自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

醫生活可切割鼻入面肥厚組織使呼吸暢順有冇人做過得吾得?

大宅

BS129 發表於 18-11-23 14:01
醫生活可切割鼻入面肥厚組織使呼吸暢順有冇人做過得吾得?

我做過,個情况叫鼻甲腫脹,割完真係幾正,不過請左一個月病假

男爵府

回覆 curry451 的帖子

係呀,我仔想做,請問做完係咪通哂冇再鼻塞?你係全身麻醉定半身?做完痛吾痛?

大宅

BS129 發表於 18-11-23 15:54
回覆 curry451 的帖子

係呀,我仔想做,請問做完係咪通哂冇再鼻塞?你係全身麻醉定半身?做完痛吾痛? ...

全身麻醉,做完頭一個禮拜都痛,同埋會流鼻血,睇多幾個專科攞下意見

男爵府

我係做切除鼻息肉,我由細到大都鼻塞,好難聞到氣味,到年紀大D睇專科,第一次睇已經話要做手術切除,0個時都會19歲,係政府做全麻,訓左一星期醫院,本來5使訓禁耐,因為我發燒所以要觀察,手行術後終於聞到氣味亦無鼻塞了。
不過我依然會鼻敏感,有次聞到漂白水就突然敏感,鼻敏感左好長時間,又鼻水倒流,總之為左個鼻都吃左不少苦頭。

男爵府

回覆樓主

長期鼻塞鼻敏感流鼻水,求方法改善。

珍珠宮

我就長期鼻敏感,由細都大都係。
反而養左貓黎先冇事,又可能呢兩年我轉左work at home 訓得夠左抵抗力好左。

大宅

回覆樓主

我十幾年前喺政府做過呢個手術,確係醫好鼻敏感我覺得,好返九成,食少好多藥,好開心做左此手術,醫生話有機會要開人中做手術,手術中先決定到,最後醫生無幫我開人中,但做左五小時手術

水晶宮

我媽有做過不過20幾年前係澳洲做

珍珠宮

長期一邊鼻塞,我都唔記得已經幾多年前試過兩邊一齊呼吸!

男爵府

回覆 maymaysheep 的帖子

做完而家除左鼻敏感重有冇鼻塞?係咪呼吸暢通?直得做?

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我,我由細到大都鼻敏感,不嬲都用口抖氣,平均一個月睇2-3次醫生,不停鼻敏感>鼻塞>喉嚨發炎>發燒,越黎越嚴重。
睇n多個醫生都無話過有手術可以做,只係話鼻敏感無得醫,最後有次我耳仔發炎上左急症,急症室pass左我去耳鼻喉專科,除左耳仔佢幫我check埋個鼻,一check就話從啲個情況做手術可以改善,我個鼻係窄到連佢枝內窺鏡都好難塞入去,佢話我2個鼻孔中間條骨歪左會塞住,同埋鼻中夾(應該係鼻同喉2中間啲軟組織)肥大,所以鼻敏感一發有鼻水就塞住係入面,之後就會鼻塞。
我因為都幾嚴重,同埋我可以隨時請假,所以等左幾個月係農曆新年有人唔做住就插隊做左。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

因為我做2個,鼻夾骨同鼻中夾,所以要全身麻醉,好快,第2日就可以拎走啲紗布,個日一出醫院,我第一次感受到用鼻抖氣落到去ge感覺(因為係冬天)。
我已經做完差唔多6年,鼻敏感有發,不過因為啲鼻水流到出黎,所以無再因為鼻敏感而鼻塞再發炎,6年都好似感冒過3,4次。
所以啲只手術真係做得過,我好嬲以前啲醫生提都無提過,搞到我食n多藥食左十幾年。

大宅

回覆樓主:

我小朋友都有嚴重鼻敏感,請問可經咩渠道在政府做手術,謝謝

大宅

BS129 發表於 18-12-25 10:26
回覆 maymaysheep 的帖子

做完而家除左鼻敏感重有冇鼻塞?係咪呼吸暢通?直得做? ...

鼻好左好多好多,唔再日日鼻塞流鼻水,好耐先唔舒服一次,我自己嚟講絕對值得做,十萬個值得

男爵府

回覆 lokyan0901 的帖子

做完幾多日先出院?做完個鼻痛幾多日?係咪即刻通哂呼吸暢順?

別墅

我出黎做野 用公司保險做咗 微創 一兩星期可返工

男爵府

回覆 heaheasin 的帖子

微創都要全身麻醉?要幾多日先吾痛。請問醫生咩名?好吾好?現在呼吸暢順?

侯爵府

BS129 發表於 18-12-25 12:25
回覆 lokyan0901 的帖子

做完幾多日先出院?做完個鼻痛幾多日?係咪即刻通哂呼吸暢順? ...

訓一晚醫院,入院下晝做,第2朝會幫你拎返鼻入邊ge紗布,個下已經即刻抖到氣。
不過要7日唔好返工留係屋企,因為出面空氣污糟。
但係個鼻慢慢會有血塊塞住,佢會教你洗鼻,之後每星期覆診,順便會幫你沖乾淨個鼻,我諗有血塊時期大約1個月度。
我做完手術之後真係成個世界唔同哂,訓覺可以唔駛醒,鼻敏感唔會鼻塞,每次發作都係一陣,流清鼻水就無事。最緊要係唔駛用口抖氣。

侯爵府

beebee1234 發表於 18-12-25 11:29
我小朋友都有嚴重鼻敏感,請問可經咩渠道在政府做手術,謝謝

如果剩鼻敏感係無手術ge,不過如果每次一發就鼻塞得好勁,就可以做手術,不過係做邊只就問醫生喇,只要無鼻塞ge話就算鼻敏感嚴重,流到鼻水出黎就唔會up到發炎。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