自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

侯爵府

其實好快到香港, 大家都要有心理預備要作出決定, 就快諮詢,通常諮詢期冇乜人理就會通過立法

同志性行為納入中(((小)))學性教育 
德國150萬家長走上街頭抗議將同性性行為納入性教育,憂心內容對身心尚未成熟的(((小)))學學童而言,實為過早。

通過了性傾向歧視條例的國家逆向歧視嚴重,有德國教師教學生「爸爸媽媽」都被指歧視同性戀

而香港方面同志團體已洗左全香港人腦以為同性戀一定天生,但外國人都知只有部份係天生有部份係後天受影響形成,好多research已證明
因香港人以誤以為不會影響小童,全部大學生及大部份市民已支持立法

法國都只有多一半小小通過,但香港已有七成人支持立法

外國平權條例一通過1,2 年內
中小學性教育會因應平權而加入如何同性性交
d 幼童教科書亦會改晒
父父,母母,父母各佔1/3

若香港2019年諮詢
因很多家長支持, 調查亦有7成港人支持立法
估計香港亦會通過
咁2,3 年後d書會改
剛生B的 BB 亦會在入學時立刻遇上
我唔覺得大家可以再回避
都要面對

侯爵府

HKITMan 發表於 18-11-25 10:54
其實好快到香港, 大家都要有心理預備要接受

台灣正考慮要求中小學教同志性教育, 校內多方位同性戀情感教育 ...

作為一位媽媽,如果我移民去台灣,早晚會比人告性傾向歧視

利申:其實我有幾位朋友係同性戀者,佢地結婚我都有去,但向年幼孩童灌輸不是自然的家庭組合⋯⋯ 太早啦呱

侯爵府

moma1023 發表於 18-11-25 10:58

利申:其實我有幾位朋友係同性戀者 ...

係啊真的頭痛
如果在學生教育上只教男女如何進行性行為而不教男男,女女
的確又不能達至平權

大宅

回覆樓主:

不是同性不同性的問題,而是為什麼小學生也要接受性教育?性教育不是由中學開始的嗎?

如果中學先教,我又覺得冇問題。 講啫,又唔係叫佢哋做。

水晶宮

moma1023 發表於 18-11-25 10:58

利申:其實我有幾位朋友係同性戀者 ...

呢位媽媽,既然你有同志朋友,亦會去見證佢地結婚,點解會認為如實咁向小朋友講呢啲有問題呢?

我都係媽媽,有兩個仲細嘅小朋友,大嗰個已到每事問年紀。我本身亦有朋友係同志,亦有已辦婚禮嘅。如果小朋友問起,我會如實講。正如解釋男女會結婚一樣。我自己傾向咩都如實同小朋友講,包括其他嘢,如死亡,唔會粉飾。

禁止訪問

公爵府

crazygal 發表於 18-11-25 11:06
不是同性不同性的問題,而是為什麼小學生也要接受性教育?性教育不是由中學開始的嗎?

如果中學先教,我又 ...

而家好多女仔10歲已來M開始發育喇喎
仲要等中學先教?

禁止訪問

子爵府

點解要咁早向中小學生探討這方面題目,學校沒有其他野可教嗎?連主科目也沒有足夠時間教,不可以待他們思想成熟時才去探討、發掘?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

HKITMan 發表於 18-11-25 10:54
其實好快到香港, 大家都要有心理預備要作出決定, 就快資詢

台灣今日公投要求中小學教同志性教育, 校內多方 ...

小學就教同志?? 異性都未了解喎
放下自在

侯爵府

德國同歐美果d小學就教
香港都好快會係

澳洲: 根據每日郵報報導,這名(((4歲)))幼童參加了「安全學校計劃」,這名幼童被辨別為「跨性別人士」,有望在明年之前完成變性。「安全學校計劃」大綱包括讓孩子們體驗同性戀、變性和陰陽人等現象。

珍珠宮

我覺得冇問題

水晶宮

回覆樓主:

唔駛一定跟外國做法,仲有最緊要唔好搞同性婚姻合法化就得

awaa06    發表於 18-11-27 00:38

水晶宮

小學生先開始性教育?太遲了吧?

性教育有好多課題,會跟年齡咁教。我女K1,老師已經教緊保護身體。性侵者唔會嫌小朋友細㗎。再講,高小好多學生已開始發育啦。中學先開始講的話,好多嘢都唔使講了。我幾廿年前讀小學都有性教育啦。

侯爵府

可以參考以下

siuying705 發表於 18-11-25 11:10
而家好多女仔10歲已來M開始發育喇喎
仲要等中學先教?

有人話小學學校有教, 只是家長不知

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 18-11-25 11:07
呢位媽媽,既然你有同志朋友,亦會去見證佢地結婚,點解會認為如實咁向小朋友講呢啲有問題呢?

我都係媽 ...

我由始至終唔覺得我朋友是同性戀有問題,因為只喺兩個人之間嘅事,佢哋接受左同性嘅另一半,亦接受左同性嘅另一半有佢哋嘅限制,就係不能生BB,所以成件事冇問題。
有問題嘅係同性戀家庭衍生出來的領養或者係代孕問題。 我係一本童書見過,家庭嘅組合,係有一男一女或者兩男或者兩女組成,而佢哋嘅圖下面都有小朋友嘅圖示,表示不同嘅家庭組合都可以有小朋友,呢一點係我到而家都唔接受嘅嘢。 試問呢啲咁複雜嘅社會問題點可能向幼兒給予一個正確又得到社會共識嘅答案? 至少要等佢哋大啲,真係有複雜嘅社會問題及道德問題嘅思考能力,否則只會淪為片面的灌輸及洗腦。

子爵府

我尊重個別人士性取向,但請不要強加於別人,特別是青少年及兒童

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 18-11-25 11:07

我都係媽 ...

的確如果在學生教育上只教男女如何進行性行為而不教男男,女女
又不能達至平權

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我ok

我啲朋友大把同性戀,我D小孩見慣同志aunties uncles

首頁
12345...17

尾頁

跳至