自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bobomia 發表於 19-1-19 17:16
五金鋪都係agent姐,佢咪又係出面搵師傅做,收咁貴,食水真係好深喎,咁唔老實都唔係做街坊生意嘅。 :quie ...

佢擺明趕客。 之前換窗較貴d都算, 因為有即時危險, 估唔到幫襯開都想搵我笨

珍珠宮

2024年龍年勳章

jimliu713 發表於 19-1-19 18:29
佢擺明趕客。 之前換窗較貴d都算, 因為有即時危險, 估唔到幫襯開都想搵我笨
...

佢博有啲人唔會周圍去報價,有啲人唔知價可能會落搭架。所以貨比三家好重要呢,問多幾間就知市價。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主~
你之前啲油漆有冇鬆有冇剝落?所有鬆散嘅部分要鏟走佢,如果你唔鏟走鬆嘅部分就油油,新嘅油漆就好快會剝落,因為如果個底根本唔實,再刷油漆落去根本就黐唔實。

子爵府

回覆樓主

我的牆都花了,由於唔想洗錢,所以淘牆紙返嚟自己貼,牆紙本身背後帶膠,有心情有時間就開工,效果真係好理想。
走廊就貼3d牆貼。

侯爵府

bobomia 發表於 19-1-19 18:54
佢博有啲人唔會周圍去報價,有啲人唔知價可能會落搭架。所以貨比三家好重要呢,問多幾間就知市價。 :think ...

咁唔老實做生意

不過好多街坊五金鋪都獅子開大口。 有次個廁所泵壞左, 去問價, 由500-1000都有。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

bobomia 發表於 19-1-19 18:57
樓主~
你之前啲油漆有冇鬆有冇剝落?所有鬆散嘅部分要鏟走佢,如果你唔鏟走鬆嘅部分就油油,新嘅油漆就好快 ...
近厠所 廚房有些鬆, 是否剷走少少灰, 就得?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

bobomia 發表於 19-1-19 17:12

天花我無油呀,咁天花都係牆黎嗻,唔用乳膠漆用咩油呀? :q ...
我想問是否底油和面油都可用油轆?

多謝你, 講得好清楚, 會買油轆加油掃。
如果好天, 是否一天油底油, 1天油面油?

侯爵府

kcpak 發表於 19-1-19 17:05
唔批灰不如自己油啦~我屋企剛剛自己油左,買個轆咁既易好多
你油左幾耐?

水晶宮

wmkcnw 發表於 19-1-19 20:20
你油左幾耐?
因為我屋企有傢伙,搬黎搬去咁油大約3,4日,兩房一廳,,仲要4個人有份油,主力係我C6.....如果你屋企無傢伙兩日應該得,油兩層的,油一層D色無咁實
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珊瑚宮

wmkcnw 發表於 18-11-22 11:10
最近想全屋油牆, (唔批灰, 只是油表面) 唔計廚厠3百呎多少少, 2房1廳。
報價由7千至2萬,有無 人最近 做過 ...

用什麼油~價格也不同 不過自己或租出去~最好用去甲全的油漆好些

珍珠宮

2024年龍年勳章

wmkcnw 發表於 19-1-19 20:15
近厠所 廚房有些鬆, 是否剷走少少灰, 就得?

總之,所有鬆嘅野(牆灰/ 油漆)都要剷走,唔鬆嘅部分就無需要鏟。

咁如果你剷走d灰之後,牆身凹左,而你又想整返平的話,就要批灰(五金鋪有現成嘅批牆灰賣)。其實再批一層灰先油油,係會實d嘅,但工序又會多左。

如果剩係想起左層鬆嘅油漆,通常做法係會用化白水,但係勁臭,我上次搽左化白水又唔覺得真係容易鏟起d漆,最後,唔用化白水,就咁用清水搽上面,用刀片慢慢起。起唔到嘅漆就無需要起,代表佢原本都夠實,可以上油漆。

附圖係上次在facebook group問師傅後整理嘅notes,水sealer(即係底油)部分未必正確,我自己覺得唔好太稀,但又唔好杰到好難油就得

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

詳細建議你去facebook group“oh yes 有得整”請教師傅

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

旦仔 發表於 19-1-19 19:14
我的牆都花了,由於唔想洗錢,所以淘牆紙返嚟自己貼,牆紙本身背後帶膠,有心情有時間就開工,效果真係好理 ...

會唔會好易甩 就咁黐上牆面?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 mimi005 的帖子

可否pm師傅contact俾我?

子爵府

vet 發表於 19-1-19 23:55
會唔會好易甩 就咁黐上牆面?

我家本身通爽,牆身本身冇事,只係有啲痕跡。

珍珠宮

2024年龍年勳章

wmkcnw 發表於 19-1-19 20:18
我想問是否底油和面油都可用油轆?

多謝你, 講得好清楚, 會買油轆加油掃。

底油、面油都可以用油轆,記住用完d工具要即刻用水洗返乾淨,因為耐左d油就硬。

其實,底油都唔需要24小時先乾,宜家應該幾個鐘就得,唔記得個罐有冇寫嘞,總之就摸上去唔痴手即係乾左,你可以問返五金鋪老闆/facebook group 到問師傅確認吓。

批灰就要等耐d,因為有厚度嘛,其他果d都無需要等24小時,咁如果你有時間嘅,咁當然等耐d,就穩陣d啦,我覺得。

侯爵府

謝謝大家, 原來高手在民間

民房

mimi005 發表於 18-11-22 12:00
我建篥面積 694 呎,不批灰,只油上去, 一年半前收 5500

可PM資料給我嗎

首頁

尾頁

跳至