興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身家居寬頻為1000mb,但用手機連線一般結果唔超過100mb,是正常嗎?有沒有辦法改善?
Router用緊 ASUS RT-AC68U

珍珠宮

2018復活節勳章

Nando 發表於 18-11-23 23:09
本身家居寬頻為1000mb,但用手機連線一般結果唔超過100mb,是正常嗎?有沒有辦法改善?
Router用緊 ASUS RT ...

測試的結果,跟測試的 server 在那裡有關,先試下用香港政府的測試網頁,看看是否有大分別:

http://speedtest.ofca.gov.hk/speedtest.html

別墅

admiral2525 發表於 18-11-24 14:05
測試的結果,跟測試的 server 在那裡有關,先試下用香港政府的測試網頁,看看是否有大分別:

http://spee ...

分別似乎不大

珍珠宮

2018復活節勳章

Nando 發表於 18-11-25 15:43
分別似乎不大

WiFi 實際使用的極速,就算是用最新制式的 802.11ac,受距離、制式、環境千擾等影響,大概都是在 100Mbps 到200Mbps 左右。我家 500Mbps 入戶,用香港政府的網頁作 WiFi 測試,試過下載速度最多 80左右,上載最多 180左右,還是在早上沒什麼家人上網的時候,其他時間還要慢一點。而經同一個路由器,電腦用網線直接連接,同一時段測試,下載可以超過 450,上載可超過 550,肯定比用 WiFi 快得多。你的 WiFi 速度,其實很快了,能否再快一點,看來是環境及時間地點的因素影響多點。

子爵府

admiral2525 發表於 18-11-25 19:58
WiFi 實際使用的極速,就算是用最新制式的 802.11ac,受距離、制式、環境千擾等影響,大概都是在 100Mbps ...

首先 你測試嗰陣係咪得一部機連wifi, 定係好多部機都連著wi-fi搶緊bandwidth, 我都係用緊 華碩router 1G寬頻 我幾部機一齊用,我試下載速度都過200mb, 正如師兄話齋 你要留意下 附近有冇人同你用同一個channel, 同埋當時係咪只係得一部機做測試, 因為有人同你撞咗channel或者 好多人同一時間 下載嘢,都會嚴重影響wi-fi速度

珍珠宮

2018復活節勳章

baby668 發表於 18-11-25 20:13
首先 你測試嗰陣係咪得一部機連wifi, 定係好多部機都連著wi-fi搶緊bandwidth, 我都係用緊 華碩router 1G ...

不同的測試程式、網站,結果大不相同。用另一個測試網站,下載試過達 400Mbps,但用政府的網站,同一時段下載未試過 80以上,你 200的結果,是不是用政府的網站試,若果不是就沒有可比的地方。

子爵府

admiral2525 發表於 18-11-25 20:31
不同的測試程式、網站,結果大不相同。用另一個測試網站,下載試過達 400Mbps,但用政府的網站,同一時段 ...

我係用電訊管理局個廢apps

民房

我試過換咗條Lan線就快返好多

珍珠宮

2018復活節勳章

baby668 發表於 18-11-26 08:49
我係用電訊管理局個廢apps

其實我都唔完全明白,手機用電訊管理局個 app 試,下載速度通常有 2xx 接近 300Mbps,上載一般接近 200Mbps。但同一部手機同一時段,用佢個網頁試,下載從未超過 80Mbps,上載反而比較接近個 app,可能是手機 browser 的 overhead。為同電腦比較,我手機都係用網頁試。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

你個iphone 係接左 2.4GHz or 5GHz WiFi .....

無線WiFi2.4G和5G到底什麼區別?
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

首頁

尾頁

跳至