跳至

首頁

尾頁

別墅

想了解下打鼓嶺嶺英,請問有無人嘅小朋友係讀緊?
返學時間係點?返幾點放幾點?星期三、五會唔會早啲?
下晝嘅堂係咪都係主科?
幾耐默一次書?
有無導修堂?
每日大約要用幾耐時間做功課?
評估/ 測驗/ 考試 模式係點?比重如何?

大宅

tesssze 發表於 18-11-23 18:41
想了解下打鼓嶺嶺英,請問有無人嘅小朋友係讀緊?
返學時間係點?返幾點放幾點?星期三、五會唔會早啲?
下 ...

我都想知

大宅

回覆樓主:

8:30am 上堂 ,8:15am 前到達學校,
星期一至五 放學時間一樣
最後1節課堂上到 3:15pm , 之後就係功課輔導, 按校車路線分批放學時間, e.g 3:45pm , 4pm , 4:15pm

大宅

回覆樓主:

嶺英定期會有觀課日,建議實地視察,直接問學校,主任,老師,同學,親自訪問一下。
觀課詳情請到嶺英官網查閱

大宅

回覆樓主:

https://www.chsc.hk/psp2018/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=195&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D12%26sort_id%3D-1

小學概覽資料

複式洋房

回覆 pinglamwan 的帖子

想請問樓主的小朋友是否讀嶺英?我都想了解下這學校!

大宅

lovelykitting 發表於 19-4-1 17:57
回覆 pinglamwan 的帖子

想請問樓主的小朋友是否讀嶺英?我都想了解下這學校!

不如你話我知,如果你孩子入讀嶺英,你最擔心是那方面?

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

pinglamwan 發表於 19-4-11 14:13
不如你話我知,如果你孩子入讀嶺英,你最擔心是那方面?
你好, 我正着手為我家小孩搞轉校事宜, 因現就讀既學校感覺只會死谷爛谷, 想請問一下嶺英著重既係咩?
我最擔心既其實係老師教學態度同學生既言行表現, 請問可唔可以講少少資料?

男爵府

咬香口膠 發表於 19-4-15 12:01
你好, 我正着手為我家小孩搞轉校事宜, 因現就讀既學校感覺只會死谷爛谷, 想請問一下嶺英著重既係咩?
我最 ...

我覺得嶺英老師好有愛心,比出面其他學校啲老師有愛心好多,會真正關心學生既問題同需要,而學生方面,會比較活躍!但都係乖既,好多其他學校學生係校外係比較曳同嘈,但嶺英我見到佢地係校外都唔會咁嘈!

子爵府

前世今生 發表於 19-4-19 22:24
我覺得嶺英老師好有愛心,比出面其他學校啲老師有愛心好多,會真正關心學生既問題同需要,而學生方面,會 ...

感謝你詳細既回覆!
請問你有認識既小朋友都係讀嶺英嗎?呢間學校依家好似出左名好多,上左幾次報紙,唔知呢間學校依家會唔會好著重成績?功課多唔多?放學我見樓上都有家長講會跟唔同校車既時間放,即係會留在學校等到有校車到再放學嗎?唔意思多問題,先謝

男爵府

咬香口膠 發表於 19-4-19 22:39
感謝你詳細既回覆!
請問你有認識既小朋友都係讀嶺英嗎?呢間學校依家好似出左名好多,上左幾次報 ...

嶺英現家係多左人知,同埋嶺英除左遠左少少,其他各方面都好好!師資、環境各方面都唔會差,仲會好多時有出外比賽,四年級開始,每年會有中國3-4日既交流團,暑假仲會有半個月既外國交流團(自由參加)!

我小朋友讀緊高年班,低年班現家功課多唔多我就唔係咁清楚,我只知現家一年班冇測試考試,只係平時評估!
放學係睇你坐邊架校車邊條線黎決定放學時間,遲放既會留係學校做功課!

仲有其他問題歡迎發問,我都想比多啲家長知道其實嶺英真係一間好學校!因為好多家長聽到嶺英個名已經唔會去諗,因為佢未真正去認識呢間學校!

子爵府

前世今生 發表於 19-4-19 23:01

嶺英現家係多左人知,同埋嶺英除左遠左少少,其他各方面都 ...

聽完你咁講我更加肯定佢係間搶手學校添啦,除左地理位置之外。依家擔心既係我家小孩成績強差人意,驚係轉校唔成功多d。多謝你既回覆,我見佢會有開放日比升小學既家長,睇下可唔可以比到個位置我去參觀了解多d先

大宅

咬香口膠 發表於 19-4-15 12:01
我最 ...

教師接受NLP身心語言程式學執行師培訓,致力使學生思想正面、身心健康,並獲和諧校園獎。師生關係融洽,重視學生輔導工作。
發揮學生個人潛能,成為學習的動力。

首頁

尾頁

跳至