自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

Charlotte_mom 發表於 18-11-21 15:10
我唔想訓晏覺,但我想日日自然醒
如果做FTM但日日自然醒,就太爛
所以繼續返工算了

有小朋友就無可能自然醒
一來整早餐,二來就算佢自己食自己出門口都有聲音,第三,我不忍心小朋友孤零零自己食完嘢自己出門,我仲瞓覺。

用戶要求終止服務

bbc2018 發表於 18-11-21 15:45
吾同生活背景

私校都吾知幾多FTM

我識有啲ftm自己開車接送小朋友、住豪宅
對手嘅指甲長到好似唔駛做粗重嘢嘩

用戶要求終止服務

月見草 發表於 18-11-21 16:09

我做了FTM十幾年,唔使返工時間迫車迫地鐵,可以響屋企冇人 ...

我至鍾意送完返學,踩單車出吐露港入大埔
途中會發現好多人跑步、踩單車(穿曬單車服),個個好似唔駛返工咁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

寵壞了 發表於 18-11-21 10:02
我享受返工,我是不週合做家庭主婦

Me too.揍仔唔啱我

男爵府

回覆樓主:

想當年,湊完個仔返學,坐係維園長櫈同亞婆吹水 亞婆問我仲未去返工啊!有d樣衰,果時廿頭
我自己都係鐘意返工多過湊仔,不過自己湊大嘅小朋友親子關係的確係唔錯,係值得的。

男爵府

老公童年唔開心,好堅持我做ftm,但我都想成家生活質素可以再提升,唯一停到我既,應該係冇人做我後援,我燒到40度都係要自己湊小朋友...

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mln 發表於 18-11-21 09:54
自從小朋友返學後, 我送完佢地返學, 幾乎每日我一個人係街食早餐。 望下個場覺得原來得我一個最後生, 其他 ...

我享受過full time mum(短暫)但始終唔想脫節,同埋如果一下子婚姻生活唔如意,唔想無左揾錢養自己嘅能力,做半職Mum,到仔女中學,馬上揾工,全職和半職mum辛苦過返工,自我形象會低(因為男家會覺得自己已是全職,仔女學業,一定要好好,變左壓力好多)尤其暑假,全日24小時照顧小朋友,自問喜歡自己揾錢,養自己多過全職照顧小朋友,佢地學業唔好,又係你問題,家務和小朋友健康又係你問題,錢銀唔夠,又要慳,只有小朋友瞓覺先係自己時間

男爵府

回覆樓主:

係呀,有一排我冇返工,出街時發覺全部都係老年人或阿叔阿嬸,平時呢個時間係应該返緊工,覺得自己有D浪費光陰

寶石宮

MrsSingSing 發表於 18-11-21 13:37
以前冇網絡就可能容易孤陋寡聞,依家資訊咁發達,冇上網嗰個就脫節啦
...

所以我都唔明白,點解“ftm”會同“脫節”掛勾

子爵府

自從小朋友返學後, 我送完佢地返學, 幾乎每日我一個人係街食早餐。 望下個場覺得原來得我一個最後生, 其他 ...

與你相同感受

瑪瑙宮

点解最好后生

珍珠宮

自從有咗大仔幾個月就一直做ftm做到細佬歲幾(前後4年)終於悶到頂唔順出返嚟返工

大宅

回覆樓主:

我做freelance都唔太想做全職媽媽。

公爵府

我區街上好多年輕full time mum 。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我做ftm已十年,我好享受

我一開始已同老公有共識,自己小朋友親自照顧

子爵府

zola 發表於 18-11-21 16:06
呢個情況响我湊大仔既時候明顯好多!到湊細果個就同其他家長差不多大了,因為大果件同細既年齡相差遠。但我 ...

我都係呀,第2胎同第一胎差8年
要2邊顧,更加唔駛諗埋家長堆出去 最鍾意食早餐享受一個人靜靜地篤下電話睇下電視煲下劇呀咁

珍珠宮

我就選擇高齡生
大學畢業後拼博了十幾年,享受過工作亦不恨再工作

一有B就辭職。老公很感激我為咗頭家放棄高職。因之前人工是我儲起做私己錢,老公好感動我可以做FTM. 我其實一直願望是當家庭主婦及環遊世界。好彩找到對的人。

13年的家庭主婦非常充實又享受。女女又可以不用去補習,自己可以幫到佢,私校有一半的時間是放假。我可以安排節目。已經好多年一年二次短程,一次長途,就算今年呈分都不變。

脱節嗎?吾會-一日兩份免費報纸,又有時間上BK, 又要跟阿女時事題,比較多時間和朋友聚會

悶嗎?吾會,可以陪父母,facial massage 都要時間,一星期2次運動。全家shopping都是我負責, plan 旅行我都好吾得閒。我大嫂,我最好朋友都是FTM. 睡得足,精神好,情緒好,人都後生幾年。有人幫手,煮下又健康又安心。

錢夠嗎?當然越多越好。不過我地知足常樂,好在識得投資,亦幫老公投資,個女留學,我地兩個退休金亦都足夠。所以可以享受家庭樂。同老人家常常聚會。個女上咗中學,我可以做下義工,做自己喜歡做的事,當然頭家都需要我繼續做FTM

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果做FTM, 而又有工人幫輕,我會好樂意,否則返工好了

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

melomelomelody 發表於 18-11-21 17:39
我都係呀,第2胎同第一胎差8年
要2邊顧,更加唔駛諗埋家長堆出去 最鍾意食早餐享受一個人靜靜地篤 ...
係啦,好怕social!始終家長堆唔係自己本身d朋友,同佢地傾偈唔relax!

首頁

尾頁

跳至