婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

MsJJ 發表於 18-11-24 21:23
子宮息肉只係好細既手術,唔洗1個鐘就做完番病房了。我已經做過兩次,感覺就係訓醒一覺咁。
...

請問做完會唔會痛?需要休息幾耐啊?

大宅

我8月做完休息幾個鐘就出院了,其實第二日都無咩特別已經可以行街,因為我上次有好多細粒息肉,所以出血比較多,但又唔會好似經期咁多,幾日就會停了。我覺得唯一驚既係要種豆係隻手到,同去手術室個一刻喇。但係到第二次做,已經好放鬆了。

別墅

我星期六再睇多左個醫生,想聽聽意見,佢都係主張做手術,由於我同過兩位醫生講,要問問保險果邊點claim,所以兩位醫生都有寫手術名稱比我,我跟住手術名去search 發現好似係兩種不同做法,請問有無人答到我係咪真係唔同?如果係邊一種做法會好啲呢?手術名分別係:hysteroscopic resection of endometrium /
hysteroscopy dilation and curettage

別墅

MsJJ 發表於 18-11-24 23:55
我8月做完休息幾個鐘就出院了,其實第二日都無咩特別已經可以行街,因為我上次有好多細粒息肉,所以出血比 ...

可唔可以話我知你做果種手術既英文名稱啊?

別墅

你估我唔到 發表於 18-11-22 22:01
多謝你!其實聽完你分享之後我都定左啲,都想快啲做左佢解決左件事。
其實我本身做body check 發現,body ...

咁你決定左做唔做未呀?你醫生收幾錢啊?

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Bb2015523 發表於 18-11-25 09:42
咁你決定左做唔做未呀?你醫生收幾錢啊?

我kind of 都決定左做,聽日約左見醫生。上次佢同我講大約兩萬蚊,但上次我見佢時係在醫院A 專科門診(佢一星期會有一日係果度掛單), 所以佢報個價都係指係醫院A 做。而我聽日見佢係在佢私人診所,聽佢護士講佢一般在醫院B 做手術,我唔知會唔會有另一個報價。

別墅

你估我唔到 發表於 18-11-25 09:46
我kind of 都決定左做,聽日約左見醫生。上次佢同我講大約兩萬蚊,但上次我見佢時係在醫院A 專科門診(佢一 ...

我都睇左兩個醫生,但佢地寫比我個手術名稱都不一,手術名分別係:hysteroscopic resection of endometrium / hysteroscopy dilation and curettage。上網睇好似兩種唔同做法。

男爵府

Bb2015523 發表於 18-11-25 10:36
我都睇左兩個醫生,但佢地寫比我個手術名稱都不一,手術名分別係:hysteroscopic resection of endometriu ...

我個醫生冇比個手術名我,只係話用子宮鏡睇,見到瘜肉就會切埋,再刮少少附近內膜驗。我估係你第二種的做法。

咁你有冇問醫生兩種有咩分別/好壞之類?

別墅

你估我唔到 發表於 18-11-25 10:39
我個醫生冇比個手術名我,只係話用子宮鏡睇,見到瘜肉就會切埋,再刮少少附近內膜驗。我估係你第二種的做 ...

我係返到屋企,將佢地寫比我既手術名一對之下,先發現有唔到咋!所以無機會問

男爵府

Bb2015523 發表於 18-11-25 10:56
我係返到屋企,將佢地寫比我既手術名一對之下,先發現有唔到咋!所以無機會問
...

但你都要再見醫生跟進嗎?可以跟進時問問..

別墅

你估我唔到 發表於 18-11-25 10:57
但你都要再見醫生跟進嗎?可以跟進時問問..

唉!無得再見醫生,因為星期六見果個(即係第二果),已在當日決定左手術由他做,所有入院紙已經寫好左!

男爵府

Bb2015523 發表於 18-11-25 11:11
唉!無得再見醫生,因為星期六見果個(即係第二果),已在當日決定左手術由他做,所有入院紙已經寫好左!
...

下,突然咁快嘅!!約左幾時做呀,可打電話問佢兩種手術分別嗎?約實時要交按金之類嗎?sorry 好多問題

別墅

你估我唔到 發表於 18-11-25 11:13

下,突然咁快嘅!!約左幾時做呀,可打電話問佢兩種手 ...

已pm你

大宅

Bb2015523 發表於 18-11-25 09:37
可唔可以話我知你做果種手術既英文名稱啊?

我唔記得全名,hysteroscopy就係子宮鏡了

別墅

Bb2015523 發表於 18-11-25 11:11
...

我都有子宮肌榴、但係我個醫生話好細,冇咩野就唔使理佢,係咪應該搵多個醫生再睇吓呢?

別墅

m.mic 發表於 18-11-25 23:54
我都有子宮肌榴、但係我個醫生話好細,冇咩野就唔使理佢,係咪應該搵多個醫生再睇吓呢?
...

如果我無記錯,子宮肌瘤好細,就真係唔需要理的

別墅

Bb2015523 發表於 18-11-26 07:55
如果我無記錯,子宮肌瘤好細,就真係唔需要理的

明白,thx

子爵府

你估我唔到 發表於 18-11-25 09:46
我kind of 都決定左做,聽日約左見醫生。上次佢同我講大約兩萬蚊,但上次我見佢時係在醫院A 專科門診(佢一 ...

應該都差不多。

大宅

回覆 新人物 的帖子

請問醫生有沒有說月經後幾天做?是否月經第7天還是第9天做?有沒有說子宮內膜太厚就看不到。上次去廣華複診的時候,醫生已經建議我做這個手術,後來說觀察多四個月,最近月經間流啡,明天就去複診,請問大家輪公立醫院手術大概幾久?

男爵府

lailaiangela 發表於 18-11-26 20:32
回覆 新人物 的帖子

請問醫生有沒有說月經後幾天做?是否月經第7天還是第9天做?有沒有說子宮內膜太厚就看 ...

請問你覆診醫生點講呀?我過日都要去政府醫院照宮腔,醫生話懷疑有息肉,想了解更多

首頁
12345...6

尾頁

跳至