懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb係11周多時候,我係元朗私+做左T21抽血,一週多後,診所打來叫我返去睇報告,仲話最好帶埋老公,我就開始擔心了。老公安慰我話無事概。點知見完醫生,就話我唐氏同陶氏都低,偏偏愛德華氏高好多,仲話呢個症係除左bb會智商唔好之餘仲有心臟病同出生一年之內去世。真係好嚴重!跟住寫轉介信我再去做多次絨毛球穿刺檢查再決定。如果真係有問題就要引產了。

醫生話T21會包一次檢查費,做抽絨時就卑個醫生費就得了。但我打去轉介概診所有話無包,所以要7k+診金1k。仲話到時如果要再做其他檢查又要多錢。於是又重新轉介到尖沙嘴一間診所femina healthcare四維超聲波產前診斷中心做。

複式洋房

naobabee 發表於 18-11-21 17:14
bb係11周多時候,我係元朗私+做左T21抽血,一週多後,診所打來叫我返去睇報告,仲話最好帶埋老公,我就開始 ...

不如直接抽絨毛會最清楚

複式洋房

GracieChiu 發表於 18-11-21 17:17
不如直接抽絨毛會最清楚

已經決定天日九點係尖沙嘴香港婦健診所做,希望呢舖可以翻盤!
琴日同老公返到黎,我話我想依靠上帝,等捱到一月份去照結構先,老公唔信主,堅決叫我快d去驗埋,唔想第時拖到bb好大再引產會對我唔好。我話可能無事呢?老公又話呢個無創dna已經係準確度到99.9%啦!果一刻我終於忍唔住爆喊,做咩佢要下下打擊我唔卑d好野我聽。點知平日好大男人概老公都抽泣不止,心痛我同bb。

琴日喊完就頭痛眼痛 八點幾就上床訓左。唉

別墅

唔好咁啦。。。。我知你一定好難受。。。但始終早D搞清楚好過遲。。。。萬一係真,都好過生出黎先知吖。。。

民房

回覆樓主:

每個媽媽都唔想呢的事發生系自已身上,要堅強面對,相信神會卑你好大祝福

複式洋房

我都係中左T18, 當時心情好崩潰。之後去QE抽絨毛,然加$拎快報告去私家醫院做流產。
有時唔係你想唔想留個bb, 係bb適合繼續出長。我抽完絨毛confirm左到做安排手術前都希望可以救到bb, 有其他更好選擇,但唔知係巧合定天意,bb係我做手術前一天自己冇左心跳。

複式洋房

我果陣做完nifty 點知T13高危,即刻拎份報告去威爾斯搵醫生,即時排左個快期俾我去照結構同抽絨毛,當時14週,政府嘅醫生好好,都好緊張,幫我照左成一個鐘結構,都睇唔到有異常,建議我俾信心等多一個月抽羊水再驗,咁當然係驚足一個月,到抽羊水果日,抽之前都再照多一個鐘結構,都話大機會冇事,安全起見都有抽羊水,免費俾埋快速測試我3日有報告,結果係冇事,所以唔好太擔心,同埋建議你去番政府醫院果邊跟,跟得都幾好

別墅

naobabee 發表於 18-11-21 17:35
已經決定天日九點係尖沙嘴香港婦健診所做,希望呢舖可以翻盤!
琴日同老公返到黎,我話我想依靠上帝,等捱 ...

佢都係擔心你身體啫,快啲抽羊水驗咗先知下一步點做,如果真係有問題就要快啲處理好啲,拖多幾個月結果都唔會變⋯ 自己身體係最緊要,否則一切都係空談

男爵府

無事嘠,你要相信bb一定會好好嘠。

複式洋房

樓主,祝福你同BB平安無事。見到你咁,作為準媽媽都為你好心痛。

複式洋房

Cacameister 發表於 18-11-21 19:01
我都係中左T18, 當時心情好崩潰。之後去QE抽絨毛,然加$拎快報告去私家醫院做流產。
有時唔係你想唔想留個b ...

約左今早9點半做,住得遠要好早起身,但實際上我成晚無點訓,懷孕後經常感到頸渴,所以成晚不斷起身飲水,跟住又小便,所以令我似夢似醒咁腦海中全部都係T21檢查,去第二間診所重cheek、去醫院做抽絨毛啦!好似唸緊呢d,又好似我真系出左街去做緊。可能係我日頭上網查資料太多所導致。於是早上六點乾脆玩手機遊戲。一到八點半就出發了。老公渣車陪我去概,成段路我地都無講嘢。直至到左診所,填資料,等見醫生。
半個鐘後就叫我名入去醫生房,先睇下我T21報告概,佢話我果條「INCREASE in chromosome 18 DNA detected Quantitative aberration in DNA from chromosomes 21 and 13 not detected」已經9成確診

