自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

我同個仔無買,只係旅行先會買!老公就買左,不過個仔未出世已經買

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-11-21 11:47
公務員已經係最大保障!!!!

為何這樣說?

男爵府

唔買唔緊要,最緊要自己定額儲返舊錢,以備不時之需。個人覺得保險唔係100%安心,太多魔鬼細節而自己又唔係精明,所以都係買個基本保額,另外自己儲錢。

琥珀宮

唔買

男爵府

siufcat 發表於 18-11-21 11:13
比條數大家睇

醫療保險$3386.88+$1053

醫保我一定會買,,有冇聽過

*需要用時方恨少*

有啲人話一世都唔會買醫療 有事入政府 我係過來人 可以講句唔好彩我同屋企人加埋已經claim 了半百萬 ,幸好我哋係冇病冇痛嘅時候買咗一份好大額嘅醫保, 現在 真係有啲緊急嘅手術唔需要排政府, 可以入私院安心,快速地去休養治療。 更加嘅就係如果你做人父母 就唔需要仔女日後為你操心醫藥費。

琥珀宮

比條數大家睇

冇買,咩都冇,保險根本係呃人

侯爵府

我有買保險, 人壽醫療住院, 一來我公司冇, 二來係對我自己同家人一份保障。好簡單咁講, 我照胃鏡照大腸, 4萬埋單, 可以全數claim 保險。我同事冇買保險, 早幾年佢胃痛, 腸痛, 醫生建議佢照大腸同胃, 因為要自己俾錢, 佢幾年都唔捨得去照。
如果公司有買, 自己都應該買份細細地既, 因為一旦離職, 可以加大原有嗰份金額。仲有係, 醫保可以買時就好買, 趁身骿狀況好時買, 因為醫療保險唔係你想買就可以買到, 要過體檢一關。政府醫院, 最危急病人優先, 冇人想自己係最危急嗰個既, 而且醫藥唔係全包, 通一條波仔好貴, 仲要俾左錢先可以做。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

有買危疾
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

sabun 發表於 18-11-21 13:10
為何這樣說?

公務員連政府唔包既藥如標靶都全包架!又有公務員隊排,洗鬼去私家

大宅

如果驚將來要去私家醫病,你又人工唔高,甘你就買醫療啦。一千幾百就唔好了,起碼買幾萬先夠。好簡單,你上網是但搵個醫院嘅收費+醫生收費+雜費。你搵agent 白紙黑字話你聽邊part claim 到幾多,嗰part 又claim 到幾多,你就知份保險啱唔啱你。不過佢實同你講最多可以claim 到呢個數 (係最多咋)。
啲尐人壽晒氣,自己儲好過佢,佢扣晒尐成本,計完尐所謂增長。你會發覺得個吉。

別墅

luvkaka 發表於 18-11-21 13:45
公務員連政府唔包既藥如標靶都全包架!又有公務員隊排,洗鬼去私家

好多專科是冇公務員隊排,例如腫瘤科,心臟科,內科,腦神經科,我親人是公務員,去睇呢D科同一般市民無異。

水晶宮

rony123 發表於 18-11-21 13:58
好多專科是冇公務員隊排,例如腫瘤科,心臟科,內科,腦神經科,我親人是公務員,去睇呢D科同一般市民無異 ...

但係佢地全包咪,有病友老公公務員咩都全包,我流矖口水,早知听奶奶講考公務員

伯爵府

回覆樓主:

以前做醫管局,所以無買開,老公公司又包醫療。依家佢轉左工,醫療無以前咁好,有事上嚟cover 唔哂,佢自己都買返份危疾,希望用唔著

見好多人都話保險呃人,我老公都係做保險相關(但唔係sell 保險),真係要搵個老實、跟單嘅經紀

大宅

比條數大家睇

唔好話有咩事先,只是檢查都洗一大筆,排政府末醫只是檢查都排一年半載

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我冇保險,當年血癌因為冇保險,撒利亞基金全批標靶藥錢,一年三十幾萬,見到其他病人有保險但賠唔足,標靶又要自己嘔,我唔知佢買幾錢啦,我病完之後一直冇買,隔左幾年復發又係基金批錢食標靶。

男爵府

siufcat 發表於 18-11-21 11:23
原來咁貴呀
一次過比感覺上好貴
唔明點解唔可以個個月分開比

點解唔可以逐個月俾?

男爵府

我淨係買旅遊保
老公有買保險
但咩都話唔包 都唔知佢買黎做咩

男爵府

kiko_mami 發表於 18-11-21 14:30
我冇保險,當年血癌因為冇保險,撒利亞基金全批標靶藥錢,一年三十幾萬,見到其他病人有保險但賠唔足,標靶 ...

呢个基金会需要入息審查后才会批,你一年三十幾萬藥費佢都批出,並不是其他人也能批。其他人有做嘢超出入息上限,例如我,什麼也不能靠政府,靠基金,唯有靠自己。

因為呢D社会福利不是為我们而設的。

男爵府

kiko_mami 發表於 18-11-21 14:30
我冇保險,當年血癌因為冇保險,撒利亞基金全批標靶藥錢,一年三十幾萬,見到其他病人有保險但賠唔足,標靶 ...

保重,祝早日康復

首頁
12345...8

尾頁

跳至