0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb依家就黎兩個月 有時媽咪都會幫手湊 我係全埋身媽媽 但因為睇唔到食幾多 有時bb只係1日無屎痾(大部分時間都keep住有) 或者bb猛長期喊密左 要食奶 我媽就會講「係咪食唔飽阿,無野痾? 」「你係咪唔夠奶?」「人奶係咪唔夠飽嫁?洗唔洗飲奶粉?」總之基本上傷害到人奶媽自尊心既都講晒 本身都當耳邊風 但成日聽真係好un耳 而且bb都明顯一路長肉 又夠濕片 自己好明白係夠食 但聽到啲咁既說話 有時都聽到攰 好彩老公明白 反而唔明既竟然係自己媽咪...
其實 bb如果唔夠食 我地自己仲緊張啦係咪 上奶追奶keep奶量已經唔易 個胸太谷同唔谷都可以好多野煩 真係唔好再言語中傷啦唔該

別墅

yukiubb1001 發表於 18-11-25 08:23
bb依家就黎兩個月 有時媽咪都會幫手湊 我係全埋身媽媽 但因為睇唔到食幾多 有時bb只係1日無屎痾(大部分時間 ...

通常老人家都係咁,成日覺得人奶係唔飽,奶粉先飽。就算我有時泵出黎,知道食幾多,我媽成日都依然會話佢唔飽。唔介意得咁多,放鬆啲,只要阿b健康就咩都抵晒。加油(emoji)(emoji)

男爵府

yukiubb1001 發表於 18-11-25 08:23
bb依家就黎兩個月 有時媽咪都會幫手湊 我係全埋身媽媽 但因為睇唔到食幾多 有時bb只係1日無屎痾(大部分時間 ...

我自己做左全泵人奶媽快一年,有時都差d比奶粉既謬誤動搖自己,有時我都會諗不如補d奶粉等呀仔大隻d,當然最後都無啦

試下解釋番比你媽媽聽,人奶係吸收晒唔係便秘,奶粉所謂既飽肚d係因為係個胃消化唔到,bb吸收唔好,人奶係直接吸收所以快消化,反而奶粉會令bb較人奶容易便秘,6個月後既人奶一樣有足夠營養比bb,可以喂bb到2歲自行離乳

複式洋房

同我媽媽一樣
有次係健康院 佢聽到隔離差唔多大又差唔多重的bb一餐要食6安幾就黎7安,佢即係不停咁話我平時開4-5安比bb太少啦 (泵出黎d奶有時會用樽餵)
不停話呀b根本要食多d ... 最後我嬲嬲地,搵次開左6安比bb ... 最後bb飲淨成1安幾唔肯飲。
佢見到先信 ... 我之後同佢講我地bb4-5安 食飽3個鐘先再餵 ... 可能人地bb 食6-7安 係隔4個鐘呢。不過諗深一層 佢地都係緊張個孫,放鬆d啦

別墅

啲老人家係咁嘅嘞,反正係自己啊媽直接講距啦,話距聽唔好咁講我,夠唔夠我自己知。人奶B十幾日無痾都係正常,片夠濕又食得痾得訓得唔使理距

複式洋房

sfcbb 發表於 18-11-25 09:04
通常老人家都係咁,成日覺得人奶係唔飽,奶粉先飽。就算我有時泵出黎,知道食幾多,我媽成日都依然會話佢 ...

睇黎真係人奶媽既必經階段唯有繼續當耳邊風

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-11-25 10:02
我自己做左全泵人奶媽快一年,有時都差d比奶粉既謬誤動搖自己,有時我都會諗不如補d奶粉等呀仔大隻d,當然 ...

可能我細個佢係餵我食奶粉 所以無咁明白人奶有幾重要 唯有解釋多啲佢聽

複式洋房

SecretK 發表於 18-11-25 11:22
同我媽媽一樣
有次係健康院 佢聽到隔離差唔多大又差唔多重的bb一餐要食6安幾就黎7安,佢即係不 ...

我之前都因為見人地差唔多大既bb食好多 就嘗試餵多啲 不過佢食唔落 所以其實每個bb需求都唔同 食得多唔代表最好 bb健康就得

複式洋房

Vickylxt 發表於 18-11-25 12:10
啲老人家係咁嘅嘞,反正係自己啊媽直接講距啦,話距聽唔好咁講我,夠唔夠我自己知。人奶B十幾日無痾都係正 ...

原來會10幾日無痾不過正常就得 聽講有屁放都已經夠 代表腸有臑動

別墅

yukiubb1001 發表於 18-11-25 12:32
原來會10幾日無痾不過正常就得 聽講有屁放都已經夠 代表腸有臑動
...

我個女試過成14日無痾啦全人奶,食得訓得夠片夠重量,係咁放屁足夠!到成5個月時都試過7.8日無臭臭

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我亞媽同99都系咁講,我覺得都系同我哋一樣緊張BB。

大宅

你媽咪應該係冇心嘅,只係有時d老人家把口會咁講。

複式洋房

係呀,我媽咪都係,而且仲特別鍾意同人比較,之前仲叫我餵奶粉得啦,話我啲奶好似都無乜營養...

有時係知道長輩關心bb,講野直接,但真係講者無心聽者有意,尤其係岩岩生完既媽媽。就好似奶奶每次見到bb,就會問佢「食左野未呀?係咪唔夠飽呀?」我諗,如果佢係問「食得飽唔飽呀?」我個心都會舒服啲。

唯有同老公呻下(雖然都係聽完就算),同自己大大力深呼吸,自我開解下。

複式洋房

pmmum 發表於 18-11-29 08:13
係呀,我媽咪都係,而且仲特別鍾意同人比較,之前仲叫我餵奶粉得啦,話我啲奶好似都無乜營養...

有時係 ...

係阿 一句野用唔同方式表達真係差好遠 唯有我地自己習慣消化下 無計...

珍珠宮

老人家過於擔心,多數係會咁樣講嘅。

複式洋房

我媽都會 一埋身餵個啲日子 佢就會話係咪唔夠飽 我覺得咁樣餵佢唔夠飽囉 咁阿b又唔爭氣成日埋身好快就訓著好琳咁 當時真係好傷心 而家泵出黎 其實都好攰 自己湊 又要泵又要洗又要餵佢同佢玩再哄訓覺 有時候都想餵奶粉算

複式洋房

Misspeach 發表於 18-11-29 12:08
我媽都會 一埋身餵個啲日子 佢就會話係咪唔夠飽 我覺得咁樣餵佢唔夠飽囉 咁阿b又唔爭氣成日埋身好快就訓著 ...

我都覺泵奶好攰 又要定時定候泵 又要洗野加油阿 捱過就好好多

伯爵府

我當唱歌,餵人奶係自己

首頁

尾頁

跳至