班,職員要放無薪假!
貨運量又大減!

美國問題未解決, 依家都係靠政府頂住, D人無錢還MORTGAGE, 政府叫D銀行唔好收樓, 信用卡壞帳都未唔有幾嚴重, 睇怕D美國人都無錢還, 所以都唔敢睇好!

禁止發言

禁止發言

伯爵府

樓主啊, 你真天真!

原帖由 kenwow 於 09-4-18 00:18 發表
1. 政府有無劈價
佢係最大既地主,可以控制到一間樓都無得賣
2. 發展商有無劈價
好明顯係無,亦無咁既需要同能力
3. 樓市本身有無泡沫成份
依家炒家無乜,市場由用家主導,樓價,供樓比率,利息都好合理
4. 買家有無 ...

複式洋房

吓...你覺得金融海嘯真的完了嗎?? 你會唔會天真左D呀?!

原帖由 kenwow 於 09-4-17 11:38 發表
好似仲有得升~~而且金融海嘯又完了, 樓市股市升左20-30%

複式洋房

樓主, 就係因為香港人存款達6萬億, 所以外圍就製造一個假象, 等你地一班有錢收埋既, 攞埋出黎拾以為是平貨....到時機成熟, 我諗股市升左30%, 但跌番60%!! 不好意思, 我唔係唔好心地, 我自己股票都輸左三十幾萬, 我只係覺得最近美國同香港個市有D誇啫....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

全球都唔掂喎。。。
EUROPE多個地方失業%高達雙位數...

我唔信香港可以獨善其身...我親戚做US公司,以為佢成日都推我入佢公司做(even in sars period),但而家問佢,佢話唔知公司點..捱唔捱到呢關...

男爵府

原帖由 biglemon 於 09-4-17 12:16 發表
其實你地覺唔覺股市或樓市升得偏離現實景況?

完全同意,失業率高,破產宗數升,大公司放無薪假,但股市樓市照升

禁止發言

伯爵府

你見解真係好獨特....
公司抽水, 令員工放無薪假, 你估定真係有咁既策略? 前所未聞...?
有頭髮邊個想做X里? 係business management角度, 人才=Asset/收入來源, 員工開少一日工, 就幫公司搵少一日錢...

公司願望援下步伐, 即是話, 就算員工工照返, 都唔會為公司帶來額外收入, 咁, 唯有減磅....

我唔識野嫁, 只係從常理去推測...你唔好笑我天真...

原帖由 kenwow 於 09-4-18 09:35 發表
好多公司都賺錢, 賺少左姐, 仲唔成機抽下水放無薪假, 減薪....但係仲有好多公司加薪, 請人

別墅

現在不是時候買樓, 失業高,破產人數有曾冇減, 不要在此時作出錯誤決定, 有錢應待時機來才考慮
記得1998年及2001年有相似的情況出現,
買家應用心想一想, 不要人追你又追, 損失都是自己錢。

禁止發言

大宅

樓主有咁多『利好因素』支持樓價向上, 望你能如願盡快入市吧!

原帖由 kenwow 於 09-4-18 11:19 發表
高盛改變先前對樓市悲觀睇法,由先前估計本港樓價會再下調15-20%到今天估計最多只會下調5%甚至不會向下調,明年升至少升幅為5% (有線電視財經報導)
連樓市大淡友高盛都轉軚睇好,其實等於宣報所謂樓市冰河期己過!! ...

首頁

尾頁

跳至