懷孕前後

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 11:42
我而家係晚餐前一針。加睡前一針。早餐同晚餐站時唔洗打住。。。但睡前果針已經加到18都係無咩效果。。真 ...

打到 18 真係好多...
你 8 點晚飯,10 點就消夜... 我覺得好密...
你食完消夜就訓?其實訓前先食消夜得唔得?
妊娠糖尿病食消夜真係唔怕肥㗎

我無空腹血糖高呢個問題,相反我一唔食消夜,我啲血糖會跌到好低...
我覺得你要先放鬆自己,緊張唔開心都會影響到血糖

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 11:52
E...咁你情況同我一樣。。我都係16週中左同糖水後都係11點幾。。到而家25週了。。都係一日7次,一次都不能 ...

因為要打針,醫生都唔俾篤少手指。
捱捱下就好快過。。
反而我嘅尿酮較差,每位妊娠媽媽都有自己煩惱呢...
加油

伯爵府

cklvivi 發表於 18-11-24 09:57
我而家試緊啲餐單,初頭都唔飽,好快肚餓,而家努力試驗中。而家係最痛啲手指,一日篤7次手指,今日第5日 ...

我飲完糖水8.5,慬慬fail. 都要每星期篤2 日手指

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 11:37
其實每晚飯後都有行公園半個鐘架啦。。但都一樣超。餐單就跟營養師一日7餐。。而家最慘係空腹超。打針加藥 ...

你空腹指數幾多?

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-11-24 11:54

你度數好高,?平時我返工,中晏就會食快小小,盡量行 ...

我早餐,午餐都無事。。都係跟營養餐食。。主要係晚餐同空腹唔得。。所以打2針

複式洋房

小驚 發表於 18-11-24 12:01
打到 18 真係好多...
你 8 點晚飯,10 點就消夜... 我覺得好密...
你食完消夜就訓?其實訓前先食消夜得唔 ...

其實無得選擇。已經問過醫生可唔可以唔食宵夜。但醫生講左唔得。。食完宵夜11點半倒訓。。你唔洗跟營養師餐單?我要跟足呀。。一日7餐,一餐都不能少。。

複式洋房

Sweetbabymom 發表於 18-11-24 12:24
我飲完糖水8.5,慬慬fail. 都要每星期篤2 日手指

都好過我架啦。。我1星期吉足7日,每日7次咪仲慘

複式洋房

cklvivi 發表於 18-11-24 13:15
你空腹指數幾多?

我空腹糖水係5.2。。但跟左營養師餐單之後就一直空腹都係6點幾。。打針都無改善過。。一直改藥量都唔得。。但E生又唔俾唔食宵夜。。怕第日血糖升太快。。

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 17:19
我早餐,午餐都無事。。都係跟營養餐食。。主要係晚餐同空腹唔得。。所以打2針
...

甘營養師有冇咩建議?我平時夜晚就四份一碗飯,大量菜同肉,菜係白烚既,食完落街行半個鐘,啲送唔好有汁,如果有食湯渣,飯都要減份量

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 17:22
其實無得選擇。已經問過醫生可唔可以唔食宵夜。但醫生講左唔得。。食完宵夜11點半倒訓。。你唔洗跟營養師 ...

我係 QM 媽媽... 我地得營養師參考餐單,無真正要我地跟嘅餐單...
我而家無做嘢,所以都係食屋企工人煮嘅飯。
健康到好似啲明星餐單咁...
我無食晒咁多餐,下午茶又會食茶餐廳。
其實我自己覺得唔駛跟咁足餐單啦,太大壓力。自己慢慢調節自己食得咩,鐘意食嘅唔升糖嘢食多啲,自己都開心啲

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 18-11-24 17:31
甘營養師有冇咩建議?我平時夜晚就四份一碗飯,大量菜同肉,菜係白烚既,食完落街行半個鐘,啲送唔好有汁 ...

我係午餐晚餐都只可以食5湯匙飯。菜湯任飲。菜同肉任食。。

複式洋房

小驚 發表於 18-11-24 17:36
我係 QM 媽媽... 我地得營養師參考餐單,無真正要我地跟嘅餐單...
我而家無做嘢,所以都係食屋企工人煮嘅 ...

我都覺跟足餐單好痛苦。但一日要吉足7次手指,真係想偷食都難不過我間中都會偷食一餐半餐。。因為每餐食完都要吉血糖壓力實在太大啦。。我有時都吉少一餐當唔記得算。。你都算好。可以有人煮。。我大部分都街食。。

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 18:12
我都覺跟足餐單好痛苦。但一日要吉足7次手指,真係想偷食都難不過我間中都會偷食一餐半餐。。因為每 ...

我試過一星期食足咁多餐屋企煮嘅清淡飯...
個人抑鬱到不行了,所以我 c6 叫我至少一星期出去食一餐...
其實食西餐都唔會超標,只要計好澱粉質食量就無問題。意粉較難控制就食扒餐。
唔好咁大壓力啦... 食餐單目標係令血糖唔亂升,從而令bb唔好過大過肥。
咁其實食咩,只要足夠澱粉質同營養,而血糖控制到,咪又一樣... 孕婦最緊要係心情愉快。
我每兩星期都有兩三餐超標,我會 mark 低我食咩超標嘢,醫生通常都無咩問題

男爵府

Stephanie323 發表於 18-11-24 18:05
我係午餐晚餐都只可以食5湯匙飯。菜湯任飲。菜同肉任食。。

我可以食一平碗飯,不過我會再減少份量,食多啲菜甘

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 11:37
其實每晚飯後都有行公園半個鐘架啦。。但都一樣超。餐單就跟營養師一日7餐。。而家最慘係空腹超。打針加藥 ...

甘你有沒有跟足餐單,要戒口,有冇完全戒白米個啲?仲要少油少鹽,冇肥膏,每次食完一定要行30分鐘?

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 11:47
你都好過我。。我2小時後係11點幾一個月前已經開始要打針了

我明白你有幾慘,真的會好唔開心,
我仲要懷孕甘耐,冇大飲大食,都係一日三餐好似未懷孕前的份量。
亦冇咩飲甜野食甜野,本身日日行路2小時或以上或做孕婦運動,亦冇家族遺傳。甘都中招,勁灰!

我只衰了一樣,係屬於高齡產婦

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 11:50
我又無唔飽,因為菜同肉係任食。加上一日7餐。。所以都ok...我而家日日都要吉7次手指加晚餐前一針同睡前一 ...

肉可以飲食咩?但睇書或上網,叫我唔好超過2兩肉,我每次都係5-6片瘦肉度咋
醫生話可以任食肉既?

別墅

Stephanie323 發表於 18-11-24 17:23
都好過我架啦。。我1星期吉足7日,每日7次咪仲慘

我醫生都要我每日吉7次,我篤了5日,已經手指全部痛

別墅

小驚 發表於 18-11-24 18:29

我試過一星期食足咁多餐屋企煮嘅清淡飯...

我呢兩日有試出去食,今日食一細碗上海麵,兩粒小籠包,5片京蔥牛肉,一大碟菠菜番茄,我都係6.3 度
還可以

別墅

cpycpyhelen 發表於 18-11-24 17:31
甘營養師有冇咩建議?我平時夜晚就四份一碗飯,大量菜同肉,菜係白烚既,食完落街行半個鐘,啲送唔好有汁 ...

1/4碗飯?是白飯嗎?好少咋喎
我食8分滿紅米飯都ok

首頁
12345...18

尾頁

跳至