親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問之前有冇人搭過國泰 CX147,它的目的地是布里斯本,但有時候在 skyscanner 就見到佢是直航,但有時又會話佢中途會停 開恩斯,究竟是怎麼樣的? 如果它真的會停在開恩斯,請問是它的國際機場還是本地機場?時間會否太倉卒的呢? 請有經驗的媽媽分享一下,謝謝!

子爵府

BK Milk勳章

winniepoon 發表於 18-11-24 17:25
請問之前有冇人搭過國泰 CX147,它的目的地是布里斯本,但有時候在 skyscanner 就見到佢是直航,但有時又會 ...

在CX 官網查, CX147, 目的地係 Carins,不是 Brisbane.

直航Brisbane 係 CX157, CX155.

https://www.cathaypacific.com/cx/en_HK/book-a-trip/timetable.html?cxsource=TOP-NAV_MANAGE_1_3

男爵府

不好意思,可能我講得唔清楚,我是講緊明年暑假七月尾的機票,會否不同呢?!Thanks!

禁止訪問

珍珠宮

vunona 發表於 18-11-24 20:19
由 22.. 睇到 30,July 都係 CX157 12:45 出發直航 Brisbane, 唔係 CX 147.

可能樓主買錯機票

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

winniepoon 發表於 18-11-24 17:25
請問之前有冇人搭過國泰 CX147,它的目的地是布里斯本,但有時候在 skyscanner 就見到佢是直航,但有時又會 ...

可能唔同月份會有唔同安排。

我之前坐過 CX147,中途係會停 Cairns,逗留約一小時之後會再飛 Brisbane。到了 Cairns 之後所有人要拎齊手提行李落機,過完安檢之後去候機室,然後用返原先張 boarding pass 再登機。呢班機其實好多人係去 Cairns,所以再登機去 Brisbane 的人少了很多。

我亦坐過另一航班和 CX147 一樣係夜機,但就直去Brisbane,不會停 Cairns,flight no. 好似係 CX155。

你可以放心,留 Cairns 時間不會太倉卒,到時係會上返同一架飛機的。

男爵府

我之前真的在網站看到它是直航的,anyway, 只可當可能 CX 改了安排呱。多谢大家的意見和提點!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

winniepoon 發表於 18-11-25 11:31
我之前真的在網站看到它是直航的,anyway, 只可當可能 CX 改了安排呱。多谢大家的意見和提點! ...

你可以去官網,輸入你響skyscanner 入既日期去check,不過要響佢官網乜都click 下至會明白咩事。

cx 去布里斯本有兩種直航,一種係不停站去到 (cx157),一種係停開恩茲(cx147),cx147係響開思茲停一停後坐番同一隻機去布里斯本,航班編號不變, 唔係日日都有cx147.

cx 都有其他機去布里斯本,響開恩茲,悉尼等地轉機,兩班機既flight no. 係唔同。

cx 有得cx147就會俾足夠時間俾d 人再上返機,當然準時上機都係乘客責任。 以前我去歐洲坐過類似既機,情況好似樓上jm 咁講,好似巴士到站有人落車咁,唔同既係全機人落機,果陣我攝時間買手信。

d cap 你看圖理解。 有錯請指正。

wcpcelia    發表於 18-11-26 10:12

男爵府

回覆樓主:

CX147 係經Cairns去Brisbane,唔係日日有機,好似飛二,三,五同六。

首頁

尾頁

跳至