想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

初診~
17/11在港深網上登記了掛號,19/11就同C6上去睇。本身上年我已經開始排廣華,今年10月第1次見醫生,驗完要照超聲波竟然掛到去19年9月,痴線咩,我已經36啦,37先照,幾時先做到人工授精呀?甘就開始找資料,選擇了港深,因為在深圳而言叫做有口皆碑。聽說做1次IUI要10000人仔左右,OK,又不是貴,40歲前追尾糊啦。首先講點去:在落馬洲或者羅湖站1程地鐵就去到,車費是3元/5元,落馬洲近好多,出閘跟指示行10分鐘左右到。
間醫院大到C,留心要好多腳力去找樓層。
首先要準備2個大陸電話號,在7仔ok都買到呢,因為預約要國內號。
找到門診掛號,等左20分鐘左右比錢,100位,c6無即場位,要下次約過。甘我約1400~1430.
去邊度睇呢,張收據有寫,我初初吾知道周圍問人,但,連姑娘都話吾知,可能不想應我,反正我看水牌,在B棟7樓,不孕不育門診。
門口有個接待,沒登記的人不能白撞入去,然後你咩都不用做,坐下等電視出現籌號,佢會叫你到咩室。叫到我,門口轉右直行見到咩號碼入去等就得。

我看的是王女醫生,她說國語,我問她會白話嗎,她說ok,甘我講我情況,2,3個月來1次m,吃了中藥不斷來無收,停藥就沒來了,但之後m來得好少。。。。m巾都不用用了。。。。
她就說我不適合吃中藥,叫自主性不孕。
沒來m,就是沒排卵,要看c6啲精,他沒問題可直接做試管。。。。就是IVF.跟住她問我有咩問題,我話無,應該覺得我會問幾錢,下次我會問下。
然後她開單比我驗血同做子宮抹片還有照超聲波,前2樣即日做,超聲波要預約,她說下見覆診要看c6啲精報告,甘。。。應該要等佢約左先,甘我然後去日本10幾日,就約12月13日做超聲波。
醫生開左葉酸比我食,話要bb要食葉酸,其實我第1次聽。
價錢張單有寫的,總之4樣野400左右,如果。c6一齊做應該要雙倍。
甘去交錢,交完錢先有得做。
醫生話同層樓下4樓同1樓都有得交,或者「微信支付」,我44地氣去排,排左1個鍾,3點3先交到那3xx,看醫生都是10分鐘!
甘上去7樓找護士交單,王醫生出來同我做抹片,老實說,手勢比廣華好,因為我無出血又無痛。
然後去正樓層,就是掛號那樓層上3樓掛抽血。好方面,門口有自動排隊機,按下就有排隊號,門口又有1大電視,見你個號入去坐就得,2日有報告。
然後攞藥,又有自己排隊機,1嘟就排隊等叫號叫名,又係1大電話不怕你睇吾到。
大概4點幾走到,下次照完超聲波再講。

大宅

1。大陸電話其實一個就夠啦,你同C6都用同一號碼登記就得
2。第一次即場掛號後,以後要上去直接電話約都得,幾方便
3。交錢吾好系B橦地下交,除非你見無嘜人,如果吾系有排等,寧願行返去門診大樓交(差吾多最左邊條隊,好少人),有微信支付或支付寶最方便,直接掃CODE交
4。如果佢話你做IVF,但檢查費先3百幾,我會有疑問,因為我連C6一齊的檢查費系過3千,單系我就好似18XX定2千幾啦。
(FYI,我成個過程接觸的醫生系葉醫生同丁醫生,手術B超等都系佢2個輪流做)

希望你一切順利,快快好孕!

洋房

回覆 pigpigFF 的帖子

謝謝回覆:1,現在不行嗎?我用同1個電話登記時,他說「此電話已有其他預約」。。。。。
2,是好方面,微信,網上約都可以了。
3,個醫生叫我樓下交,我就聽話去,好多次想走去正棟,但又怕打回頭要重新排,因為張單寫住要同棟交。。。。
4,是哩,我都預了4千多去做檢查,可能c6未約到,得我自己做3樣野,甘未收齊錢。。。所以先3xx,我真是交了3xx吧了,今日出左3張報告,等12月照超聲波,甘超聲波又已經比左錢,不知仲有咩檢查要做。。。聽講又要打排卵針打1個月。。。。
但點都好,其實我不太緊張。

大宅

回覆 ginatina 的帖子

不過你都買2張卡囉, 就吾使理啦.我另外有做注水B超. 你有無做到?

