意見反饋
義工

3歲或以上 今日: 2|主題: 5873

英文閱讀理解可以點進步?

別墅

國民生產總值:692

想問下咁多位JM,平時係點同小朋友練英文閱讀理解架??因為我個女出年就要升小一,我就想由而家開始同佢練習下,但我又唔知入手好…

王國熱話
阿仔半夜久咳, 霉菌? 肺弱? 經歷分享及8個...
BB就嚟14個月仲未識行
救命!!小朋友成日中流感
求言語治療推介

男爵府

國民生產總值:6679

lalalalalan 發表於 18-11-23 12:34
想問下咁多位JM,平時係點同小朋友練英文閱讀理解架??因為我個女出年就要升小一,我就想由而家開始同佢練習 ...

從簡單到難,多做題,每天固定幾編,幾時完成。慢慢就有進步

男爵府

國民生產總值:6544

回覆樓主:

話明閱讀理解,當然要先懂閱讀後理解吧。睇慣讀慣自然就識做。我囡都為出年讀小一,中英認讀良好。最近俾佢做小一既中/英文閱讀理解補充,自己睇題目自己做,完全冇問題。

珍珠宮

國民生產總值:40928

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

閱讀理解唯有增加詞匯量,同埋多做題目

洋房

國民生產總值:88

小孩K3開始要從認字開始, 學會讀音再要記住意思, 下一步才能做閱讀理解, 如沒有基礎很難進步

珍珠宮

國民生產總值:39889

我地都係平時得閒就閱讀多D

別墅

國民生產總值:703

回覆 lalalalalan 的帖子

我多數就會買d兒童英文圖書,一有時間個陣就會同小朋友一齊睇下,當係親子時間。

別墅

國民生產總值:605

睇書係好呀,但我英文就冇咁叻,有時女女問起我個生字點讀點解我都唔識答佢。所以我都係比佢係出面學,好過我自己黎,教到錯曬就煩…

別墅

bchuma 發表於 18-11-23 21:53
從簡單到難,多做題,每天固定幾編,幾時完成。慢慢就有進步

明白明白,咁要去書局睇睇有d練習係岩佢

別墅

scgift 發表於 18-11-24 18:03
話明閱讀理解,當然要先懂閱讀後理解吧。睇慣讀慣自然就識做。我囡都為出年讀小一,中英認讀良好。最近俾佢 ...

你囡囡好叻!我都想小朋友可以咁...

別墅

fanyi02211990 發表於 18-11-27 11:32
睇書係好呀,但我英文就冇咁叻,有時女女問起我個生字點讀點解我都唔識答佢。所以我都係比佢係出面學,好過 ...

咁你又岩,但閱讀理解都有得係出面學?

別墅

國民生產總值:605

lalalalalan 發表於 18-11-27 13:08
咁你又岩,但閱讀理解都有得係出面學?

我都係朋友介紹先知jolly kingdom有個reading班,可以教番小朋友點去做reading!咁到時升到小學遇到reading都識得點做。

大宅

國民生產總值:1161

fanyi02211990 發表於 18-11-27 14:43
我都係朋友介紹先知jolly kingdom有個reading班,可以教番小朋友點去做reading!咁到時升到小學遇到reading ...

原來佢而家有個reading班,咁都可以睇下wo!Thanks!
Wakanda Forever

男爵府

國民生產總值:6679

lalalalalan 發表於 18-11-27 12:59
明白明白,咁要去書局睇睇有d練習係岩佢

加油

禁止訪問

國民生產總值:10

男爵府

國民生產總值:6544

lalalalalan 發表於 18-11-27 13:00
你囡囡好叻!我都想小朋友可以咁...

閱讀、閱讀、再閱讀。冇良好閱讀基礎的話做閱讀理解可以話係苦差。

大宅

國民生產總值:1581

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
fanyi02211990 發表於 18-11-27 11:32
睇書係好呀,但我英文就冇咁叻,有時女女問起我個生字點讀點解我都唔識答佢。所以我都係比佢係出面學,好過 ...

我就自己買左部電子辭典,先查好發音同解釋, 再讀故事書比佢聽。佢仲細,我都驚教錯佢,唯有自己勤力d, 將勤補拙

洋房

國民生產總值:47

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
可以先教佢認下英文單字,同埋日常陪讀都會有用,要佢識得獨立閱讀,上PHONICS 班會幫到好多手,理解方面當然係你要同佢讀完,要多D 提問引起佢慣性ge 思考,咁樣有個習慣, 慢慢就可以理解多d, 閱讀習慣好緊要

大宅

國民生產總值:3960

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
lalalalalan 發表於 18-11-23 12:34
想問下咁多位JM,平時係點同小朋友練英文閱讀理解架??因為我個女出年就要升小一,我就想由而家開始同佢練習 ...

多閱讀係不二法門。

短期想佢叻少少,就做練習,但我不建議,太過專登咁做,唔知佢受唔受到,或者唔知會唔會抗拒,有反效果。

不如,俾一段仔英文佢睇後,叫佢翻譯俾你聽,喜歡的話再問多幾個問題,看佢理解準確與否。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.