婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb一向俾6299湊,到我同C6放工會過去食埋飯湊bb返屋企,第二朝62會過黎接,我就返工,最近bb係6299度日抖訓得好少,試過無咩訓過,訓幾個字就醒,到我放工睇佢時有時真係呆呆地,因為無咩訓過,所以若佢訓到我都盡量俾佢訓,有時62過黎接bb時,bb訓左,但62係都要弄醒bb接佢走,之前同6299傾過不如等bb自然醒先接佢走,但99話62唔鍾意留係我地屋企等,所以係都要弄醒接佢走,好似今朝都係咁,我睇到bb俾佢整醒好心up,我同c6講返佢都好嬲,於是打俾99傾,但最後99話「俾得佢地湊就唔好理佢地點湊」,跟住cut線,我C6都好嬲但無辦法,唉~

子爵府

回覆樓主:

你99講得啱。你俾得佢湊,你理得佢點湊!總之冇餓親冇整親就完成任務架啦。

男爵府

BB發展好要有充足睡眠,如果6299係唔聽,你唯有唔比佢地湊。
雖然係比佢地湊實際上真係理唔到,但佢地如果本身係想湊嘅,但講唔聽,佢不仁就你不義,拎返個b比其他人湊,等佢地由日日見變左無得見。

子爵府

KILW 發表於 18-11-22 12:23
BB發展好要有充足睡眠,如果6299係唔聽,你唯有唔比佢地湊。
雖然係比佢地湊實際上真係理唔到,但佢地如果 ...

同意!最好樓主自己凑返。

公爵府

bb瞓著,走嘅時候,應該係要叫醒佢,唔叫的話,佢醒返後,發現自己唔同地方,可能會嚇親。唔明咁做,有乜好心噏,如果你咁都接受唔到6299咁做法,你不如唔好比佢哋湊,唔係遲d小孩大d,幾時食飯,食d乜野,幾時玩,幾時午睡,幾時讀書,幾時冲涼,你一定仲多不滿。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

除非你請人返佢屋企度湊
如果唔係你拎去畀任何人湊, 朝早都要返工嘅時候整醒佢
除非你老爺奶奶霸住bb湊,唔畀你請工人,如果唔係都好難賴佢哋嘅

有得有失, 真係要自己衡量清楚

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

醒目開學勳章

唔明點解一定要叫醒BB.
當年公公幫我湊仔,
都係朝早黎到我屋企,
多數阿仔都係訓緊覺未醒,
咪直接放落BB車度推去公公屋企囉.
一直都無問題.

D BB 經常都係出到街響架BB車度訓,
訓醒就去左其他地方架啦,點會有嚇親架.

男爵府

你比得佢地湊,就真係唔可以要求D咩,但求安安全全無穿無爛就算! 如果我係62,我都唔鍾意係你屋企呆等,又唔知做咩好。佢唔係你工人,點解要聽你點? 遲D BB食固仲煩,佢地會比佢地既食物BB食,一定唔會跟足你個餐單。
所以你一係當見唔到,一係請工人湊!

珍珠宮

回覆樓主:

你62屋企遠嗎?其實你99講得無錯喎~
不如你地早D起身,湊bb過去6299度,唔整醒佢,咁咪得囉~
我bb之前都係,朝早湊去我媽度,我地就番工~

公爵府

Bear27 發表於 18-11-22 11:51
bb一向俾6299湊,到我同C6放工會過去食埋飯湊bb返屋企,第二朝62會過黎接,我就返工,最近bb係6299度日抖訓 ...

靠人幫系要受氣,無符,特別系6299.....會成世都食住你。

大宅

你62肯過黎接BB已經好好,你又慳番的時間。咁都好嬲,不如你自己湊番。

子爵府

回覆樓主:

你62肯朝朝過嚟湊,你估唔辛苦,學其他jm話齋,你自己等個B醒咗湊過去,你6299一定唔會反對。

大宅

比6299湊,就不能有意見嗎?
咩叫一家人,新抱生仔出來,唔可以優先尊重下嗎?

常日叫做新抱忍的人,唔知有冇生過bb,而又比6299搶住湊的經歷。
家和萬事興,為什麼只要新抱忍,就因為老人家冇生產力,有時會認為湊孫就係最大付出。新抱都要返工,都要為家庭付出。
大家全家都應該互相體諒,
6299唔係一句佢地湊,就覺得好大牺牲,個bb係跟佢地姓架,係佢地個孫,係有佢地血脈,有幫忙湊,也是一家人的責任。
新抱係生母,對bb有天生的緊張,出句聲,也是人之常情。
下下忍,咁又有尊重一個嫁過來的女仔嗎?

如果一個家庭能容下每個人的意見,彼此融合,根本唔會有呻,有覺得委屈。

邊個有道理,就要听。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

bb一向俾6299湊,到我同C6放工會過去食埋飯湊bb返屋企,第二朝62會過黎接,我就返工,最近bb係6299度日抖訓 ...

不過又係,比的佢地湊預佐會甘樣

子爵府

SASA滾 發表於 18-11-22 14:47
樓主你62咪算好囉,我同事朝早要送bb去62家,返工車程要1個鐘頭,我同事每朝裙拉褲甩, 最慘就係佢bb好醒訓 ...

叫你同事請工人啦。

男爵府

番薯仔媽媽 發表於 18-11-22 14:46
比6299湊,就不能有意見嗎?
咩叫一家人,新抱生仔出來,唔可以優先尊重下嗎?

比6299搶住湊的就一定唔順氣. 如果佢地冇逼住搶住湊就自己最啱自己方法看BB
- ftm
- 請工人
- 拎出去凑B
- 自己阿媽

每樣都有好壞.

我6299冇offer幫. 我請工人,都好揸頸就命.

男爵府

其實點解要整醒佢,放佢落Bb車,由得佢繼續瞓唔得?

首頁

尾頁

跳至