排卵針又吾使打一個月, 我個時打左10日左右
吾緊張系好事, 心情好重要

洋房

醫生叫我做彩超,輸卵管陰影都不用做。打10日針,日日打幾錢枝?謝謝

大宅

ginatina 發表於 18-11-21 18:11

醫生叫我做彩超,輸卵管陰影都不用做。打10日針,日日打幾錢枝?謝謝

開頭打個隻一枝450單位, 分打3次, 好似3百幾一支?!
後尾要再加多一隻針,一日一支, 18X左右一支.

今晚返去望下話你知, 打針近3千左右

侯爵府

ginatina 發表於 18-11-21 01:00
初診~
17/11在港深網上登記了掛號,19/11就同C6上去睇。本身上年我已經開始排廣華,今年10月第1次見醫生, ...

在深圳深港醫院ivf一次大約多少錢? 我也在深圳中山泌尿科ivf大約5萬蚊

大宅

pigpigFF 發表於 18-11-21 09:54
1。大陸電話其實一個就夠啦,你同C6都用同一號碼登記就得
2。第一次即場掛號後,以後要上去直接電話約 ...

请问港深i vf幾錢架?另外衛生情況0K?

大宅

pongpig 發表於 18-11-23 16:24
请问港深i vf幾錢架?另外衛生情況0K?
無認真計過數
我諗人仔4萬左右! 衛生好好啊

複式洋房

回覆樓主:

請問可指定醫生?那位醫生較好?及我普通話真係好普通..

洋房

GG2015 發表於 18-11-26 17:30
請問可指定醫生?那位醫生較好?及我普通話真係好普通..

我前年在港深做過一次ivf,檢查用了一萬多,驗染色體最貴,頭兩次是王醫生,最後果納芬打到中途,葉醫生開始當值接手,說我的體型胖,王醫生開得藥量太輕,卵打不起來,加了藥量,但最後只有兩顆卵,問我還要繼續嗎?說香港人真是有內心素質好,遇到這樣情況,內地人一早咆哮罵醫生,這種半失敗的狀態,我心裏其實在滴血!

藥費又用了一萬多,只好繼續下去,本身說是半身麻醉,但到抽卵時又換了另一位女醫生,她表示只有兩顆卵不用用麻醉,打鎮定劑即可,但事實上痛得我想尖叫,妳能感受到抽卵插進插出起碼十次,但人迷迷糊糊,又叫不出來,最後兩顆卵竟然是空胞!

複式洋房

c24141240 發表於 18-12-7 22:00
我前年在港深做過一次ivf,檢查用了一萬多,驗染色體最貴,頭兩次是王醫生,最後果納芬打到中途,葉醫生開 ...

...

洋房

13/12(第1次覆診)
晨早同c6去驗精同照彩超,佢報告未出,要442元人仔,驗精2次同照1次B超。
我自己早上去左照彩超,報告10分鐘出左,真心快香港N倍!
報告啲中文字1個睇吾明,大概指多囊卵巢綜合症?
甘又約左17/12再去見醫生,如果c6啲精有問題我就不做IVF了,這是我們共同決定的。

洋房

回覆 pongpig 的帖子

超光猛乾淨,醫生又好

大宅

回覆 ginatina 的帖子

點解C6精有問題就吾做GE做IVF吾系就因為其中一方有問題先做?

另外針藥費我睇返,前後大概6千左右

複式洋房

吾好意思, 想問下點解會揀深圳做??
就甘睇價錢, 好似同台灣差不多....

洋房

因為2個都有問題就代表有BB太辛苦了,我已經多囊,甘佢無事做1代IVF其實都吾貴,1萬左右,如果男仔有事,做2代IVF成3萬1鑊,2個都有事要做3代IVF,成4,5萬一次。又不是1定要有,所以算了。
但CHECK 左C6,佢個報告幾好,精子形態有5。

洋房

回覆 HCC10 的帖子

深圳,我去都是1個鍾,車費20元內。錢是好大問題,要成日去驗野,如果台灣或者泰國,我自問無可能飛來飛去。

複式洋房

ginatina 發表於 18-12-16 01:29

因為2個都有問題就代表有BB太辛苦了,我已經多囊,甘佢無事做1代IVF其實都吾貴,1萬 ...

第1代只要一萬真係好平,祝你順順利利

洋房

回覆 GG2015 的帖子

今日我去覆診,杜醫生說我只是多囊,老公精子正常,所以可試下IUI,3000一次,只要肯調經同排卵就得。

首頁

尾頁

跳至