6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

有野想請教下:1.咩叫做一餐加固? 即係淨係米糊唔需要補奶粉?
2.半碗BB碗的米糊份量其實係幾多, 我通常落3 BB匙羹米糊加水開糊
3.BB 6個半月, 除左米糊仲可以食咩? 間唔中將蘋果切粒放入咬咬樂度, 試過直接俾香蕉蓉, 連上餐奶都嘔出黎~~
謝謝大家先~~

水晶宮

1.加固一餐後唔洗補奶就代一餐。我兩個7個月代3餐。午餐同晚餐有菜有肉,有carbohydrates.
2.咁咪好稀?不過無所謂,好隨意,整倒bb鐘意嘅texture
3. 6個月時我生果會整puree加落米糊。
兒科advice1歲前除banana都最好蒸一蒸,我大概11個月就無。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一餐固體就係食完固體之後唔需要再補奶粉,佢啱6個月,係咪開始嘗試食固體冇幾耐?建議你慢慢黎,咪一開始俾太多

別墅

purinyan 發表於 18-11-23 12:06
有野想請教下:1.咩叫做一餐加固? 即係淨係米糊唔需要補奶粉?
2.半碗BB碗的米糊份量其實係幾多, 我通常落3 B ...

1. 一餐剩食固體唔洗補奶

2. 150ml大約半碗,所以開奶糊要用5安奶去開,bb食晒先算一餐

3. 可以加蔬菜蓉,生果蓉,蛋黃落米糊度,或者開始試下煲粥仔比bb食,另外小食有bb餅/米餅。

bb剛開始加固會食唔慣d食物質感,我試過磨梨蓉比bb食佢都係成餐奶嘔埋出黎,但係包裝生果蓉佢就好鐘意食。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

初試食糊仔,食到半碗,我覺得就夠喇,唔洗補奶。

首頁

尾頁

跳至