自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

30歲重好後生啫,一世人平均有成80歲,
有夢想又負擔得到,點解唔去追?做空姐又唔係無糧出
唔可以樣樣野都同錢掛釣
唔通你想40歳,50歲,60歲,到入老人院果日重諗緊點解自己當年唔試下

我之前聽過一位老人家講,
永遠冇後悔做過既事,只會後悔有d事冇去做

又或者空姐生活會帶比你另一種睇法,開啟其他門比你呢?!

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果完全無經濟壓力,我會做呀! 話晒夢想, 今次唔做,可能呢世都無另一次機會,加油!

男爵府

你問自己,去到80歲時會後悔無做空姐嗎?

我支持你實現夢想,以前考唔到,29歲考到,係天意呀

男爵府

回覆樓主:

唔會放棄而家份有前途嘅工。
你29歲,d同事好多都細你10年,我有咁嘅經驗,唔係幾enjoy。
聽你咁講,而家起碼都有2, 3萬人工啦?轉工即減半。對於就快3字頭嘅女人,多個積蓄真的好緊要,除非你係賺錢買花戴啦,咁就可以去「玩下」,但都要諗埋返shift,不定時休息時間會老得好快。總括而言,唔再係18 22,我唔會轉一份無咁有前途嘅工。

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

mimorjai 發表於 18-11-25 21:37

唔會。你現在人工title 唔差,無謂為「夢想」而放棄。其 ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

queeniebabyy 發表於 18-11-25 22:21
Jm好多謝你嘅分析同advice 呀
其實我都係岩岩收到conditional offer未入去training
你講嘅我全部都有考慮 ...

考左8~9次,你真係好想做喎
不如你解釋下點解你咁想做
現實可能唔似你預期

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

樓主,我俾小小意見你。
你要自己衡量下無做過遺憾既失落大D定係做左而後悔放棄而家高薪厚職既失落大D啦。
我好明白你因為我都係29歲差不多30先入職而家公司,但唔同既係我之前五年係另一間airline 做,所以我struggle 既只係人工同晉升機會。
而你要考慮既未知的確好多,例如你夢想做crew 係點,而現實係點。
的確做CREW假期多,返工時間比較flexible , 可以周圍去,就算遇到衰同事都係一班機,下次唔知幾時見,仲有一折機票等等
但係而家做CREW已經今非昔比,stay 外國時間唔長,如果long haul 你要考慮埋jetlag ,晉升比較慢(如果你考慮做最大果間的話)等等
我只可以說自己衡量下,考慮清楚,不過對於我係你,我會選擇唔轉,可能自己做左六年CREW看透一切所謂追夢。
希望幫到你啦!

男爵府

如果我一定會因爲而家份人工留低。
你要諗清楚啊,最重要唔好令自己有遺憾或後悔

男爵府

我到呢個年紀就唔做啦,我有個朋友,中途入行,做左空少兩年,試過就算。啱啱畢業就話咩都冇所謂,但係如果而家要入行洗廁所,我就會放棄呢個夢想囉

禁止訪問

子爵府

考咁多次終於有機會,我會試
否則考黎做咩
人可以有夢想,可以追逐實現夢想不易
幾多人連自己夢想係咩都唔知

你做空姐嘅時間唔會浪費左
人際,待人處事,臨危處理呢啲都係得著
做落一兩年睇清啦,實現左再跳出去也不難
做cx比其他廉航好啦,就算公司刻薄副利減左
航點始終都多啲

我有朋友畢業做左幾年寫字樓去左做空姐
做兩年無做,自己賣衫
再後都做返空姐
佢話係辛苦不過enjoy

侯爵府

queeniebabyy 發表於 18-11-25 19:25
本身有穩定職業,人工title公司都唔差,做多幾年應該可以做到心目中嘅位
但假如空姐算係兒時夢想,考過好多 ...

唔會, 我會講得好難聽, 空姐等於機場嘅 waitress, 打個譬如 做咗十年後你39歲, 你仲可以做幾耐

子爵府

回覆樓主:

我會揀試
難得考到可實現兒時夢想
當你做兩年再做返宜家果行
人工可能低左
但你以前嘅經驗係實實在在
做空姐多左對客同突發事件嘅經驗
到你做左人阿媽就會覺得好值得
因為唔同崗位都見識過

男爵府

queeniebabyy 發表於 18-11-25 19:25
本身有穩定職業,人工title公司都唔差,做多幾年應該可以做到心目中嘅位

肯定唔做,個人感覺,空姐冇咩好做,只係一個扮得靚d, 要求高d, 係空中做嘢嘅待應,不喜勿插

子爵府

回覆 queeniebabyy 的帖子

如果係我,我唔會take空姐個offer,而家份工,過幾年都可以心目中嘅位,即係你對個位都有期望啦,......做空姐,一切要從頭做起,過幾年就99.9%以上都仍然係空姐!30以上喺返空姐位好難再上,如果要搵返似而家嘅大企業都未必咁容易,又係要做返junior嘅位,到時你又是否甘心?
我見而家d大企業,我大仔同d親戚朋友仔女搵工,過五關斬六將,好難入職!我估計將來只會越嚟越難,尤其係30以上,junior位好難同d fresh grad 爭,......夢想,可能係因為你得唔到,見唔到個真貌,所以永遠是美麗的!你自己再衡量下得與失,真係決定咗,將來就唔好後悔呀!

我會好似前面有位jm咁講,自己搵多d機票錢,坐喺飛機上,等空姐喺飛機上面serve我好過。

水晶宮

假如。。。真係請先討論吧

男爵府

點解一定要假設做完空姐後要做番junior? 難道一定是做同一間公司先有得上位?魚唔過唐唔肥,就算做左兩年空姐後搵番原本果行嘅工,你之前類積左經驗人地都會睇架喎。講緊仲要等多幾年先做到想做嘅位,你先29歲咋喎,有些人幾年轉幾次工,人工都三級跳了。

珍珠宮

回覆樓主:

去碼

首頁
34567...8

尾頁

跳至