1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家n班選近遠,定課程,定語境的幼稚園?
我帶小朋友in了幾間幼稚園,唔識分點樣對佢最好。
小朋友學野快,中B,好活潑好動。
1)有剛轉學券但近的幼稚園,日日有英文堂,但轉學券後,程度應該無咁深
2)有語境好的(York , think , Ming Wai ),但地點偏遠,無校巴,非學券國際幼稚園,要工人姐姐天天等三粒鐘是否好陰工

其實有一間已經有pm offer ,其他未出offer,仲有D名幼未in 。是否無am 咁好,因小朋友要訓午覺,但我又可能可以接放學,不用工人姐姐等,我想問大家會點選?

水晶宮

回覆樓主:

N 我會揀唔太遠的。我覺得半小時內去到都ok, 超過半小時又轉來轉去就辛苦喇。 工人姐姐等 3 小時無問題既,佢地可能好中意添,成班圍埋傾計。K 大 D, 有校巴,緊張 d 語境, 到時可以再轉過。

但如果你唔諗住 K 再轉校,甘學術,語境同升邊類型小學就重要喇。

大宅

我都同樓主一樣,我有報到名幼嘅pm n班,因為諗住姐姐湊返學,自己湊放學,現階段只係睇咩嘢收佢,因為我係細b無乜得揀咁濟

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我真係會優先選擇交通情況,就自己方便既最好

別墅

有無家長分享下,小朋友如果天天都搭車(一程巴士)或(地鐵),超過半小時,但小於一小時,是否好辛苦?

大宅

Nbs 發表於 18-11-20 15:55
N 我會揀唔太遠的。我覺得半小時內去到都ok, 超過半小時又轉來轉去就辛苦喇。 工人姐姐等 3 小時無問題既, ...

想問下其實邊度可以睇到間學校既語境 學術同升邊類小學資料?
我同坊間有兩個網頁有介紹,但睇完都唔太清晰

Thx

大宅

alicen 發表於 18-11-20 13:08
大家n班選近遠,定課程,定語境的幼稚園?
我帶小朋友in了幾間幼稚園,唔識分點樣對佢最好。
小朋友學野快, ...

如果你講2歲讀嗰d n 班 近就可以。
因為遠的話姐姐&小朋友辛苦,放學都攰仲要迫車會扭計。
而且如果父母都英文好,姐姐又講英文,應該唔會返咗n 英文差咗,只會中文進步。小朋友學得快學得叻

水晶宮

twcvivian 發表於 18-11-21 08:59

想問下其實邊度可以睇到間學校既語境 學術同升邊類小學 ...

語境,學術同升邊間小學,我都係問我d 朋友同睇呢到。 好多我無朋友讀過既我都無報 (我主力報私幼同名幼的)。

我而家同個女返學,行10 mins 再坐地鐵total 5-6 個站要轉一次, 時間係 10am 左右 (即係唔使早起唔眼訓), 有時佢狀態唔好唔肯行, 抱住全程都幾係野(仲要拎野)。 所以老實我多數坐的士。。。 (因為佢成日扭我抱)。 如果坐bb 車就唔辛苦喇,係時間上個小朋友會唔會好眼訓等。

別墅

Nbs 發表於 18-11-21 12:40
語境,學術同升邊間小學,我都係問我d 朋友同睇呢到。 好多我無朋友讀過既我都無報 (我主力報私幼同名幼的 ...

呢個係我考慮因素,可能寧願選搭巴士,都好過迫地鐵,遇上早上上班時間都幾迫就寧願讀下午。不過小朋友依家習慣訓下午覺,如果番學就唔知點轉訓覺時間

民房

alicen 發表於 18-11-21 08:12
有無家長分享下,小朋友如果天天都搭車(一程巴士)或(地鐵),超過半小時,但小於一小時,是否好辛苦?
...

最緊要睇個小朋友鍾唔鍾意同有無耐性坐交通工具,
我個仔日日都坐巴士返學同放學,佢好開心架
而佢d同學都好多坐校巴返學,好多都超過30分鐘-1個鐘
起初返學第1-2星期,見到校巴都有d小朋友哭,但適應左,d小朋友都無事,習慣晒!

大宅

回覆 alicen 的帖子

如果係我自己,我主要睇以下ge criteria揀幼稚園:
1. 教學理念 / 模式是否自己想要的
2. 地點
3. 升小出路好唔好
4. 孩子的性格 (e.g. 是探索學習型比較適合? 還是嚴謹紀律型的學校比較適合?)
5. Interview時自己對老師的印象
6. 學校的環境

男爵府

回覆樓主:

要睇返小朋友性格同埋咩教學方式適合佢...
要學好英文邊間都可以,最緊要小朋友有動力學習,國際幼稚園容易比到愉快,自主學習既環境,學英文都比較快上手既,如果本身佢比較鍾意周圍探索事物又坐唔定就可以考慮

珍珠宮

要揀近點嘅,BB鐘意嘅幼兒園環境,仲要揀個好老師。

大宅

所以真係唔易揀,你揀名校York就點有保證,但好似卓薈個類新校,自己睇完係感覺良好,只係少見人講,都會1516

首頁

尾頁

跳至