跳至

首頁

尾頁

洋房

上年12月申請CR1,上個禮拜interview批左,簽證寫最遲要5月前入境。

打算聖誕節去Seattle幾日,然後出年2月過埋年才正式搬過去。
想問...

之前個旅遊簽證比佢取消左,咁呢個簽證可唔可以出入2次?

複式洋房

回覆 Karson_Leung 的帖子

記得批左visa 後要響驗身後六個月內入境, 同埋要過黎就要決心過黎, 旅遊簽證佢已取消你唔可以用 旅遊簽證入境, 呢個簽證係for 移民用, 如果必要返香港辦事, 應該入境後至少等收到Society Security 張卡同埋綠卡至離開好D, 宜家海關比幾年前緊好多, 你land 左幾日就走, 實比人懷疑你係咪真係想移民. 真係過黎就清曬香港既野至好走, 收埋MPF 筆錢至好走, 一land 左果日起計你所有收入都要報 , 有需要要交稅的.

洋房

前幾日經溫哥華陸路入境,車路閘口個police好好人特登跟埋我地入室內搞移民蓋印,唔洗排隊(起碼有70人排緊..)
佢話自己未搞過想順便學下

同佢講左只黎聖誕幾日,2月才正式搬黎,一開始佢話唔知得唔得,之後問左其他人入埋機就ok

不過要比晒hard copy佢地check多次,30分鐘就搞掂(正常應該唔需要hard copy,我連密封文件都冇,因為已電子化)

複式洋房

Karson_Leung 發表於 18-12-28 12:49
不過要比晒hard copy佢地check多次,30分鐘就搞掂(正常應該唔需要hard copy,我連密封文件都冇,因為已電子化)

咁就好,不過都係帶埋密件好,因為佢地雖然可以電子查你record,但似乎不是個個關口都可以咁做。我老公上次land冇帶密件,要在機場等好耐先俾佢電子過,感覺係佢地未ready 公開地全部用電子入關land。小心小心。

首頁

尾頁

跳至