自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

夜晚食放題嗰時食雞軟骨無啦啦隻大牙落去覺得好夠雞軟骨好硬之後隻牙就好痛,未食過啲咁硬嘅雞軟骨!會唔會係因為雞軟骨有問題所以隻牙就會咁,之後一食嘢隻牙就好痛,想知究竟係咩事?我屋企人話隻牙應該就係爆咗。但今夜唔知點好?如果真係爆我要點處理?係咪要剝咗隻牙!但係我唔想⋯

別墅

choyeebobo 發表於 18-11-23 03:22
夜晚食放題嗰時食雞軟骨無啦啦隻大牙落去覺得好夠雞軟骨好硬之後隻牙就好痛,未食過啲咁硬嘅雞軟骨!會唔會 ...

我試過,我都係食嘢咬到硬嘢而牙裂
要杜牙根,戴牙套
好多人都試過呢種經驗
連個牙醫都話,自己都有隻牙係咁爆

大宅

moon.n 發表於 18-11-23 04:28
要杜牙根,戴牙套
好多人都試過呢種經驗

唉,依家一食野就好痛,唔食野都還可以頂得住!我想問下你帶牙套係咩嚟㗎?係咪一次就可以整好?你整咗幾錢呀!Thx

別墅

choyeebobo 發表於 18-11-23 05:31
唉,依家一食野就好痛,唔食野都還可以頂得住!我想問下你帶牙套係咩嚟㗎?係咪一次就可以整好?你整咗幾 ...

杜牙根後,隻牙無咗血管同神經,會變得脆弱,牙套係用來保護佢,以免食嘢時,隻牙咬嘢會爛

杜牙根簡單就2-3次完成,除非隻牙難杜得清,先會要再去搵專科處理

牙套就係杜完牙根後先做,初次係車細隻牙,倒模,之後番去套個牙套,應該2-3次完成

價錢就視乎同醫生而定,平嘅你預杜牙根連牙套5-6000,貴嘅可能過萬。因我做咗好耐,唔太記得當時價錢。但bk好多講杜牙根嘅post,你可以search吓比較

侯爵府

畀面勳章

choyeebobo 發表於 18-11-23 03:22
夜晚食放題嗰時食雞軟骨無啦啦隻大牙落去覺得好夠雞軟骨好硬之後隻牙就好痛,未食過啲咁硬嘅雞軟骨!會唔會 ...

睇下裂得嚴唔嚴重 我有隻牙裂左 但唔算好犀利 牙醫用d類似保護膠嘅野冚住個裂痕 但硬野要盡量避免 都2/3年而家仲用得

大宅

moon.n 發表於 18-11-23 05:46
杜牙根後,隻牙無咗血管同神經,會變得脆弱,牙套係用來保護佢,以免食嘢時,隻牙咬嘢會爛

杜牙根簡單就2 ...

好在有你解釋得咁詳細,唔該曬你

大宅

Selinaomcheung 發表於 18-11-23 06:45
睇下裂得嚴唔嚴重 我有隻牙裂左 但唔算好犀利 牙醫用d類似保護膠嘅野冚住個裂痕 但硬野要盡量避免 都2/3年 ...

以後都唔敢再食硬野....整嗰時痛唔痛

珍珠宮

可能隻牙本來蛀咗,或牙質差。
輕微裂可以補的。快睇牙醫。

大宅

白毛毛 發表於 18-11-23 07:21
可能隻牙本來蛀咗,或牙質差。
輕微裂可以補的。快睇牙醫。

但係點解一食嘢就會好痛嘅

侯爵府

畀面勳章

choyeebobo 發表於 18-11-23 07:11
以後都唔敢再食硬野....整嗰時痛唔痛

整唔痛 好快搞掂添 而家食野真係要好小心

珍珠宮

choyeebobo 發表於 18-11-23 07:23
但係點解一食嘢就會好痛嘅

可能真係你估的裂咗,唔整到條神經線唔痛,一掂到咪痛囉。簡單的牙齒結構嘛。

你唔好再用隻牙食野住啦,怕越裂越大。睇牙醫先。

大宅

Selinaomcheung 發表於 18-11-23 07:28
整唔痛 好快搞掂添 而家食野真係要好小心

由細到大都好怕睇牙醫嘅我真係好大挑戰真係唔敢再亂食嘢

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

保重 考慮睇牙醫

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我試過食薯片整爆

侯爵府

moon.n 發表於 18-11-23 04:28
要杜牙根,戴牙套
好多人都試過呢種經驗

我係食爆谷食着一粒未爆嘅,咁就咬裂咗隻臼齒,要杜牙根同整牙套。自此以後我都好少再食爆卻,就算食都睇清楚先,代價實在太大了。

大宅

回覆樓主:

要快啲睇呀!到時成隻爆就真係要剝,到時要種牙重貴。我一年前整牙套,全瓷要六千,合金會平啲,杜牙根要睇情況,加埋點都要一萬蚊度。專科杜牙根我都試過,兩年前萬五蚊。

子爵府

我試過食水果 (唔記得叫咩名, 紫紫哋有一大粒硬核), 一咬到粒核隻大牙斷咗.
當時去朋友屋企玩, 一斷咗即刻唔敢開口, 第二日即刻搵牙醫搞. 好似套牙套, 太耐, 唔記得點搞, 只記得當時 (應該有20年)都幾千蚊, 仲係學生, 肉赤死我 (雖然家人俾錢), 但隻牙套仲完好無缺喺度.

侯爵府

choyeebobo 發表於 18-11-23 05:31
唉,依家一食野就好痛,唔食野都還可以頂得住!我想問下你帶牙套係咩嚟㗎?係咪一次就可以整好?你整咗幾 ...

要分開整幾次,我加埋整左6千幾咁上下。
當初我係比粒利是糖整爆隻牙架⋯由果次之後我新年再無食過利是糖

大宅

Poyau 發表於 18-11-23 08:31
保重 考慮睇牙醫

一定睇

大宅

tempooo 發表於 18-11-23 10:27
我試過食薯片整爆

薯片都爆

首頁

尾頁

跳至