樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港近日的股市、樓市真係好奇怪,美股現在得8100, 香港竟然有15600點。美國的股票, 樓市低, 有錢的投資者都會去果邊執平貨啦, 香港的股市、樓市一定有壓力。

好多人都話,長實看樓市好準, 所以寧願大手平賣柏慧豪廷, 如果佢看樓市升就唔會好似趕住出貨啦, 慢慢推唔好, 所以樓價可能真係會大跌都唔出奇。

長實除左看樓市準, 仲好識得用人, 早排講到明$4,000聘請大學畢業生無問題, 仲講到明叻仔先至有人工加呀, 即係話比d人聽, 就算工司有盈利, 都唔代表有人工加, 係你唔叻仔呀!!!!!

如果人工低, 何來可以供幾百萬的樓呀, 真係好好笑!!!

匯豐比人壓住個價去包銷供股, 大佬呀, 匯豐供股唔係用d錢去投資, 係佢投資損左手, 要向大家借錢呀, 如果你親人去完澳門向你借錢還大耳x, 你仲會認為佢有?前途,真係要講句:「佢輸左關我差事???????」。

講左一大堆, 係時候要申報自己, 我係有樓人仕, 最近都想換樓, 同老公講一次, 嘈一次, 我直頭想先斬後奏(買左先至算, 自己都夠首期和供得起), 佢就話叫我自己搬, (!唔係掛, 為左換樓要分居?????), 忽然間, 我覺得自己想買樓的這種思想同我當年(199710)買樓的時候的想法一模一樣, 真係比個市呃左上左車, 後悔一生。唸唸吓, 不如將d首期買#5, #388, #941…..,

禁止訪問

禁止訪問

禁止發言

子爵府

要保持清醒,最緊要唔好睇星島同經濟既財經地產版, 免得誤信那些作到似層層的"市埸消息"!咁就包冇損失!

禁止訪問

禁止發言

禁止發言

民房

不應該問 "幾時"去買樓,

日夜擔心問人幾時買, 即係口袋唔係好夠錢啦~~~

最緊要, 係有能力,

有冇搵到心目中鐘意既樓先??

複式洋房

咁你唱好的TARGET應該你果D日日賺大錢的老細, 大機構CEO...人地未必好似你咁得閒日日上BK聽你UP喎

同我地呢D精打細算師奶仔講, 你點唱好都無用...

原帖由 kenwow 於 09-4-18 09:35 發表
好多公司都賺錢, 賺少左姐, 仲唔成機抽下水放無薪假, 減薪....但係仲有好多公司加薪, 請人

大宅

原帖由 kenwow 於 09-4-22 10:17 發表
總括而言,市場對於樓市今年的前景頗為樂觀,高盛將今明兩年的一手住宅樓價預測,由跌20%及跌10%,分別調高至跌5%及升5%,以反映今年下半年住宅樓價穩定下來,以及於明年回復溫和增長。 ...

太陽報
B02 | 財經新聞
標示關鍵字

情緒掩蓋基本因素 降GDP預測機會高 經濟師警告股樓虛火
真係好唔抵得你日日舖啲垃圾上嚟呢,等我都舖啲平衡下先!:;pppp:
本港經濟近日看似出現曙光,股市止跌回穩,樓市見小陽春,有機構更上調股市及樓市預測。然而部分銀行經濟師卻未敢樂觀,無意改變對本港今年經濟負增長的看法。星展銀行高級投資策略顧問陳寶明認為,市場現時由消息和情緒主導,並非基礎經濟因素好轉。恒生(00011)高級經濟分析師范婉兒更表示,未來下調經濟增長預測的機會更大。 恒指從年初谷底11,344點,迄今反彈近4,000點,歷時不足兩個月。豐銀行區域股票策略員孫瑜早前發表報告,將恒指今年底目標,由16,000點調高至17,000點。 星展:股民情緒極端 陳寶明認為,投資者情緒極端化左右市場走勢,「之前太悲觀,近月又過分樂觀,昨日股市開始跌,情緒又開始悲觀。」 陳寶明認為,美國新會計準則令當地金融機構有毒資產實際情況變得含糊,故不可單看它們的盈利表現,需再細心分析財務狀況;又料美國及本港經濟實際情況,都不會在短期內改善。 恒生:經濟縮3%算樂觀 恒生料今年本港經濟收縮3%,范婉兒表示,該預測已包括美國經濟見底的可能性,是該行最樂觀的看法。她續指,樓市和股市氣氛改善,惟堅持不改變預測,而且未來調低機會較高。 范婉兒說:「不明朗因素仍存在,包括銀行壓力測試結果、呆壞帳水平、企業資產負債表,都有待時間公布反映實際情況。」 近日新盤銷情熱烈,高盛及瑞銀均唱好本港樓市,瑞銀更將今、明兩年住宅樓價預測,分別調高至持平及上升16%,較高盛的預測更為樂觀。 渣打:美救市未乖 然而渣打銀行亞洲區經濟師黃國璋指出,引致全球出現信貸危機的始作俑者美國樓市仍未復甦,樓價仍下跌,顯示政府的注資行動效用只是「虛火」。他表示,除非美國實體經濟穩定並出現正增長,否則該行無意上調預測。 高盛發表報告指本港經濟增長會在第二季跌至谷底,預計負增長7.5%,下半年平均負增長5%,預測數字較為悲觀。高盛指環球經濟活動未來有望穩定,中國內需增長較預測強勁,其牽引的效果或更強烈,料今年港經濟增長預測有上調空間;該行原預期收縮6%。

伯爵府

同意, 要睇實力! 唔好羊群心理...
唔洗急唧!有錢你慌無樓買?

原帖由 m_mummy 於 09-4-17 11:43 發表
視乎自己實力$$$$$啦!買得有壓力我吾想!個市升得甘急,等佢回下先!

禁止發言

禁止發言

男爵府

原帖由 cheapbombom 於 09-4-22 22:19 發表
同意, 要睇實力! 唔好羊群心理...
唔洗急唧!有錢你慌無樓買?
樓係日日有得賣, 不過價錢可能日日唔同 (可升可跌).

香港經濟係唔好, 但已經積累左好多購買力, 利息又偏低. 利息低有助讓買家負擔能力增強, 也同時令持貨者持貨能力增強.

香港樓市仲有一群生力軍, 就係偉大祖國的同胞. 國內大灑四萬億救市, 真係俾佢谷起左唔少. 國內銀行日漸正規化, 好多人的"免稅收入"唔可以再擺在國內銀行, 唯有擺出境外, 當中香港都有唔少. 佢地透過律師樓開海外公司再買香港物業, 連香港政府都難以查到真正幕後持有者係邊位. 千祈唔好睇少呢班人既購買力啊.

樓市同時有好消息同壞消息, 好與壞的平衡點就反映在樓價上, 無人可以睇倒晒所有消息, 因為我地唔係神, 沒有全部消息的情況下作出的預測就係估估下. 包括近日唱好的兩間投行, BK既幾位淡友, 好友, 都只係憑市場上的幾個因素就作出結論, 換句話講, 都係估估下, 不足以作為入市的根據.

禁止發言

禁止發言

民房

香港人真係好有實力, 好堅....

複式洋房

原帖由 Henrymama 於 09-4-17 12:04 發表

一睇就

呢位新國民早排先post完"炒家入市",唔知佢做邊行呢?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 shatingirl 於 09-4-24 12:12 發表
香港人真係好有實力, 好堅....

香港人家下都只係食老本, 我根本唔知家下仲有乜野係香港做, 又可以出口賣到錢? 請指教.

首頁

尾頁

跳至