自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

good_pig 發表於 18-11-20 15:38
而家賣都唔會賤賣啦

係囉止賺吧

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

babyk20181113 發表於 18-11-21 11:13
問題佢目的係換樓...仲有SSD...呢頭賣完止賺(扣埋SSD,唔知仲有幾多賺),然後等跌買大SIZE???
如果跟手升呢? ...
所以如果而家 keep 樓, 大升的話, 自己果層都升, 又無ssd, 夠錢換大。
只係要趕走朋友, 才煩惱啫。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 18-11-21 11:09
係囉止賺吧
以我呢d 打工仔,賣買樓都係為改善居住生活, 同埋有一層收租 for 退休有零用錢, 抗通賬。
無本事靠賣買樓賺錢

水晶宮

wmkcnw 發表於 18-11-21 13:32
以我呢d 打工仔,賣買樓都係為改善居住生活, 同埋有一層收租 for 退休有零用錢, 抗通賬。
無本事靠賣買樓賺 ...

回應你點都不算賤賣啫
不過我係你就唔想租俾朋友、怕煩、唔係自住、你當投資睇淡會跌想再變大舊錢、風險同回報向來正比、睇你博唔博啫

男爵府

wmkcnw 發表於 18-11-21 01:32
我同你諗法好近。

唯一就係 keep 住層樓, 要買多層的話, ssd 都唔少$。

我係你會租俾街外人,我驚有咩問題連朋友都冇得做

公爵府

回覆樓主:

好難同朋友講明先,租得樓都係有需要,佢會有心理壓力你隨時會賣,揾地方搬係一件好麻煩嘅事,買樓賣樓又好講時機,啱價啱人可能就係果一兩日內嘅事,呢啲野都係街外人容易處理啲,除非你好平租比朋友。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好租俾朋友,分分鐘你估唔到佢係好污糟衰格人,住到你間屋殘哂之餘,仲會响朋友圈中唱你

翡翠宮

回覆樓主:

依家賣點會賤賣 樓市升左10年.....比我會賣,呢個時間賣唔錯,個個都話將會調整,我朋友有個單位係德寶,早幾個月有報導話510萬,今日得返400萬左右。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

永世唔會租俾親戚朋友
請勿打招呼~

水晶宮

wmkcnw 發表於 18-11-21 13:25
所以如果而家 keep 樓, 大升的話, 自己果層都升, 又無ssd, 夠錢換大。
只係要趕走朋友, 才煩惱啫。
...

簡單,唔好租比朋友便可以了
照放租

侯爵府

Jnam 發表於 18-11-21 19:18
唔好租俾朋友,分分鐘你估唔到佢係好污糟衰格人,住到你間屋殘哂之餘,仲會响朋友圈中唱你
...
咁我朋友又唔會, 佢而家都係租緊我另一個 fd 間屋, 想換大 d啫。

侯爵府

bmuimami 發表於 18-11-21 21:18

簡單,唔好租比朋友便可以了

之前講左唔租外人, 因為身邊有唔少人遇到麻煩。

親友幸好租出去是唐樓, 就算俾租霸攪亂 或者 因為一樓一俾警察查, 之後都好易賣出 (因為好多人會買來等重建)。

我單位約廿年樓齡, 等50年都唔會重建, 變左凶宅或整花張契, 仲煩

侯爵府

melody228 發表於 18-11-21 20:39
永世唔會租俾親戚朋友

朋友都可以絕交, 親戚點都有機會碰頭, 我都唔租俾親戚。

侯爵府

fatchu@home 發表於 18-11-21 19:55
依家賣點會賤賣 樓市升左10年.....比我會賣,呢個時間賣唔錯,個個都話將會調整,我朋友有個單 ...
賤賣對於我來說, 係低巿價1成以上。

而家低巿價2成, 才有人接貨, 而且我又唔係急住賣樓, 何必賤賣。

開post 係想了解一下大家諗法, 如果9成人都覺得跌勢超過3成, 咁我會考慮而家放賣。

男爵府

回覆樓主:

如果租俾街外人,可以搵agent幫手管理,應該唔會好煩掛

水晶宮

wmkcnw 發表於 18-11-22 01:01
之前講左唔租外人, 因為身邊有唔少人遇到麻煩。

親友幸好租出去是唐樓, 就算俾租霸攪亂 或者 因為一樓一 ...

咁你身邊朋友嘅遭遇又慘啲,影響咗你決定
我身邊所有人出租物業,冇人有特別問題(當然壞嘢小維修一定有啦)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

bmuimami 發表於 18-11-22 09:03
咁你身邊朋友嘅遭遇又慘啲,影響咗你決定
我身邊所有人出租物業,冇人有特別問題(當然壞嘢小維修一定有啦 ...
如果純粹為左收租, 我會揀唐樓。
有乜事都無咁肉赤。

我自己比較杞人憂天, 但我只是打工仔,一生人最多一間起, 2間止, 唔敢冒險。加上我過幾年要換樓, 無謂為左幾十萬租金, 之後賣唔出層樓。

翡翠宮

wmkcnw 發表於 18-11-22 01:16
賤賣對於我來說, 係低巿價1成以上。

而家低巿價2成, 才有人接貨, 而且我又唔係急住賣樓, 何必賤賣。

講真,邊有人可以答到你幾時會跌幾多,再講,首先要睇你層樓係咩質素,如果係搶手貨,抗跌力一定好好多。。。。。不過比咩意見你都好,最終都係自己決定,諗清楚就唔好後悔。

首頁

尾頁

跳至