意見反饋
義工

少年成長 今日: 0|主題: 14695

跳至
子女用粗口話父母

複式洋房

國民生產總值:472

如果子女用粗口鬧父母,身為家長嘅你會點處理?

王國熱話
^^簡簡單單ge仔仔午餐盒 (定期更新)
聖誕卡通湯丸
芝士餅乾
大P洗碗機用邊款洗碗粉好?

大宅

國民生產總值:1787

回覆 Duckling2017 的帖子

如仔女用粗口話我,我會即場教訓佢,再話俾佢爸爸知,等佢爸爸處理

複式洋房

回覆 1209yoyo 的帖子

已是中四學生,已教導過,但之後郜會重犯!

大宅

有冇其他長輩可以幫手?或者表哥表姊等?有時候由第三方出聲訓斥可能較有效

複式洋房

個小朋友本身脾氣、人際關係都唔好,永遠只話係人地唔好,係人地嘅錯,根本唔聽人講,好自我!

別墅

國民生產總值:930

Duckling2017 發表於 18-11-22 19:05
如果子女用粗口鬧父母,身為家長嘅你會點處理?

我諗這男孩應該由小到現在,都是差不多這些言語對父母, 只是越講越離譜,而父母亦不知不覺間縱容他的行為, 現在可能多了粗口,父母才擦覺,樓主講這男孩咁自我, 身邊人講點會聽, 如果父母仲有威言, 當然最好都系父母直接溝通,要嚴肅正視信息比男孩知道, 用粗口鬧父母,一定不接受,亦無空間, 自已要學習管理自已情緒,點到即止就停,反叛期佢即時未必聽入耳,但希望佢有反思, 有改善都好,父母一定要親力親為, 這樣孩子才有得救,加油哦

以上個人睇法, 寫多了,請包容。

大宅

孩子到了15、6歲,如果是聽話的,就不會弄至此田地。當父母講咩都是錯的時候,就要有父母之外的人幫手。

複式洋房

回覆 粉紅虎 的帖子

係女仔呀!以前都係冇禮對父母,咩事唔好都怨父母,話別人唔好,但呢年開始會用粗口鬧父母,只係好少嘅事都可以令佢大發雷霆,懷疑佢有情緒病!

複式洋房

咩人同佢講都唔接受!好頭痛!

別墅

Duckling2017 發表於 18-11-23 12:59
回覆 粉紅虎 的帖子

係女仔呀!以前都係冇禮對父母,咩事唔好都怨父母,話別人唔好,但呢年開始會用粗口鬧 ...

唔好意思,誤會系男仔, 她以前都系咁,真的習慣成自然,今年開始,要探討吓咩原因, 系s朋輩影響, 系成績有壓力, 還是步入dse有壓力等等, 對証下藥, 多一點關心,溝通。

如果懷疑佢有情緒病,要揾一個适合
人選跟她傾吓計,了解吓。

大宅

Duckling2017 發表於 18-11-23 12:59
回覆 粉紅虎 的帖子

係女仔呀!以前都係冇禮對父母,咩事唔好都怨父母,話別人唔好,但呢年開始會用粗口鬧 ...
我也以為是男孩子。如果是女仔這樣,可能真係有情绪或心結問題,建議搵專業人士幫手

大宅

你是父母還是朋友?替你們難過,但不要氣餒或放棄,好多父母也面對著各種青春期問題,大家要正面地面對

複式洋房

回覆 粉紅虎 的帖子

可能係學業問題,成績一向麻麻地,不懂面對壓力同解決問題,只會逃避!

複式洋房

是揾心理醫生?

複式洋房

是父母,其實好痛心,唔知點幫佢!

大宅

我明白,也能感受到你的心碎和無助。為母則強,她幾曳都好,守護住佢,捱過這段日子就冇事,加油!

大宅

試下心理醫生,大家傾下計,對大人細路都有好處。如果女女唔願意去,就話你想去,叫她陪你們

複式洋房

其實之前囡囡係政府有睇過臨床心理醫生,但冇乜幫助,唔知係醫生問題定係囡囡太固執同自我,完全唔接受人地意見!

別墅

Duckling2017 發表於 18-11-23 14:15

是父母,其實好痛心,唔知點幫佢!

首先行出第一步, 平心靜氣傾吓, 探討真正原因,必要時真系要揾專業人士幫助,

要加油哦

複式洋房

回覆 粉紅虎 的帖子

囡不善表達,理解亦弱,所以好難知道佢因何少少事就大發脾氣,唔同我地溝通,永遠只係話我地好煩,佢要自由,唔要我地控制佢……但佢又冇發現自己咩都唔學唔做,日日hea住過日子,不斷需索物質,我地可以點?

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.