夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

露比EE 發表於 18-11-24 08:23
會唔會一齊見下心理輔導,讓大家都有個機會了解當中問題呢?

應該難一齊見, 因為我都試過, 個社工主動話打電話比我老公, 我老公竟然叫人夜晚10點先同佢傾。脾氣大既男人, 永遠都覺得自己岩哂, 如果你博佢一句咀, 佢就話你一言九頂架啦。 我個隻都係咁。 所以有時, 我都費時理佢。

侯爵府

Dada^(00)^ 發表於 18-12-2 14:52
大脾氣係結婚前or後開始?
如果結婚前已經係咁就好難改變,結婚後先變成咁就要清楚當中發生乜嘢事,大家傾 ...

婚後先見真章

大宅

micsin 發表於 18-12-4 08:58
婚後先見真章

咁佢都隱藏得好好……

別墅

回覆樓主:

深同感受

大宅

回覆樓主:

我都係,我同老公結婚十年,脾氣越黎越大,永遠佢啱晒,同佢傾就會發火,唯有少接觸少見面,我都唔想,佢返到黎就呢樣唔順眼,個樣唔順眼,一定搵野黎話我,好難頂

珍珠宮

回覆 yu-yuwing 的帖子

咁你有乜打算?

大宅

anna59 發表於 18-12-5 19:24

咁你有乜打算?

除咗仔女野,其他都唔想同佢講,最慘有時講起仔女成績就覺得我做得唔好,話返我轉頭

珍珠宮

咁你有冇鬧番佢,又或者冷戰,幾時開始脾氣咁差

大宅

anna59 發表於 18-12-5 21:00

咁你有冇鬧番佢,又或者冷戰,幾時開始脾氣咁差

起初有同佢嘈,依家唔會,由佢自己發癲

珍珠宮

咁你屋企變成圖書館 ,是否更年期,發完din 有冇主動同你請野

大宅

anna59 發表於 18-12-5 22:30

咁你屋企變成圖書館 ,是否更年期,發完din 有冇主動同你請野 ...

都覺得似係更年期,總之成日依依哦哦,搵機會話你

珍珠宮

你有冇返工

大宅

貓狗褓姆 熱血勳章

我老公都係咁 會無啦啦話你 我以前會頂佢 但愈同佢拗佢愈癲 所以依家我唔理佢 當聽唔到 通常佢轉頭或第二日 又當無時發生過一樣

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

回覆 bebebibifamily 的帖子

通常呢D人都吾願意溝通,所以最後要分開,之後個男人又識左第二個,惡性循環

禁止訪問

別墅

hiding 發表於 18-11-24 00:05
不知從何說起,各方面都很好,但脾氣大、自我,有他說沒你說,只有他對,永遠是我們的問題,說話很傷人,常 ...

兩個人相處,一定要懂的包容,如果他長期這樣,你們是缺少溝通.把你感覺過分的地方說出來.讓他改正,要是他還是這樣,我感覺就沒有必要在一起了

別墅

cedarcone 發表於 18-11-24 00:48
若果認為徬徨無助的話,不妨向社區家庭服務機構的社工求助 !

謝謝JM回覆,就是不想婚姻兒戲,所以才一直做好自己,兼職、煮飯一日三餐、家務全包、關心老公、小朋友⋯做到足,但對方一心情唔好講野好傷人,成日話唔中意小朋友,其實係佢自己唔貼地,様樣都要求高,唔識珍惜自己已擁有的幸福,只會看不足的地方,自我中心,唔聽人意見,我已經覺得累了,近日見社工

別墅

manman0123 發表於 18-11-24 10:42
我的處境與你相同,不能向人傾訴,很明白你的心情

是的,已不知可以再傾訴什麼

別墅

PTMCYS 發表於 18-11-24 10:06
我係男,以前脾氣都大,好睇个男人想自己開心,還是大家開心,我選擇後者。

令大家開心比只是自己開心的 ...

Thx,那是因為你有自覺、有同理心,祝福你的家庭

首頁

尾頁

跳至