少年成長

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Duckling2017 發表於 18-11-23 15:05
回覆 粉紅虎 的帖子

囡不善表達,理解亦弱,所以好難知道佢因何少少事就大發脾氣,唔同我地溝通,永遠只係 ...

樓主你控制佢啲咩,睇手機上網,追星,出街等等, 這年紀大部分都唔鐘意比人管制, 做父母指可以提點佢,适可以止。

至於學業真的好難管理, 係要囡囡覺悟問題所在,暫時無目標的她,又點學到野,這方面比啲空間佢。

物質的來源,源頭在於父母給予多少零用錢,還是額外她想買咩就買給她,管理囡囡時,做父母都要檢討。

寫多包容

大宅

回覆 粉紅虎 的帖子

謝指教!
囡經常機不離手,睇IG, 睇淘寶,睇時裝綱站,上網睇劇集,成績唔好,但又唔願學習,以前有恒常游水、跑步,但依家咩都唔做,活動範圍只係床上!沒有特別零用錢,如有需要會給予。

有時提點她做好本份,要孝順父母,但她可以話鬼叫你生我出黎,你就有責任養佢,但當我地話如果係咁講,你都有責任要孝順父母喎,佢就扮聽唔到!只要求人對佢好,但從來冇諗過要對人好!自問冇溺愛,自小已向她表明品德比學業重要,所以從來冇要求佢學業成績,但要求佢要有D興趣或運動要持續做,令佢身心可以平衡同健康點,但佢會話對咩都冇興趣,你叫我們如何是好?

珍珠宮

Duckling2017 發表於 18-11-23 15:05
回覆 粉紅虎 的帖子

囡不善表達,理解亦弱,所以好難知道佢因何少少事就大發脾氣,唔同我地溝通,永遠只係 ...

佢不善表達, 正正可能就係佢發脾氣嘅原因, 因無法表達而變成用發脾氣逃避........
可以試下 check 有冇 speech delayed先
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

回覆 SandraLo 的帖子

細個係政府做過言語治療……但成效不大!又上過10堂私人言語治療,主要係看圖口述,但成效不太!佢理解力好弱,好多時會誤會左人地嘅意思,彙好少,佢細個時睇圖書係睇得勁快,但問返佢本書講咩就講唔出,作文好多時都唔合格,因完全冇內容,只會重重覆覆寫一個內容!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

從你的描述,你囡囡已養成以發脾氣表達自己不滿。我不是專業人士,不知如何拆解。
睇過一本書講孩子的前額葉皮質要到約25歲才發育完全,而前額葉皮質主控「計劃未來」「自我察覺」「情緒管理」等,在完全成熟之前,她還需要家長的保護和指導,所以你們首先控制自己情緒,不要以暴制暴,以避免dramatic 衝突。

水晶宮

回覆樓主:

似乎要找專業人士解決囡囡溝通問題,改善表達能力,既然小時候已發現有問題,也有做治療,為何最後沒有改善,經過長年累積,問題也大了,在學校有沒有要好同學,同學間相處好嗎?可能囡囡內心不快樂。

珍珠宮

Duckling2017 發表於 18-11-23 17:35

細個係政府做過言語治療……但成效不大!又上過10堂私人言語治療,主要係看圖口述, ...

那她的 diagnosis 到底係乜?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

Duckling2017 發表於 18-11-23 17:03
回覆 粉紅虎 的帖子

謝指教!

不敢指教,大家都系媽媽, 分享吓

一沉迷這些軟件,又唔會自律,難攪

就父母生你有責任養你問題,我囡囡都中三,仲聽教, 有時一齊睇新聞,見到虐兒事件,我們都會心酸, 大家都會傾吓, 囡囡都會問點解要生呢,爸爸會跟她傾,問番佢邊個話生你一定要養你,一定要負責,只系你好彩, 幸福唔系必然,要好好珍惜。

樓主現在都最重要系溝通,我諗你地系米好少一家人戶外活動,例如行街食飯or出外旅遊,所以你囡囡先多時間做宅女,這反叛期,慢慢黎,加油

得閒時一家人有無去行吓行,食吓飯,或者行吓山,行吓公活動, 又或者長啲假期去吓旅行

大宅

回覆樓主:

下一段從重復了,

大宅

回覆 1209yoyo 的帖子

我都懷疑她腦部發展有D問題!

大宅

小學睇私家話佢係ADHD複雜型,會好難攪,轉去政府睇又話不太確診,話可能擲界,自少性格巳經比較難攪,不接受人地規勸……

大宅

回覆 MariaTsui 的帖子

她好難同人相處,沒有什麼好同學,佢話唔需要朋友……好多時係開始可以呃到下人以為佢唔錯,但相處一久就唔會繼續做朋友,就算老師都係咁,冇面俾,只要人地一話佢佢就唔中意,所以有時連老師都知佢D臭脾氣而唔中意佢!

大宅

回覆 粉紅虎 的帖子

以前我地會有家庭活動㗎!每年都會去一次旅行,只係呢一、兩年少了因為佢有自己節目,其實我地好錫佢佢亦知!可能佢就係知道我地一定會忍佢,佢先會咁放肆!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我親戚個女青春期時都好難頂,冇心向學;指罵阿媽;半夜偷走出街流漣;學校日日投訴....我親戚日日以淚洗面,但她沒有放棄,以愛包容女兒的不堪,後來個女漸漸長大,情況就好轉,現在與父母相處融洽,相親相愛。樓主,你的難過與沮喪,所有的媽媽都明白,我不知道可以怎樣幫你,只有祝福你們跨過育兒難關,為你們打氣,加油!

珍珠宮

Duckling2017 發表於 18-11-23 20:51

小學睇私家話佢係ADHD複雜型,會好難攪,轉去政府睇又話不太確診,話可能擲界,自少 ...

咁政府有冇 service 俾 ?

大宅

回覆 1209yoyo 的帖子

謝謝你!知道每個家庭嘅境況都唔同,我希望可以捱過呢個難關!我唔會放棄佢,!😅

大宅

有㗎!不過冇乜幫助……囡都好抗拒!

男爵府

Duckling2017 發表於 18-11-23 17:03
回覆 粉紅虎 的帖子

謝指教!

樓主,同我女好似。 我地兩公婆都無法,總之聽都佢講粗口就話佢。 成日提點佢,話下佢,希望佢有日會變乖。 我發覺去到某個年紀,係好鍾意講粗口,又自大,又自私。作為父母,都係提點,加油

大宅

回覆 lam0903 的帖子

心情好反覆,每日都會因少少事而攪到大家都唔開心!有時會諗,係咪真係有因果,呢個女係來討債?好想一家人開開心心,但談何容易!

男爵府

Duckling2017 發表於 18-11-23 23:43
回覆 lam0903 的帖子

心情好反覆,每日都會因少少事而攪到大家都唔開心!有時會諗,係咪真係有因果,呢個 ...

唔好focus 所有野係佢身上,比空間自己。 我之前睇過一編文章,如果唔係吸毒,犯法…就唔好敢緊張

首頁
12345...7

尾頁

跳至