自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頭先係街聽到班上一輩係咁講自己幾偉大幾辛苦湊大仔女,話而定d仔女唔肯同佢地住一個禮拜見得果一次,請個姐姐比佢地又蠢到死,生嚟送左比人咁生嚟做乜!?我做父母唔係覺得偉唔偉大,只係生左要負返父母既責任,點解要情感勒索仔女呢,到我老時佢地得閒同我地食下飯飲下茶,過時過節見下面,佢有時間打嚟問候下我都好開心。

子爵府

章魚妹妹 發表於 18-11-20 14:36
頭先係街聽到班上一輩係咁講自己幾偉大幾辛苦湊大仔女,話而定d仔女唔肯同佢地住一個禮拜見得果一次,請個 ...

我屋企都有對咁嘅父母。話生我、養我大曬但係其實我個童年係冇新衫著 ,飯都係勉強有得食畀咩你就食乜嘢 ,從來都未帶過我去玩,食麥當勞,出街,淨係喺屋企畀餐飯我食又唔關心我,最叻出嚟做嘢個個月頭追我攞家用,攞完家用就唔睬我,成個月黑面直到下一個月頭

子爵府

~緣~ 發表於 18-11-20 14:39
我屋企都有對咁嘅父母。話生我、養我大曬但係其實我個童年係冇新衫著 ,飯都係勉強有得食畀咩你就食乜嘢 ...

屋企冇新衫著,冇飯食唔係屋企冇錢而係我老豆老母攞嚟買曬嘢畀自己就刻薄個女但係我細佬就會有新遊戲機玩, 而家我老豆死咗我只拜過佢三次 就冇再去, 我老母直情冇聯絡

男爵府

~緣~ 發表於 18-11-20 14:41
屋企冇新衫著,冇飯食唔係屋企冇錢而係我老豆老母攞嚟買曬嘢畀自己就刻薄個女但係我細佬就會有新遊戲機玩 ...

父母都講緣份,我身邊見到關係好既真係父母全心付出不望回報,所以個家好安定和諧,仔女都好同心又孝順。但係標榜自己偉大成日掛在口邊,又計較錢銀,基本上屋企無咩人願意同佢溝通,佢就周圍講仔女唔孝順有毛有翼咁,自己老左無用無人理佢...

吉比gilby21    發表於 18-11-20 14:48

男爵府

~緣~ 發表於 18-11-20 14:41
屋企冇新衫著,冇飯食唔係屋企冇錢而係我老豆老母攞嚟買曬嘢畀自己就刻薄個女但係我細佬就會有新遊戲機玩 ...

重男輕女

子爵府

章魚妹妹 發表於 18-11-20 14:46
父母都講緣份,我身邊見到關係好既真係父母全心付出不望回報,所以個家好安定和諧,仔女都好同心又孝順。 ...

係呀,你講中曬呀,我老母周圍同親戚講話我不孝 ,跟住佢就成日黐住佢啲兄弟姊妹而家佢哋成日相處佢哋都發覺我老母好有問題,除咗錢之外又自私又唔理人,佢哋終於明白我嘅苦況 ,所以真係日久見人心 ,初頭個個親戚都以為我好不孝

大宅

我父母並不是重男輕女, 細個時父母出左去做野, 只是得我二姐弟. 二個本性好好. 我現在有一仔一女, 唔望佢地回報啦, 只求佢地無乜病痛大個自己可以自力更生唔問我地二老拿錢過活便可, 故此現在計劃年老時退休計劃了.

子爵府

pswongg 發表於 18-11-20 14:49
重男輕女

系~ 我老母話我唔可以擔幡買水喎 都痴痴哋嘅

男爵府

jumbo168 發表於 18-11-20 14:52
我父母並不是重男輕女, 細個時父母出左去做野, 只是得我二姐弟. 二個本性好好. 我現在有一仔一女, 唔望佢地 ...

我同老公都咁諗,最緊要佢地顧掂自己,到佢地出身我地就要諗好自己既退休計劃,唔好增添佢地負擔!

子爵府

jumbo168 發表於 18-11-20 14:52
我父母並不是重男輕女, 細個時父母出左去做野, 只是得我二姐弟. 二個本性好好. 我現在有一仔一女, 唔望佢地 ...

我都係咁諗希望 個仔大個可以照顧到自己唔使問番我囉 退休我都唔敢麻煩佢 希望我第日做嘢可以儲到筆錢慢慢搣到瓜老襯

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

章魚妹妹 發表於 18-11-20 14:36
頭先係街聽到班上一輩係咁講自己幾偉大幾辛苦湊大仔女,話而定d仔女唔肯同佢地住一個禮拜見得果一次,請個 ...

其實父母生小朋友出黎然後一出世就預左小朋友要負責任養佢地,
呢個諗法真係好自私下。
小朋友被生出黎根本無得選擇,
但如果唔養父母又會比人話,
我同老公決定唔生,
每次有老人家話我地唔生咁老左點算時都覺得好銀耳,
老左點算姐!咪而家儲定錢羅!

象牙宮

回覆樓主:

人地咁諗無辦法,自己做父母唔係咁就得!我媽話生我出黎為左唔使再返工添

伯爵府

生仔養育係父母自己選既責任,無恩可言

水晶宮

章魚妹妹 發表於 18-11-20 14:46
父母都講緣份,我身邊見到關係好既真係父母全心付出不望回報,所以個家好安定和諧,仔女都好同心又孝順。 ...

"我身邊見到關係好既真係父母全心付出不望回報,所以個家好安定和諧,仔女都好同心又孝順"

從我自己同身邊親朋戚友中都觀察到你說的。本來我想說同家境有關係,但見我老公細個好窮但父母都教得好好家庭和諧,所以我諗同父母本身對人對家的觀念有關係d.

珍珠宮

回覆樓主:

都係因果,父母以回報同利益作為出發點,小朋友好易潛移默化,係父母身上,同樣以利益作為考慮,當父母年老,沒有價值,仔女自然都唔會投入太多時間去理會父母~

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

養兒防老不一定行得通

首頁

尾頁

跳至