夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yummygummybear 發表於 18-11-25 22:54
同老公拍左三年拖,上年有左BB所以結婚。但兩個人價值觀唔同,成日因少少事而鬧交,今日又因爲少事而嘈交, ...

我隔住個電話都感受到你情緒有d 失控,何況日日對住你的老公? 價值觀的嘢好難話邊個岩定錯,你覺bb 要乾淨,所以摸bb 前要洗手,但老公又可能覺得下下咁乾淨咪抵抗力仲弱,仲易病 點解下下要對方跟你價值力去走呢? 你哋倆個仲有好漫長的路要走,點解大家唔好靜靜坐下來溝通下,係價值觀中攞個平衡點。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

你老公未必錯哂
你未必岩哂
一心一意照顧個b
唔代表所有人要跟你個套去對住個b
尤其你老公都係個b既爸爸
返來想摸下個b仲要俾你話,嫌
我都唔會想返去
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

BK Milk勳章

yummygummybear 發表於 18-11-26 23:30
其實好多時鬧交原因都係環繞住湊BB,我緊張我仔,我一心一意為個仔都有錯嗎?佢覺得我太緊張,縱使係咁, ...

冇話你有錯!你自己冷靜D先。
湊BB,冇公式,又不止有一個方法。
一心一意為個仔,明白既,但你都唔好只把所有精神,注意力放晒在個仔度,間中放鬆少少自己,唔好將自己拉得咁緊,否則會抑鬱。

試下同C6傾下,讓佢放工後,每日有小小時間照顧下個BB,你用嗰D時間休息一下,唔好監視佢點湊,比佢體會下。

大宅

yummygummybear 發表於 18-11-26 23:37

我而加日日係屋企湊B, 個人已經好抑鬱,佢仲要咁樣 ...

一定要平心靜氣溝通的

你明知佢唔會退一步又唔會氹你,咁你就唔好咁激氣啦,傷身呀

伯爵府

2024年龍年勳章

yummygummybear 發表於 18-11-26 23:26
佢覺得我湊B方式有問題,話我過份緊張,加上我成日叫佢膜B洗手,出完街沖涼換衫先好膜B,佢就覺得我好煩, ...

3個月大,bb帶母體抗體,唔好太緊張。
溝通時如果你語氣要好啲,效果都會好啲。

子爵府

yummygummybear 發表於 18-11-26 23:35
我願意同佢傾,但每次鬧交佢話要冷靜,然後自己走左,淨返我同BB係屋企,之後就扮冇事。我可以點?
...

咁佢唔扮無事,會唔會你又再鬧過先問心!

搵日約佢傾,同自己講唔好扯火,心平氣和

做唔到就去輔導,找人幫自己調節好啲情緒先啦!自己心情唔好,點會有得傾?

禁止訪問

別墅

我同你嘅情況都差唔多,年紀大你地啲啲,搞緊結婚嘅時候有咗,大b依家就嚟三歲,細B都就嚟一歲,一直嘈到而家都搵唔到方法,我都想搵外人幫下我,我已經好多時都搵佢屋企人呻,不過佢屋企人個個都怕左佢無人講得佢聽,淨係識得叫我為咗兩個小朋友忍下。問題多源自錢同埋佢覺得我喺屋企遊手好閑,佢覺得返工搵錢好辛苦係大晒,佢放工返到嚟我係要服侍關心問候佢,所以返到屋企係乜嘢都唔會幫手,全屋所有家頭細務兩個細既一日三餐都係我一手包辦,你c6放工返嚟會想抱下個BB已經算好好,我大b到1歲,c6先會同佢玩下,佢話BB太細佢handle唔到喎。

別墅

佢三次嘈交有兩次都講離婚,講到滑哂牙都唔想睬佢唔想同佢講野,一同佢講嘢已經想扯火,都唔知可以點傾落去

佢有提出過我返工請姐姐,但係一請姐姐就好擔心,佢會唔會斷我約呢,湊唔湊得掂兩個小朋友呢?講真c6比我嘅只係家用並沒有零用錢我覺得自己仲慘過乞衣,所以我諗暫時唯一嘅出路剩係得呢個,但請咗姐姐亦都未必可以改善到我哋兩個嘅關係,只可以改善一下我生活方式,我既情緒。

