嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

食粉,湯底可以點煮先好味啲呢?

男爵府

開心吸收勳章

sumpo 發表於 18-11-25 17:23
食粉,湯底可以點煮先好味啲呢?

蕃茄紅蘿蔔椰菜薯仔瘦肉/牛肉湯、蕃茄薯仔魚湯、紅菜頭紅蘿蔔瘦肉湯

男爵府

回覆樓主:

我個bb 10個月,我成日煮bb烏冬比佢食
1, 一碗水煲滾打一隻雞蛋落一粒紅棗兩粒蝦仁,甜甜地bb好鐘意食, 唔用蝦可以轉做一隻雞中翼或者3粒排骨
2, 洋蔥半個切碎蕃茄切碎豬肉碎

我自己好小煲湯,煮麵比bb食既配料同湯底都鐘意15分鐘快手滾起, 可以用雞柳,肥牛片,雞翼,蝦仁,bb紫菜,雞蛋 ,洋蔥,蕃茄,肉碎 ,南瓜,薯仔 ,紅蘿蔔粒,自由配搭

男爵府

kissapplegirl 發表於 18-11-26 20:42
我個bb 10個月,我成日煮bb烏冬比佢食
1, 一碗水煲滾打一隻雞蛋落一粒紅棗兩粒蝦仁,甜甜地bb好鐘意食, ...

唔該晒,你point 1 好喎,等我試下先
其他提意其實都有試過,但可能我配得唔好,再試下先,謝謝

回覆 sumpo 的帖子

Hello sumpo, 建議用新鮮天然既食材黎煮湯底, 媽媽可以煲下豆腐魚湯、蕃茄薯仔蘿蔔湯, 仲可以用冬天時令蔬菜, 例如: 蓮藕、白蘿蔔黎配搭, 鮮甜既味道好多bb都鍾意架, 媽媽有冇試過呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至