懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽日就24週啦,但是前日開始感冒,第一晚係喉嚨痛到爆,一晚不停飲水同吞口水,第二日開始鼻塞加頭痛,今日第三日開始鼻塞加咳嗽加喉嚨好似燒左一樣痛。 都唔知點算好,又唔可以食藥,睇醫生又唔知去邊度睇好,真係唔想食藥影響到bb,但係好辛苦好辛苦啊

複式洋房

夢玲陳 發表於 18-11-24 21:24
聽日就24週啦,但是前日開始感冒,第一晚係喉嚨痛到爆,一晚不停飲水同吞口水,第二日開始鼻塞加頭痛,今日 ...

睇急診有用嗎?會唔會睇我係孕婦安排我入院呀,我最怕入院啦。可唔可以簡單開d藥俾我食就得啦

珍珠宮

醫生知道你係孕婦,應該會開適合嘅藥

大宅

聽日就24週啦,但是前日開始感冒,第一晚係喉嚨痛到爆,一晚不停飲水同吞口水,第二日開始鼻塞加頭痛,今日 ...

我自己煲蘋果雪梨水飲,可以加蓮子 我加過一次川貝!不過有人怕唔敢吃川貝,我睇過一次中醫三天藥!不過久唔久又容易頭疼感冒

男爵府

建議睇睇中醫

大宅

睇普通醫生都可以,你話佢知懷孕中,識開藥。我32W,睇過兩次醫生了。雖然啲藥,藥力超低!好似BB藥咁,但好過冇。或者睇中醫!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

咁辛苦,最好先睇醫生,醫生會就住準媽媽開藥。

大宅

聽你咁講,覺得好似病得好辛苦喔,如果實在頂唔緊,記得去體醫生,你同醫生講明情況,佢會開翻啱你嘅藥俾你嘅。

複式洋房

睇西、中醫都只會開普通小朋友藥(即大人藥力一半功效比妳...)
我等到政府產檢果日同醫生講咳到死(因胃酸倒流燒到喉嚨後傷風感冒),狂咳又瞓唔到,醫生開咗咳藥水同敏感藥比我,叫我只係夜晚服(本身樽咳藥要一日飲3次),服咗一星期就好了。
妳幾時產檢呀?話比醫生聽等佢開藥啦!陀b都唔係一定唔食得藥架,長期病唔好都會影響阿b架!
*之前病係22~23週

複式洋房

其實睇普通門診醫生就得 好過一路拖 愈黎愈嚴重休息又唔夠仲慘啦 醫生知你懷孕開啲藥純好多 bb藥咁 我果陣8week同中期都病過 照食藥 bb出世好健康 吾洗太擔心

大宅

回覆 夢玲陳 的帖子

建議樓主都係盡快去睇醫生。我嗰陣都係24周感冒咳嗽,但係我又係唔想睇醫生食藥影響BB,最後拖拖下,越咳越勁,咳到宮縮好勁,最後入咗醫院成個禮拜,醫生仲怕會早產,要打定強肺針,嚇死我!好彩最後有驚無險, BB足月出世!所以有病唔好拖,亦都唔好擔心食藥會影響BB,因為我係醫院嗰陣,醫生都有開咳藥水俾我食。其實只要醫生知道你懷孕,就會開啲適合嘅藥,唔會影響BB的。樓主保重祝快D好返!

複式洋房

fongclai 發表於 18-11-26 06:42
回覆 夢玲陳 的帖子

建議樓主都係盡快去睇醫生。我嗰陣都係24周感冒咳嗽,但係我又係唔想睇醫生食藥影響BB ...

多謝你,我都準備如果今日又係唔舒服就去睇醫生,琴晚咳醒左幾次,都覺得小腹好痛。

複式洋房

sherry70264300 發表於 18-11-26 03:28
睇西、中醫都只會開普通小朋友藥(即大人藥力一半功效比妳...)
我等到政府產檢果日同醫生講咳到死(因胃酸倒 ...

我要12月10號先產檢啊,準備今日如果都係咳的嚴重就去睇醫生啦。多謝你既關心

伯爵府

建議你去搵醫生睇下

首頁

尾頁

跳至