別墅

我覺得你有時要放下手,橫掂你c6肯照顧BB,你放手俾佢一日半日,自己出下街放鬆下抖啖氣,唔好成日屈係度,你要記住個世界要圍住自己轉,唔可以剩係得小朋友,唔可以剩係得屋企,一定要有自己!如果唔係就會好似我咁,出到街都唔知自己可以去邊、做咩、睇乜⋯

翡翠宮

Kowing118 發表於 18-11-28 00:44
佢三次嘈交有兩次都講離婚,講到滑哂牙都唔想睬佢唔想同佢講野,一同佢講嘢已經想扯火,都唔知可以點傾落去 ...

你呢個 case一定要返工
佢擺明完全吾支持你做 ftm
何必勉強佢

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Kowing118 發表於 18-11-28 00:44
佢三次嘈交有兩次都講離婚,講到滑哂牙都唔想睬佢唔想同佢講野,一同佢講嘢已經想扯火,都唔知可以點傾落去 ...

何必未請就咁多顧慮

我朋友都係咁,一湊二
又係講請姐姐有風險
而家咪又幾好,姐姐幫得手之餘
佢又可以舒服出去返工賺錢洗

佢仲要不嬲係屋企最大聲個位,唔係比老公食住個
佢對上個工人都嘔血,後來自己湊,再試請姐姐

別墅

mini1204 發表於 18-11-28 01:11
你呢個 case一定要返工
佢擺明完全吾支持你做 ftm
何必勉強佢

唔知點解我都幾鐘意同佢作對,哈

我想佢知道生得就要湊要教,比返啲責任佢!唔好以為請左姐姐會幫佢教埋仔,大b7個月時請過姐姐湊到1歲斷我約,我先變成ftm.佢而家係咁講「個個家庭都請姐姐,個個呀媽都要返工,放工咪返黎教仔囉」講到佢好似冇份咁

大宅

yummygummybear 發表於 18-11-26 23:37
因為有左BB而結婚,我28,佢35

你地都唔係認識好耐就有左結婚,現在係時候露出真本性,所謂相見好同住難就係咁。

我情況都有D似

翡翠宮

Kowing118 發表於 18-11-28 05:14
唔知點解我都幾鐘意同佢作對,哈

我想佢知道生得就要湊要教,比返啲責任佢!唔好以為請左姐姐會幫佢教埋 ...

鬥氣解決吾到問題

男爵府

回覆 yummygummybear 的帖子

出完街返嚟要換衫沖涼,係因為佢去嘅地方好污糟,出咗好多汗?定佢開工後污糟,如果普通出完街我覺得洗手其實都可以摸B,下下出完去返嚟都要沖涼換晒成身衫,確實係煩,另外唔使太緊張的,除非BB身體好弱抵抗力比較差,如果唔係太無菌其實對BB都未必有益的,識得有個朋友又係好緊張,要無菌世界,0聲音環境,BB好敏感,反而瞓得唔好,佢啲屋企人去佢屋企坐吓都覺得好麻煩,唔俾人講嘢,電視又唔俾睇,總之成個世界要就晒BB,佢自己本人唔覺有問題的,身邊人都覺得好麻煩同太緊張,可能你真係緊張左自己唔知,就以聲音咁講我自己細個屋企成日開枱,所以打麻雀加電視聲都係咁訓,習慣來的,太保護有時反而令佢更弱,另外我見啲太無菌嘅小朋友,反而容易玻璃肚,腸胃抵抗力弱,唔係話叫你搞得好污糟,病菌嗰啲係要小心預防,但唔使太誇張

複式洋房

問下身邊朋友,佢地幫手分析

首頁

尾頁

跳至