自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

dativebond 發表於 18-11-24 09:44
葉偉麟學歷大探究,原來佢應該係演藝文憑(不是學士),城大top up學士(只是和英國合辦的課程)。

詳情請 ...

哇,原來吹到咁誇張

大宅

pingaeid 發表於 18-11-23 14:39
都唔明點解有人信佢

係囉
作個全球得佢一個嘅名銜
咁都有人信
收費仲要貴人哋真正專業的兩倍

大宅

lauvirginia 發表於 18-11-24 13:17
係囉
作個全球得佢一個嘅名銜
咁都有人信

上fb睇, 好多苦主俾左好多錢出來但完全無用, 佢開既轉介信政府都唔接受, 大家媽媽唔好再咁信佢啦

男爵府

dativebond 發表於 18-11-24 09:44
葉偉麟學歷大探究,原來佢應該係演藝文憑(不是學士),城大top up學士(只是和英國合辦的課程)。

詳情請 ...

香港地,要呃飯食真係好容易

男爵府

clybaby 發表於 18-11-24 16:03
上fb睇, 好多苦主俾左好多錢出來但完全無用, 佢開既轉介信政府都唔接受, 大家媽媽唔好再咁信佢啦
...

轉介信政府唔接受,睇佢黎仲咩?

大宅

VICTLEUNG 發表於 18-11-24 17:55
轉介信政府唔接受,睇佢黎仲咩?

政府應該只接受政府既轉介信喎,出左去私人既,只能私人收尾啦。。好似兩條唔同隊

伯爵府

virginbaby 發表於 18-11-24 18:31
政府應該只接受政府既轉介信喎,出左去私人既,只能私人收尾啦。。好似兩條唔同隊
...

應該係合資格的臨床心理學家寫報告比醫生轉介就可以,同一封信可以轉介到政府醫院精神科或私人執業有專業資格的精神科醫生都可以
不過就算轉介左,無論私家精神科醫生或政府醫生都會再做一次詳細的評估。

大宅

回覆樓主:

屢勸不改,我都話查左佢英國註冊認證遊戲治療師係真,但而家係挑戰你大學學歷嘛,唔係話你假,但資料唔清唔楚,根據網友考證,演藝學院只係文憑程度又唔講,英國大學個學歷原來只係城大和英國大學合作既top up degree 又唔提。

而家仲要嚇鬼話搵專業團隊?你答左呢個學歷問題先啦。我講事實,你咪告囉。

人地有質疑,你又唔敢澄清,邊忽講錯你又唔講,淨係識嚇鬼,學梁振英呀?

我都好想係你專頁問你呀,俾你澄清呀,專頁又封鎖人,寫電郵你又唔覆。如果我誤會你,我好想道歉,唔似得你,道歉都無,淨係識講咩遺憾抱歉,笑死人。

侯爵府

dativebond 發表於 18-11-24 20:02
屢勸不改,我都話查左佢英國註冊認證遊戲治療師係真,但而家係挑戰你大學學歷嘛,唔係話你假,但資料唔清唔 ...

睇完資料佢真係一字不提佢自己被質疑嘅大學同埋碩士學歷,淨係斟酌遊戲治療師呢個真嘅學歷。 你講得啱,佢真係梁生嘅好朋友

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dativebond 發表於 18-11-24 20:02
屢勸不改,我都話查左佢英國註冊認證遊戲治療師係真,但而家係挑戰你大學學歷嘛,唔係話你假,但資料唔清唔 ...

發展失控! 佢都夠膽講出口! 真係臉皮9丈厚
放下自在

伯爵府

dativebond 發表於 18-11-23 14:09
自稱兒童行為情緒治療師的葉偉麟在面書寫左一篇文章,被發現疑似抄POPA Channel 在今年3月發出的一篇家長文 ...

不嬲呢類xx治療師,我覺得都係吹水就叻,扮專家教人教仔。

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

其實佢都係冇講佢個遊戲治療師係乜年份註冊
如果有受害家長拎住幾年前既宣傳文件告佢就精彩了
我記得早幾年,佢一彈出時已聲稱有乜乜專業資格

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

有因有果,如果佢行得正,企得正,無野要驚。最抵死佢個post澄清自己學歷得返一項真既,其他無提到 心水清都……

相由心生,佢個樣一d都吾似辦教育

大宅

鍾太2009 發表於 18-11-24 23:14
有因有果,如果佢行得正,企得正,無野要驚。最抵死佢個post澄清自己學歷得返一項真既,其他無提到 :wahaha ...

其它都係真既。

只不過佢無提過個學歷程度啫。

由於唔清唔楚,有人誤以為佢係演藝學士,然後留學英國考個碩士咁。

點知俾人查清楚,原來佢係演藝只係文憑,所謂英國大學,只係城大和英國大學合辦既學士課程。

佢聲明都無澄清呢個大學學歷問題。

大宅

回覆樓主:

其實仲有一樣好想佢澄清。

佢個銜頭 兒童行為情緒治療師 究竟係由邊個專業團體頒俾佢?

據我了解,呢個世界係無呢個名銜。

大宅

回覆樓主:

轉載 山地媽 群組。。。

仲有更多疑似抄襲。。。

若要人不知,唔好咁XX

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1979951185432397&id=557712017656328

澄清:葉生書本後有寫番出處,我是其是,非其非,唔會老作。

大宅

遊戲治療啲證書其實呀豬呀狗去讀都得
除咗有啲出名一定要心理學/輔導/精神科底先讀得嗰啲
http://mind.dailyweb.hk/workshop-courses/therapeutic-play-therapy-course/1-child-centered-play-therapy-cert-course.html

好似呢張Cert咁,4千幾蚊買到,大家樂呀姐都可以去報嚟讀
不過好多人聽到個師字就以為好pro

繼我話,佢最叻係娶咗個精神科醫生做老婆

大宅

yurijm 發表於 18-11-24 22:48
其實佢都係冇講佢個遊戲治療師係乜年份註冊
如果有受害家長拎住幾年前既宣傳文件告佢就精彩了:happy ...
香港根本冇遊戲治療師註冊制
咩人讀完就可以話自己係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

dativebond 發表於 18-11-25 00:17
轉載 山地媽 群組。。。

仲有更多疑似抄襲。。。

大多d畢業論文都係左抄右抄㗎啦!
佢有無備註,文出自何處

d人真係好叻,咁都揾到本書

首頁

尾頁

跳至