嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 囡囡病到瘦晒, 好心痛, 有無計仔谷番肥D

有一次我聽到梁恩浩在瘋SHOW快活人教以下古方比D家長煮比小朋友飲, 之後我亞媽就一個星期煮兩次比我姨生女飲, 佢真係肥左, 另外我D親戚試過亦都得, 或者你都試下啦.

材料:
生魚兩條 (好似手掌般大)
十字牌鮮奶兩盒

先用薑及少許油把魚煎香, 但不要煎熟. 然後加入一盒鮮奶及同等份量的水用細火煮15分鐘後再把另一盒鮮奶倒入, 最重要的係要在未滾 (即一見到起泡泡就熄火), 因怕營養流失.

民房

多謝你們的意見!昨晚囝囝又發燒了,希望試過你們的方法,他可以強壯一點啦!

Heihmom,

我都很想幫他打流性針,但他不停病,根本無機會!

大宅

kittywong1386 寫道:
lulucheung,

個罐寫明只適合1-10歲小朋友用, 我諗你bb11個月大, 要遲小小.

kittywong1386,
我係"萬0"睇到有種"雅x加營素"有雲呢拿味 & "雅x加營素"冇雲呢拿味, 但好似係比大人or老人家食. 但有呢度有d mammy話冇味&唔係milk powder. 敝家火, 我好亂, 唔知買邊種先正確. 可否指點下, 謝謝意!

大宅

我剛剛打去""雅x"度問灑我d問題, 重即刻登記做member (唔使錢), 佢會送sample比我&如有興趣買的話, 會享有一次買一送一優惠.

民房

我都打左去雅培問啦 tel: 2566 8711
加營素是有奶粉成份ga, 可以全替 or 半替現有奶粉ga

複式洋房

lulucheung,

我之前都好似你o金混亂, 但之後再去屈記買o個隻應該係雅x, 保兒奶粉, 在BB奶粉架上有, 你話有買一送一, 等我又打去問下先. thank you.

別墅

原來有一隻嬰兒加營素, 係專for 0-12個月大既baby, 但係價錢就好貴, 如果冇睇錯既話好似係$90 - 400g.

複式洋房

我買的是雅培保兒加營素,適合1至10歲兒童,罐上寫明有豐富蛋白質,但無奶成份, watsons大減價時賣$119。

別墅

我個仔因為太瘦又多病(成日傷風感冒,鼻敏感,咳唔停,每個月起碼睇三四次醫生),由八個月開始由醫生介紹食雅x嬰兒加營素&A+2號(兩溝),十四個月轉保兒加x素&A+3號,現在十八個月大,重量就追返正常,不過都係成日見醫生(一個月兩次左右),醫生話低抗力係要病過至有,食物幫助唔大,希望我既經歴,可以幫倒你地.

子爵府

見唔到罐上有咁寫? 寫係邊度ga?

Heihmom 寫道:
我買的是雅培保兒加營素,適合1至10歲兒童,罐上寫明有豐富蛋白質,但無奶成份, watsons大減價時賣$119。
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

複式洋房

hi hi! THANKS!我個BB都係比較細粒(17個月/11.5KG),聽你地講完,我今日走左去屈記買左雅X加營素$118.5,今晚就要比我BB試下先,希望可以快D肥番啦!唔駛出街時比人以為佢得1歲!!!
HI HI :-D

首頁

尾頁

跳至