跳至

首頁

尾頁

複式洋房

經過漫長的申請手續1年9月,終於在10底收到Land纸。現想問問大家有關入境、步驟及所需時間。丅hanks

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

waitingwaiting 發表於 18-11-22 16:12
經過漫長的申請手續1年9月,終於在10底收到Land纸。現想問問大家有關入境、步驟及所需時間。丅hanks ...

入境好似正常咁,你俾land 紙佢過關之後佢會叫你過另外一個關。第二part 個個係佢會問你帶左d 咩入境,例如帶左幾$ 返黎、有無寄箱番黎等等。我記得我個時係夜晚8:00 左右入境大約搞左半個鐘左右,好快

複式洋房

回覆 ChingyanPang 的帖子

萬分感激你的解答。
來梗12初便入境、要面對很多入境後的手續、還好我老婆及倆女已經安定好以入學一年幾.現只係自己嘅識應新環境及搵工.大家加油。

再次感謝.

伯爵府

waitingwaiting 發表於 18-11-24 02:46
回覆 ChingyanPang 的帖子

萬分感激你的解答。

放心吧。我都番左黎一年了已經適應。大家加油呀!

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-11-23 14:02
入境好似正常咁,你俾land 紙佢過關之後佢會叫你過另外一個關。第二part 個個係佢會問你帶左d 咩入境,例 ...

請問你係邊貢land? 我想問我可否遲下先寄箱及之後先帶貴重物品去加拿大可以嗎?因為我想settled down 先寄/帶野過去

伯爵府

jcjchan 發表於 18-12-17 13:36
請問你係邊貢land? 我想問我可否遲下先寄箱及之後先帶貴重物品去加拿大可以嗎?因為我想settled down 先寄 ...

我入境多倫多。寄箱你一定要你返去之前寄,因為你過關要俾船務個張list 佢蓋印你d 物品先可以過關

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

jcjchan 發表於 18-12-17 13:36
請問你係邊貢land? 我想問我可否遲下先寄箱及之後先帶貴重物品去加拿大可以嗎?因為我想settled down 先寄 ...

入咗境後寄箱及帶貴重物品都要打稅。

大宅

如果是 soft landing 是否都要填好所有 goods to follow 定係下次再境先都可以呢? 人到但所有物品要往後寄可以嗎?

複式洋房

pampam 發表於 18-12-19 00:11
入咗境後寄箱及帶貴重物品都要打稅。

唔係land 個比個list 佢chop 個印之後一年內寄入加拿大唔洗打稅?因為我未定好住係邊,都唔知寄去邊度,又唔想帶住d珠寶首飾週圍壴!

複式洋房

ChingyanPang 發表於 18-11-23 14:02
入境好似正常咁,你俾land 紙佢過關之後佢會叫你過另外一個關。第二part 個個係佢會問你帶左d 咩入境,例 ...

你好,我將於四月回來,有些不明地方想問,先謝謝(emoji)

1. 老公和囡囡持加拿大護照,我就揸住land paper入境,請問入境排隊是否要分開排?

2.入境時要遞交一份貴重物品申報list, 是不是每一項手飾珠寶都分開影張相,還是一袋過影張相寫底大概價值就可以呢?

3.辦理入境手續時, 我嘅sponsor(我先生)是否一直與我同行,還是他要先出去取行李?

4.以你的經驗,第一次報到,有沒有什麼要預早準備?

萬分感謝(emoji)

複式洋房

tomobaby 發表於 19-1-15 12:59
你好,我將於四月回來,有些不明地方想問,先謝謝(emoji)

1. 老公和囡囡持加拿大護照,我就揸住land pape ...

2. 我老公land嗰時就淨係單獨影d大件嘅,貴嘅or有單嘅,reference埋邊張單。其他嗰d鏈呀戒指仔呀etc.就數咗幾多件(e.g. 20 golden bracelets, 10 golden rings, 5 white gold rings, etc.), and then 一group一group影。I’m not sure we put an estimated value...

1,3,4 - 因為我老公係自己申請自己嘅 so I have no idea unfortunately...

複式洋房

Nuijibee 發表於 19-1-15 13:36
2. 我老公land嗰時就淨係單獨影d大件嘅,貴嘅or有單嘅,reference埋邊張單。其他嗰d鏈呀戒指仔呀etc.就數 ...

明白,Thanks a lot!

伯爵府

tomobaby 發表於 19-1-15 12:59

1. 老公和囡囡持加拿大護照,我就揸住land pape ...

我17 年返黎個時係同女女同先生一齊排一條隊過關,過完之後佢會叫你入一間大房,你要俾land paper 佢睇。我有做張list 係d 手飾但佢無問我力所以我無俾佢睇。我做得好簡單只係一張paper 影幾件。無寫價$咩都無。連入境加力行李吾駛半小時,好快。所以真係無特別野要準備。

複式洋房

ChingyanPang 發表於 19-1-15 22:10
我17 年返黎個時係同女女同先生一齊排一條隊過關,過完之後佢會叫你入一間大房,你要俾land paper 佢睇。 ...

Oh要比佢stamp呀,因為以後你帶嗰d首飾出入都要帶埋張list, and they only look at a stamped list. 因為我唔係同老公一齊返toronto但係我帶住兩個手袋,咁就比人打咗稅and seized nexus,全靠份stamp咗嘅list至appeal到。

Btw 記住要include埋d手袋and whatever貴重嘢喺份list度,otherwise之後要帶嚟or帶離境就好麻煩。

伯爵府

Nuijibee 發表於 19-1-16 09:57
Oh要比佢stamp呀,因為以後你帶嗰d首飾出入都要帶埋張list, and they only look at a stamped list. 因為 ...

Oh 我返左黎都無做過。我仲有幾個手袋無stamp .

首頁

尾頁

跳至