自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果佢甩開個鬼婆,應該有救。又倒轉講,如果個鬼婆上進,卓林又可能吾會好似而家咁。近朱者赤 近墨者黑⋯⋯

男爵府

杜小田 發表於 18-11-25 13:25
點愛法? 個女要你養埋佢老婆先叫做愛呢? 個阿媽接受養埋另外一個 30歲既女 ?

...

做個有責任嘅父母,並非不問因由去提供答案就是愛。花時間去引導孩子看到問題、之後分析問題,再而尋找可行方案,最後到落實方案。其實簡單說,就是幫助兒女自己有獨立思考、解決問題的能力。
我自己的小朋友功課唔識,我從來都唔會直接告訴答案,而是了解小朋友為什麼不明白,從而把大問題分拆成小部分,慢慢明白當中道理。做錯唔緊要,最重要學會怎樣解決問題。這才是父母可以提供嘅愛!

珍珠宮

2019新春慶豚圓

"更拖着心心和黑白豹紋行李篋,襯到絕。"
我對依樣野有興趣啲

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

無眼睇。。。亦唔想知

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

只可以話唔爭氣

珍珠宮

chingmon 發表於 18-11-25 10:06
係HK兩個人年輕有手有腳肯做(sales、waitress 、…)吾使靠人

Agree. 馬死落地行

子爵府

回覆樓主:

成件事到依家我覺得吳綺莉回應成熟咗好多,一係個人真進步,亦可能有高人指點

男爵府

crazycarrot 發表於 18-11-25 20:32
做個有責任嘅父母,並非不問因由去提供答案就是愛。花時間去引導孩子看到問題、之後分析問題,再而尋找可 .
行方案,最後到落實方案。其實簡單說,就是幫助兒女自己有獨立思考、解決問題的能力。
我自己的小朋友功課唔識,我從來都唔會直接告訴答案,而是了解小朋友為什麼不明白,從而把大問題分拆成小部分,慢慢明白當中道理。做錯唔緊要,最重要學會怎樣解決問題。這才是父母可以提供嘅愛!..

吳小姐有無做足你點知呢? 好大機會佢做足哂, 個女依然要養埋個 "老婆", 咁你可以如何?

男爵府

crazycarrot 發表於 18-11-25 20:32
做個有責任嘅父母,並非不問因由去提供答案就是愛。花時間去引導孩子看到問題、之後分析問題,再而尋找可 ...

你不如直接回答, 如果係你個女, 你勸極你個女都係吾肯讀書, 吾肯番工,

想你養佢, 仲一定要養埋個痴飲痴食不事生產既老婆, 你會點做仲好啦!

別墅

2019勳章

joejoemum 發表於 18-11-25 10:33
個女條路好難行。

我有時會覺得…卓林係“潛意識”用“傷害自己”嘅方式去“報復父母”………

子爵府

回覆樓主:

女又係話要生嘅,做阿媽米要自己受番

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