懷孕前後

跳至

首頁
45678...18

尾頁

複式洋房

Totoro1234 發表於 18-11-25 23:23
我廣華呀,希望好快出返黎啦!

其實住院除左悶,我覺都無咩嘅。。因為我之前都半夜肚痛入院。覺得姑娘都好好,做囇所以檢查。又話順便幫我跟埋血糖。加油呀。。

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-26 08:56
多謝你不過好多上網嘅人話妊娠糖尿要催生。唔知係咪真嘅呢?
...

我係呀,早左兩星期催生

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-11-26 10:11
我係呀,早左兩星期催生

聽講催生會痛D?係咪真架?姐係你38週就催生?E生有無講點解要催生?

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-26 11:50
聽講催生會痛D?係咪真架?姐係你38週就催生?E生有無講點解要催生?

我係38週催生,其實我諗催生同自然應該差唔多,醫生話糖尿既媽媽生出黎既寶寶有機會過大難生啲,所以提早出世對媽媽寶寶都好啲

伯爵府

Stephanie323 發表於 18-11-25 20:56
其實如果你本身無糖尿病。係唔會因爲妊娠糖尿而生完有糖尿病架。。我諗你搞錯了。。除非你本身就有糖尿病 ...

但我吾知我本身有冇糖尿。但孕期飲完糖水後責界

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-11-26 13:04
我係38週催生,其實我諗催生同自然應該差唔多,醫生話糖尿既媽媽生出黎既寶寶有機會過大難生啲,所以提早 ...

但照超聲波唔係會知道有無過大啦咩?如果照到無過大都催生會唔會唔好。。因為聽講最後期果幾星期吸收係最好。。我好想佢自己選擇時間出世。不過如果到時真係催生都無辦法

複式洋房

Sweetbabymom 發表於 18-11-26 13:12
但我吾知我本身有冇糖尿。但孕期飲完糖水後責界

唔好理啦。。生左先算。。不過你責界都唔夠好嚴重。。應該機會唔大。。加油

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-26 13:31
但照超聲波唔係會知道有無過大啦咩?如果照到無過大都催生會唔會唔好。。因為聽講最後期果幾星期吸收係最 ...

政府冇得照超聲波,佢話臨尾寶寶會大得再快啲,驚佢大得太快,所以係37週產檢檢時安排得38週催生,,但依啲等醫生安排啦,依家唔好諗甘多啦,順其自然

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-11-26 14:27
政府冇得照超聲波,佢話臨尾寶寶會大得再快啲,驚佢大得太快,所以係37週產檢檢時安排得38週催生,,但依 ...

係咩?可能我東區唔一樣掛。。我已經照左好多次超聲波啦。。除左唐氏之外。20週,24週,同黎緊28週都會再照。。張覆診紙寫母嬰觀察。但E生話呢個算結構超聲波。。我都唔知點解會係咁照。。但好彩站時大細都好標準。。希望之後都一切順利

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-26 15:04
係咩?可能我東區唔一樣掛。。我已經照左好多次超聲波啦。。除左唐氏之外。20週,24週,同黎緊28週都會再 ...

我唔知道其他醫院係點,不過聯合就冇,淨係安排我照結構,其他產檢都係聽心跳而已,我自己就另外出去私家就有,bbsize次次去都係正常,不過好睇bb後期,所以唔可以甘快講定,保持良好心情最重要,祝一切順利

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-26 15:04
係咩?可能我東區唔一樣掛。。我已經照左好多次超聲波啦。。除左唐氏之外。20週,24週,同黎緊28週都會再 ...

我唔知道其他醫院係點,不過聯合就冇,淨係安排我照結構,其他產檢都係聽心跳而已,我自己就另外出去私家就有,bbsize次次去都係正常,不過好睇bb後期,所以唔可以甘快講定,保持良好心情最重要,祝一切順利

珍珠宮

Stephanie323 發表於 18-11-25 09:28
下?點解生完仲要食藥?

因為生完指數仲係高於正常水平啊

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-26 08:56
多謝你不過好多上網嘅人話妊娠糖尿要催生。唔知係咪真嘅呢?
...

我都唔知呀,我返到去問到我個醫生,有咩新資料講你知呀!

別墅

小驚 發表於 18-11-26 00:33
係呀... 食西餐係唔錯嘅選擇。
不過意大利餐好多碳水化合物...
有多啲肉食同有熟菜食就好

有呀,我食好少意粉,同3匙意大利飯咋

男爵府

cpycpyhelen 發表於 18-11-26 16:35
我唔知道其他醫院係點,不過聯合就冇,淨係安排我照結構,其他產檢都係聽心跳而已,我自己就另外出去私家 ...

我瑪麗都係每四週就照一次超聲波。
因為我同樓主飲完糖水嘅血糖太高(11 以上)同埋係打針媽媽,所以係需要密切監察住...
就算婦科醫生同糖尿科醫生都係兩位顧問醫生跟我到生之前。
所以政府醫院都算跟得好足呀

男爵府

cklvivi 發表於 18-11-26 19:42
有呀,我食好少意粉,同3匙意大利飯咋

咁你食完血糖幾多?
其實我隔日就出街食好嘢
我個 bb 都仲係細碼,懷孕到而家都淨係重咗 1kg...
我覺得唔駛咁愁

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-26 09:01
其實住院除左悶,我覺都無咩嘅。。因為我之前都半夜肚痛入院。覺得姑娘都好好,做囇所以檢查。又話順便幫 ...

我想問你係咪入左院食餐後高先開始打針?係咪每餐都高定是但一餐高都要開始打針?我而家咪入左院既,其中一次餐後高左呀。。。希望聽朝早餐冇事啦

男爵府

Totoro1234 發表於 18-11-26 22:08
我想問你係咪入左院食餐後高先開始打針?係咪每餐都高定是但一餐高都要開始打針?我而家咪入左院既,其中 ...

要睇下你高咗幾多,餐前餐後幾多呀。
我入院後就次次餐後都高就第三日開始打針。
你可以要求醫生觀察多一日嘅

但醫生所有建議都係為你好嘅。。
打針唔係壞事,最緊要食得夠營養俾bb。

別墅

小驚 發表於 18-11-26 22:23
要睇下你高咗幾多,餐前餐後幾多呀。
我入院後就次次餐後都高就第三日開始打針。
你可以要求醫生觀察多一 ...

我晚餐餐前4.5餐後7.6,之前午餐餐前餐後都冇事。你覺得7.6算唔算超好多呀?
因為我好想出院呀,之後幾日安排左好多重要既會>< 如果要打針就一定要留多幾日lu

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-26 11:50

打針媽媽一定要 37-38 週催生㗎...
因為陣痛拖太耐,血糖指數會變得好唔穩定,對 bb 同大人都唔好。
血糖太高,會對初生 b 好大影響。
其實我之前有問過我個私家醫生,佢都建議我 38 週就開刀。(喺私家)
不過我都係決定喺返瑪麗到生喇....

首頁
45678...18

尾頁

跳至