複式洋房

仲話做抽絨係再次確認真係bb有事唔留得先能夠合法人工流產
肯定之後醫生叫我上手術台,其實係可以變形概b超台,我係成個人平躺在台上,姑娘叫先生入黎做我左手邊,幫我墊了一塊白布在褲頭位,醫生就ji左d gel係我腹部照bb個樣,我覺得耐過平時產檢,我都覺得有d安慰,卑我見多一陣bb。不過醫生開始講嘢令我情緒唔穩定了。「bb好似有兔唇喔!」、「bb心臟好似有個窿喔!」本來我望著天花板一灘死水咁,突然有液體溢出來!
之後開始做手術了。醫生係我小腹上大面積搽消毒水。三次左右。佢會同我報告下一步將要做咩,用b超探頭照好個位,就打左一隻麻醉針,當時就痛到我嗌出黎

複式洋房

表情痛苦到扭曲,豆大概眼淚係咁流淌,聽到醫生話「唔好郁,唔好擺只手落黎。」我老公抓住我概手,我都緊緊握實用黎借力。跟住就係第二針比較粗概針頭再度「吉」落去,穿過表皮、脂肪層、再到子宮,肯定都有感覺,我只能講係好痛但唔係特別痛。可能係我唸到bb,唸到老公,我先喊到咁犀利。抽泣咁滯。我儘量深呼吸,驚帶動身體。之後醫生會按下我腹部,抽d嘢上黎,又按下按下,過程其實很短,幾分鐘咁。完左可以落床,但即刻有谷M概痛感。出到去等叫名,我十分狼狽、痛苦咁行出去大廳,好多患者都望著我,我搵個位坐低,攬住老公,將頭埋進佢小腹開始放肆咁低聲抽泣!

複式洋房

我感覺到隔離及對面都有人向我投黎好奇概眼光。果一刻我終於明白左呢個滋味。呢個bb係我做ivf得黎概,當我懷上孕後以後去醫院開獎、再到六週去照bb心跳、再到七週睇bb發育情況,都有遇到好似我咁係醫院爆喊概媽媽!我同旁人一樣好好奇望住佢,好想知道發生咩事。是否無中,是否無左心跳。然後果陣時竟然會暗暗慶幸自己好好彩,bb好叻叻。依家唸起真係自己好愚昧。
我真係好難過!如果自然受孕咁就無得講,但我都歷盡艱難走試管呢條路,都已經揀左最好概胚胎放,都要中招⋯⋯叫我該如何做落去?
之後醫生問我血型係A+定A-,我答唔到,於是又同我抽血,我入房坐低時,

複式洋房

老公企住係門口望住我,佢安慰我唔洗驚,我對佢笑笑說「抽血我抽得多了,早就唔怕了」。怎知我老公反而眼濕濕,即刻轉身⋯⋯
呢個男人,大男人,平時都係佢最兇最惡,最橫不講理,但陪我經歷過抽卵手術、腹腔鏡手術、每次我都痛緊喊緊時,佢係我隔離好鎮定咁陪伴我,安慰我,依家已經見佢喊過兩次了。(知道T21報告時),返去時我話,我覺得自己好無用!生唔到bb卑你!佢話點解你同我想講概一樣,話自己平時工作忙無時間陪我,仲話自己好愧疚,話自己何德何能讓我咁受苦為佢生個bb⋯⋯
最後都係加錢羅快報告,睇到bb有張b超單,我第一次睇到咁清楚概輪廓,真心祈禱佢係健康概

大宅

睇到我都哭左
祝福樓主&你老公

男爵府

naobabee 發表於 18-11-22 17:54
老公企住係門口望住我,佢安慰我唔洗驚,我對佢笑笑說「抽血我抽得多了,早就唔怕了」。怎知我老公反而眼濕 ...
我琴日睇你個post已經喊住打俾老公,不過唔敢同佢講咩事,如果唔係佢實唔俾我再睇bk。
今日睇埋更加喊得仲勁,你同你老公真係好堅強。
我都係IVF嘅,不過放胎前已經做埋PGS check哂冇問題先放,但我放二中一醫生都想我做多次T21穏陣啲,依家等報告中。
真心希望你BB可以順利過關,最緊要兩公婆努力互相扶持,一定可以戰勝一切!無論結果如何都衷心祝福你哋一家。
上帝會喺最適當時候安排最好嘅俾你,要有信心。加油!

別墅

naobabee 發表於 18-11-21 17:14
bb係11周多時候,我係元朗私+做左T21抽血,一週多後,診所打來叫我返去睇報告,仲話最好帶埋老公,我就開始 ...

加油,希望順利過關!

大宅

回覆樓主:

願主祝福你!

別墅

naobabee 發表於 18-11-22 17:54
老公企住係門口望住我,佢安慰我唔洗驚,我對佢笑笑說「抽血我抽得多了,早就唔怕了」。怎知我老公反而眼濕 ...

睇到都好sad, 我年中都試過小產,但關關難過關關過。希望樓主您堅強加油!

首頁

尾頁

跳至